Εξάωρη στάση εργασίας για τα ταξί τη Δευτέρα 13/02


Στάση εργασίας εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) από τις 14:00 έως τις 20:00 για αύριο Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ώστε τα μέλη του να λάβουν μέρος στην έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ αναφέρεται: «Στην αδιαφορία της κυβέρνησης, στην προπαγάνδα των άριστων σχέσεων που επιδίδεται η αντιπολίτευση και στην αφωνία της Ομοσπονδίας, απαντάμε με τον πιο καθαρό και δημοκρατικό τρόπο. Η Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΑ θα αποφασίσει αν οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα του προεδρείου, συνάδουν με τις επιθυμίες και τα θέλω των Αθηναίων ταξιτζήδων».

Τα αιτήματα του κλάδου, τα οποία θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση είναι:

1. Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2). Επαναφορά της διάταξης για το Δώρο Χριστουγέννων των ταξί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν.

2. Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια.

3. Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.

4. Νομοθετική ρύθμιση για την απώλεια αμετάκλητης ανάκλησης ιδανικού μεριδίου ΕΔΧ.

5. Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.

6. Δημιουργία δημόσιας εφαρμογής κράτησης ταξί χωρίς χρεώσεις για τους χρήστες και τους οδηγούς (στα πρότυπα της Γαλλίας Le Taxi και της Καταλανίας).

7. Για επταθέσια-εννιαθέσια ταξί: Eλεύθερη αντικατάσταση συμβατικού ΕΔΧ Ταξί σε 7θέσιο-9θέσιο χωρίς περιορισμούς και χωρίς ποσόστωση για όλους τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής. Σε ότι αφορά το τιμολόγιο η πρόταση έχει ως εξής:

  • Πτώση σημαίας : 5 ευρώ
  • Ελάχιστη μίσθωση: 10 ευρώ
  • Επιπλέον Χρέωση 5 ευρώ ανά επιβάτη (από το πέμπτο άτομο και μετά)

8. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών (Παπανάτσιου) για την είσπραξη του κομίστρου.

9. Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13% για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

10. Μείωση του Φ.Π.Α στις επιβατικές μεταφορές στο 10% από 1/7/2023

11. Δίκαιη φορολογική μεταχείριση ( αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου.

12. Μείωση Ε.Φ.Κ. ή επιδότηση καυσίμου για τον επαγγελματία αυτοκινητιστή Ταξί σε μόνιμη βάση. (Επαγγελματικό καύσιμο)

13. Επιδοτήσεις για την αγορά όλων των τύπων αυτοκινήτων που ταξινομούνται ως ταξί. (Αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO6).

14. Με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί.

15. Προστασία του Νόμου 4530/2018 και βελτίωση σε όσα σημεία απαιτείται.

16. Ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Πληθυσμιακή αναλογία Ε.Δ.Χ. – Ε.Ι.Χ. ανά Περιφέρεια.

17. Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης και της ελάχιστης τιμής στις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. που μείωσε στο μισό η κυβέρνηση. (6ωρο – 180 ευρώ)

18. Επαναφορά της διάταξης που υποχρέωνε τους Δήμους όλης της χώρας να δημιουργήσουν πιάτσες εντός των ορίων ευθύνης τους.

19. Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό.

Νεότερη Παλαιότερη