Συζήτηση του προϋπολογισμού: Τα καρφιά είχαν το ενδιαφέρον

Ψηφίστηκε τελικά με μία εβδομάδα καθυστέρηση ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2023 την περασμένη Τετάρτη. Ο προϋπολογισμός αποτελεί μία καθαρά τεχνική διαδικασία και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να ειπωθούν. Στην πλειοψηφία τους τα έξοδα μιας Δημοτικής Αρχής είναι ανελαστικά και αυτό που δίνει τον τόνο είναι το τεχνικό πρόγραμμα. Εν προκειμένω όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, στο ταμείο του δήμου έχουν μπει ήδη 11 εκατομμύρια ευρώ από τα 18 συνολικά που δικαιούται, διεκδίκησε και έλαβε ο δήμος για μία σειρά έργων στα πλαίσια του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.
 
Του Στρατή Μαζίδη

Ο κ. Ζορμπάς υπογράμμισε επίσης την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου που του επιτρέπει να δανειοδοτηθεί τόσο για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου όσο και για την αγορά του οικοπέδου στο ΟΤ 119 (Μακρή) αλλά και ενδεχόμενα άλλα έργα ενώ σημείωσε ότι συνολικά η Πανδημία στοίχισε στο δήμο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Από οικονομικής άποψης σημειώνεται η αναφορά της κ. Δράκου πως ο προϋπολογισμός επέστρεψε άμεσα από το Παρατηρητήριο εντός μόλις 24 ωρών με μία μόνο παρατήρηση που αφορούσε την παράλειψη ενός εσόδου μικρού σχετικά ποσού.

Από κει και πέρα οι όποιες επισημάνσεις είναι πολιτικές.

Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο επικεφαλής της νέας αρχής κ Οικονόμου μίλησε για δημιουργική λογιστική, αδιαφάνεια ενώ ανέφερε πως αποκρύπτονται τα πραγματικά μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά δεν...ψέγει, όπως είπε, την οικονομική υπηρεσία. Στην απάντησή του ο δήμαρχος στάθηκε σε αυτό το σημείο τονίζοντας στον κ. Οικονόμου ότι με όσα ισχυρίζεται ουσιαστικά κατηγορεί τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, τα οποία φέρουν την ευθύνη. Τα στελέχη της υπηρεσίας που παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν το σώμα κατά τη συνεδρίαση και έδωσαν απαντήσεις στις ερωτήσεις, δεν στάθηκαν καθόλου στην παρατήρηση του κ. Οικονόμου. Βέβαια, η προϊσταμένη κ. Δράκου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού είχε ρίξει μια σπόντα στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης [ο οποίος κατά καιρούς σε ανακοινώσεις του για τις αναμορφώσεις μιλά για εικονικούς προϋπολογισμούς] σημειώνοντας ότι οι αναμορφώσεις προβλέπονται από το νομό ανά συγκεκριμένα διαστήματα ώστε να συμβαδίζουν με τα εκάστοτε τρέχοντα δεδομένα.

Ο κ. Σταθόπουλος μίλησε γενικά για την κατάσταση στην καθαριότητα και ρώτησε ποια είναι τα έργα που εκτελεί επί του παρόντος η δημοτική αρχή στις γειτονιές της πόλης. Το παράδοξο είναι ότι ο πρώην Δήμαρχος ασκεί κριτική για θέματα (πχ πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, καθαριότητα) στα οποία δοκιμάστηκε και εκ του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται πως δεν έλαβε προβιβάσιμο βαθμό.

Ανησυχητική ωστόσο ήταν η αναφορά του Δημάρχου στο θέμα της καθαριότητας καθώς είπε ότι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των 42 εργαζομένων που είχαν εγκριθεί λόγω της πανδημίας τότε η πόλη θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα και αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθούν ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Στο σημείο αυτό ο κ Γκόνης κατηγόρησε το Δήμαρχο πως ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Αναρωτιέται όμως κανείς αν σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό ταμπού. Καλή η συνθηματολογία, αλλά τι θα συμβεί με τα απορρίμματα αν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό; Θα αρχίσουν να σχηματίζουν βουνά; Όσοι νομίζουν ότι η είσοδος των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας θα έχει πολιτικό κόστος, γιατί δεν κάνουν ένα τοπικό δημοψήφισμα; Από την άλλη εκλογές έρχονται και ανάλογα το σε ποια μεριά βρίσκεται κανείς εξυπηρετούν ή ζεματάνε τα αμάζευτα απορρίμματα.

