Θα τραβήξει σε μάκρος αυτή η ιστορία με το... Μακρή

Αλλαγή πορείας αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης όσον αφορά την υπόθεση του Ο.Τ. 119 όπου βρίσκονται τα πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή. Συγκεκριμένα με ομόφωνη απόφαση του Σώματος απορρίπτεται [τελικά] η προσφορά της Eurobank και πλέον ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της σύναψης δανείου 2.975.000 € με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα σε μια ιστορία, η οποία έχει ήδη τραβήξει σε μάκρος, κάτι που διαχρονικά δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο για την Αγία Παρασκευή. Για καλή τύχη του Δήμου, η εκδίκαση της υπόθεσης μετά από νέα προσφυγή της κληρονόμου της αείμνηστης Διαμάντη και σημερινής ιδιοκτήτριας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Φεβρουαρίου αναβλήθηκε. Η νέα ημερομηνία δεν είναι γνωστή, εντούτοις ο Δήμος αποκτά από το πουθενά μια τελευταία ευκαιρία να προχωρήσει τη δανειακή διαδικασία με το ΤΠ&Δ μέχρι το στάδιο της προέγκρισης και να κάνει τη σχετική εγγραφή στο φετινό προϋπολογισμό στην πρώτη αναμόρφωση καθώς για άγνωστους λόγους δεν υπήρχε ο ανάλογος κωδικός στην αρχική μορφή.

Κι ενώ διαφάνηκε έστω στο παρά πέντε μια μορφής σύμπνοια στο θέμα, ακολούθησε μια ανακοίνωση του κ. Σταθόπουλου, που κάνει λόγο για "πλήρη αποτυχία με ονοματεπώνυμο" και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Του διαφεύγει όμως πως από το 2011 όταν εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ, εκτός του κ. Ζορμπά, υπήρξε κι ο ίδιος Δήμαρχος για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του Ο.Τ.119 [και φοβούνται πολύ για την κατάληξη της ιστορίας] από το Μάρτιο του 2005 όταν ιδρύθηκε στα χαρτιά το 12ο Δημοτικό Σχολείο, ο Δήμος κινείται εξαιρετικά αργά.

Από το καλοκαίρι του 2006 όταν η Επιτροπή Καταλληλότητας του Δήμου Αγίας Παρασκευής ενέκρινε τα πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή ως χώρο σχολείου μέχρι τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό τους από το Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του 2008 χρειάστηκε να περάσουν κάτι παραπάνω από 19 μήνες.

Από τις αρχές Μαΐου του 2011 όταν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (σήμερα Υποδομών) για το χαρακτηρισμό του χώρου μέχρι το 2019 δεν έγινε καμία απολύτως κίνηση για δανειοδότηση από το Δήμο Αγίας Παρασκευής από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Μόνο στο τέλος της πενταετούς θητείας του ο κ. Σταθόπουλος αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασίες με το ΤΠ&Δ.

Στο ενδιάμεσο, καθώς το 2016 πέθανε η Φλώρα Διαμάντη, η κληρονόμος προσέφυγε στο ΣτΕ για τον αποχαρακτηρισμό του Ο.Τ. 119 κατά του Υπουργείου, ωστόσο η προσφυγή της απερρίφθη.

Η σημερινή δημοτική αρχή στα τέλη του 2020 λαμβάνει δύο προσφορές, η μία από την Eurobank και η άλλη από το ΤΠ&Δ προκρίνοντας την πρώτη ως πιο συμφέρουσα. Τον Απρίλιο του 2021 εγκρίνεται η απόφαση της σύναψης του δανείου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς το Ελεγκτικό Συνέδριο την απορρίπτει κρίνοντας ορισμένους όρους της ως καταχρηστικούς.

Για το τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όσο ζούσε η Διαμάντη, δεν είχε εναντιωθεί εμφανώς καθόλου στο χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας της ως χώρου σχολείου. Ωστόσο από το Μάιο του 2011 μέχρι το 2016 όταν έφυγε από τη ζωή ως Δήμος ούτε την ευκαιρία αδράξαμε, ούτε προβλέψαμε το προφανές, ότι δηλαδή η υπερήλικη γυναίκα δε θα ζούσε 200 χρόνια και πως ενδεχομένως το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να έχει, όπως δικαιούται, άλλη προσέγγιση για την περιουσία του.

Ο Δήμος επί του παρόντος έχει δύο κρίσιμα εμπόδια μπροστά του. Η σημερινή ιδιοκτήτρια προσέφυγε τόσο [εκ νέου] στο ΣτΕ με μια ουσιαστικά επαναδιατύπωση της προσφυγής της όσο και στα δικαστήρια, όπου δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς το αν έχει δοθεί δικάσιμος και πότε.

Όπως το 2017, ομοίως και στην επόμενη εκδίκαση του ΣτΕ, ο Δήμος θα ερωτηθεί αν πράγματι ενδιαφέρεται για το χώρο, αλλά τώρα με ακόμη έξι και συνολικά πια δώδεκα χρόνια αδυναμίας [;] πέρα από ρητορικό ενδιαφέρον και διαβεβαιώσεις, να παρουσιάσει έμπρακτες ενέργειες προς τούτο, τα πράγματα δε θα είναι εύκολα.

Για αυτό τώρα επιβάλλεται τρέξιμο. Οι μικροπολιτικές ανακοινώσεις ανθρώπων που ενώ διαχειρίστηκαν το θέμα για πέντε χρόνια, δεν έκαναν τίποτε αλλά αναζητούν πολιτικό κέρδος ενώ έχουν ισόποσο μερίδιο στην "πλήρη αποτυχία", μπορούν να περιμένουν...

Νεότερη Παλαιότερη