Σπύρος Παπασπύρος: Μικροψυχία και αντιπολίτευση

Από τις αρχές του έτους 2022, η διοίκηση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ)  ζήτησε από τις Δημοτικές παρατάξεις να προτείνουν ονόματα συμπολιτών μας, που διέπρεψαν στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού ή που η συμβολή τους στην ανάπτυξη αυτών ήταν σημαντική, ώστε να ονοματοδοτηθούν πολιτιστικές δομές και υποδομές του ΠΑΟΔΑΠ. Σκοπός μας ήταν  η τιμητική  ανάδειξη του έργου και της προσφοράς των συμπολιτών μας αυτών, στον χώρο τους.

Πέρασαν αρκετοί μήνες  χωρίς καμμία παράταξη της αντιπολιτεύσεως να απαντήσει, χωρίς να προτείνουν ο,τιδήποτε.

Μετά την πολύμηνη έλλειψη ενδιαφέροντος από τις παρατάξεις, κατόπιν ερεύνης ιστορικών στοιχείων και αφού συμβουλεύθηκα τοπικούς ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού, εισηγήθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συγκεκριμένα ονόματα συμπολιτών μας που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να τιμηθούν. Άνθρωποι με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και στον αθλητισμό και με ανεπίληπτο ήθος. Μάλιστα, σαν  μια ένδειξη συναινέσεως και διαθέσεως συνεργασίας με την αντιπολίτευση, την απόφασή μας αυτή την αποστείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση αν όχι ομοφωνία, παρά το ότι θα μπορούσε ο ΠΑΟΔΑΠ  να αποφασίσει από μόνος του για το θέμα αυτό.

Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την λογική του «αν δεν θέλεις κάτι να γίνει, παράπεμψέ το σε μια Επιτροπή», ζήτησε να σχηματισθεί μια επιτροπή από όλες τις παρατάξεις για να συζητήσει το θέμα. Αποτέλεσμα: Στην επιτροπή αυτή, παρ΄ότι εκλήθησαν δυο φορές να συμμετάσχουν, ουδείς προσήλθε, αυτοακυρώνοντας αυτοί οι ίδιοι την ίδια την δική τους πρόταση.

Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συνεδρίασε και έλαβε, κατά πλειοψηφία, την εξής απόφαση:
 
-Την ονομασία των Εργαστηρίων Τέχνης, σε Εργαστήρια Τέχνης «Γεώργιος Προκοπίου»

-Την ονομασία του κτηρίου «Πέτρινο» στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», σε Αίθουσα Πολιτισμού «Δημήτρης Χατζής» του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου «Σταύρος Κώτσης»

-Την ονομασία του Αθλητικού Κέντρου «Νότου», σε Αθλητικό Κέντρο «Θανάσης Δημακόπουλος»

-Την ονομασία του Κλειστού Γυμναστηρίου Κοντοπεύκου, σε Κλειστό Γυμναστήριο «Γεωργία (Ζέτα) Λαούδη»

-Την ονομασία  του Σταδίου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», σε Στάδιο «Χρήστος Κορομηλάς» του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου «Σταύρος Κώτσης».

Όμως η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, επέδειξε μικροψυχία. Ενώ δεν πρότεινε τίποτε για το θέμα, ενώ δεν έδειξε πνεύμα συνεργασίας μη συμμετέχοντας στην συναινετική διαδικασία και ενώ δεν είχε να αντιτείνει τίποτε απέναντι στην προσφορά και στο ήθος των τιμωμένων συμπολιτών μας, εξέμεσε χολή. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ετέθη θέμα ακυρώσεως της αποφάσεως του ΠΑΟΔΑΠ, η οποία ψηφίσθηκε από ολόκληρη την αντιπολίτευση. Η απόφασή τους αυτή, είναι ένδειξη ασέβειας προς τα τιμώμενα πρόσωπα και τις οικογένειές τους,  απόδειξη μη σεβασμού σε αποφάσεις θεσμικών όργανων  και επιπλέον άκυρη. Ο ΠΑΟΔΑΠ, όπως και όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ, είναι αυτόνομα και αυτεξούσια όργανα των οποίων οι αποφάσεις του Διοικητικού τους Συμβουλίου (πλην του Προϋπολογισμού και του Ισολογισμού τους) δεν υπάγονται σε έγκριση ή μη από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια ούτε ακυρώνονται από αυτά, κάτι που το γνωρίζουν οι παρατάξεις. Αντιλαμβάνομαι τους «αντιπολιτευτικούς» λόγους που τους ώθησαν σ΄αυτή την απόφασή τους, αλλά η μικροψυχία δεν είναι στοιχείο αντιπολιτεύσεως, δεν πρέπει τουλάχιστον.

Θα σημειώσω εδώ, ότι μόνον η  παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» έδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην επιτροπή που συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί και οι υπόλοιπες παρατάξεις «σαμποτάρησαν».


Σπύρος Παπασπύρος
Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ

Νεότερη Παλαιότερη