Ο κ. Μυλωνάκης άσκησε και αυτός σκληρή κριτική ενώ κατηγόρησε το Δήμαρχο όταν αναφέρθηκε στις κομματικές ταυτότητες του καθενός λέγοντας ότι η δική του παράταξη δημιουργήθηκε από ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα κτλ. Ωστόσο η δημοτική του ομάδα απαρτίζεται ως επί το πλείστον από καθαρά κομματικά στελέχη όπως είναι ο ίδιος, ο κ. Διακογιάννης κι ο συνεργαζόμενος Κώστας Κρητικίδης που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και ο κ. Λογοθέτης πού προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ίσως όμως να φταίει η συγκυρία για την αντίδραση Μυλωνάκη αφού το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει μετά το δημοσκοπικό του φούσκωμα ενώ η ιστορία με τη γνωστή ευρωβουλευτή μόνο καλό δεν κάνει καθώς ξύπνα αντιλήψεις που υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ σε αρκετό κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ απλά για όλους όσους δηλώνουν ανεξάρτητοι. Σκίζουν δημόσια την όποια κομματική ταυτότητα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ο κ. Κρητικίδης ο όποιος συνηθίζει να τοποθετείται στις κορυφαίες από άποψη θεματολογίας συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αποχώρησε και δε μίλησε.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Μία γενιά μπροστά" Αλέξανδρος Μουστόγιαννης δείχνοντας προς συγκεκριμένες παρατάξεις έκανε λόγο για τοξική ρητορική αναφέροντας πως είναι λάθος να μηδενίζουμε τα πάντα, ασκώντας όμως παράλληλα κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας πως η εικόνα της σήμερα είναι αρνητική.

Μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ Παπαμιχαήλ τονίζοντας πως από τότε που ορκίστηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002, κανένας δήμαρχος δεν πέτυχε την επανεκλογή του για δεύτερη συνεχή θητεία. Αιτιολόγησε το γεγονός αυτό λέγοντας πως παρά το ότι υπάρχουν συγκλίσεις στα σοβαρά ζητήματα, οι δήμαρχοι και το επιτελείο τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Συνεπώς εκτιμά πως ούτε ο επικεφαλής του Γιάννης Σταθόπουλος, ούτε το επιτελείο του είχαν την επάρκεια να ανταποκριθούν. Άρα θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί τους;

Κριτική άσκησε και ο αντιδήμαρχος νεολαίας Νίκος Ζόμπολας ο οποίος μίλησε μεν για εμβληματικό προϋπολογισμό αλλά α. διαφώνησε με την επιλογή να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και η μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Ιωάννη, β. άσκησε αυστηρή κριτική στον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Νίκο Κωβαίο και του έκανε... υποδείξεις και γ. μίλησε για ένα φτωχό προϋπολογισμό όσον αφορά τη νεολαία πού είναι ο τομέας του. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δευτερολογία του ο κ Μυλωνάκης απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο του είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως άσκησε αυστηρότερη κριτική και από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης και συνεπώς περιμένει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο δε συνέβη. Κανείς δε γνωρίζει τι ήθελε να επιτύχει ο αντιδήμαρχος, ωστόσο αυτο-αναιρέθηκε. Εφόσον ο τομέας του αντιμετωπίζεται φτωχά σε επίπεδο σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή, τότε γιατί δεν τον καταψήφισε ή δεν αποχωρεί; Παραμένοντας δεν αυτο-αδειάζεται; Ομοίως και στο Δημαρχείο θα πρέπει να προβληματιστούν για λόγους που έχουν ξαναειπωθεί.

Τέλος για άλλη μία φορά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέας Γκιζιώτης έπιασε το νόημα αναδεικνύοντας τα γενικότερα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πλάτες της οποίας έχουν πέσει οι ευθύνες του κράτους όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και αύριο ίσως κάτι ακόμη. Ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι και να φέρνουμε αντιμέτωπα το θέμα του Μακρή και του κολυμβητηρίου ενώ ως προς τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε τι άλλαξε μέσα σε μία εβδομάδα και ενώ απουσίασαν από την πρώτη συζήτηση διαμαρτυρόμενες για το ότι δεν υπήρχε κωδικός για το ΟΤ 119 στον προϋπολογισμό, αυτή τη φορά έδωσαν την απαρτία. Η κριτική ήταν τόσο αυστηρή που ο κ. Σταθόπουλος μαζί με τον κ. Γκόνη τον διέκοπταν διαρκώς με τον κ. Γκιζιώτη να τους απαντά να μην του κάνουν υποδείξεις υπερνθυμίζοντας τα μνημόνια που θα έσκιζε αλλά εφάρμοσε το κόμμα τους [ΣΥΡΙΖΑ] και το "όχι" του δημοψηφίσματος το οποίο μετατράπηκε σε ένα πελώριο "ναι".

Συμπερασματικά μία τυπική - τεχνική συζήτηση επεκτάθηκε ως συνήθως σε πολιτικά θέματα. Σε λίγο μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα. Η τύχη της Δημοτικής Αρχής εξαρτάται από την ίδια, αν και τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται. Το Α και το Ω είναι η αξιολόγηση που θα κάνουν οι δημότες. Η ένταση των προσπαθειών στην καθαριότητα, το κολυμβητήριο, τα πεζοδρόμια στην Ειρήνης, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννου και όποιο άλλο τεχνικό έργο θα αποτελέσουν μονόδρομο. Αρκεί βέβαια να τα ξεκινήσουν και να τα επικοινωνήσουν στον κόσμο. 
 
Συνεπώς η μεν Δημοτική Αρχή θα πρέπει να τρέξει να προλάβει, ο δε κ. Σταθόπουλος να εύχεται να μην προκάμει.
 
Ενδιαφέρον πάντως έχουν τα καρφιά που ακούστηκαν...
Νεότερη Παλαιότερη