Νέα Αρχή: Πανηγυρίζει για τα λάθη και τις αστοχίες του;

Ο δήμαρχος με πρόσφατη ανακοίνωσή του πανηγυρίζει που η Αποκεντρωμένη, ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του 2023 χωρίς να επηρεαστεί από την προσφυγή του επικεφαλής της Νέας Αρχής, Γιώργου Οικονόμου κατά του Τεχνικού Προγράμματος. Συνοδεύει ως συνήθως αυτό το γεγονός με αυθαίρετες καταγγελίες και υπαινιγμούς, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση και την ανεπάρκειά του να χειριστεί τα θέματα προς το συμφέρον των δημοτών. Για την ουσία ούτε λόγος. Δεν μπορεί όμως να κρύβεται πίσω από τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και την υποστελέχωση της Αποκεντρωμένης και των ελεγκτικών οργάνων που δεν επιτρέπουν τον ουσιαστικόέλεγχο και την εξέταση των προσφυγών. Και ας εξοικειωθεί επιτέλους με τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να βλέπει παντού φαντάσματα.

Η άποψή μας και η κριτική μας έχει διατυπωθεί δημόσια και ισχύει στο ακέραιο σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα. Μπορούν να τις διαβάσουν και να τις ακούσουν οι δημότες.

Ας τοποθετηθεί στα πραγματικά γεγονότα για τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει δώσει απαντήσεις

  1. Χωρίς να έχει βρει χρηματοδότηση, κατάφερε να φορτώσει τις πλάτες των δημοτών εκτός από τα 2.000.000 του δανείου, 700.000 ευρώ τόκους για τα επόμενα 12 χρόνια, λόγω υψηλού επιτοκίου 4,95%. Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει πλασματική εγγραφή ιδίων πόρων για τα έτη 2024, 2025 και 2026 δύο έως δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ. Αν ήταν σωστές και επιτρεπτές αυτές οι προβλέψεις και δεν ήταν εικονικές, τότε γιατί προχώρησε εκ των υστέρων στο δάνειο των 2.000.000 ευρώ σε μία δύσκολη περίοδο που τα επιτόκια ανέβηκαν; Για ποιο λόγο θα πληρώνει ο δημότης την ανεπάρκεια του δημάρχου να βρει άλλες πηγές για να χρηματοδοτήσει τα έργα;

  2. Προγράμματα που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση υπάρχουν, αλλά ο δήμαρχος δεν τα βρίσκει ως συνήθως. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου κατασκευάζει κολυμβητήριο με 35αρα κολυμβητική δεξαμενή, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". Στην πόλη μας, αδικαιολόγητα σπαταλώνται αποκλειστικά και μόνο, έσοδα ιδίων πόρων, δηλαδή χρήματα δημοτών των επομένων ετών.

Όλα, λοιπόν, στον βωμό των προεκλογικών φυλλαδίων, με λάθος λύσεις και αποφάσεις του “ποδαριού” αρκεί να εξασφαλίσει την δημοπράτηση, στέλνοντας το λογαριασμό στους δημότες και στις τρεις επόμενες δημοτικές αρχές.

Δεν είμαστε εμείς που δεν θέλουμε τα έργα. Το Πρόγραμμά μας είναι συγκεκριμένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον και τα οικονομικά του Δήμου μας.

Δεν μπορούμε όμως να συμβιβαστούμε με τις παλινωδίες, την κατασπατάληση και την υπερδέσμευση των ιδίων πόρων των επομένων ετών

Αυτά όση προσπάθεια διαστρέβλωσης κι αν κάνει ο δήμαρχος, τα έχουν αξιολογήσει και τα έχουν βιώσει οι δημότες. Και θα κρίνουν ανάλογα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Νεότερη Παλαιότερη