Το "αντίο" του Βασίλη Γιαννακόπουλου στην Κική Νεστορίδου

Το τελευταίο αντίο είπαν χθες το μεσημέρι στον Ι.Ν. του προφήτη Ηλία φίλοι, γείτονες, παλιοί μαθητές και εθελοντές της Στέγης Γερόντων, στην Κική Νεστορίδου.

Ήταν επιθυμία της Κικής να πει για αυτήν δύο κουβέντες ο παλιός της μαθητής, πρώην Δήμαρχος και νυν αντιπεριφερειάρχης μεταφορών Αττικής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο οποίος σκιαγράφησε το χαρακτήρα της παρουσιάζοντας παράλληλα την πορεία του βίου της.

 - - - - -

Συνοδεύουμε σήμερα με πραγματική θλίψη και άφατο σεβασμό στην τελευταία της κατοικία, μια εκλεκτή συμπολίτισσα και συνδημότισσά μας, μια διακεκριμένη καθηγήτρια μουσικής, μια δυναμική, δραστήρια, φιλεύσπλαχνη και δοτική γυναίκα, την πολυαγαπημένη καθηγήτριά μας στη μουσική  Αγγελική Νεστορίδου, που έφυγε, το βράδυ των Χριστουγέννων, πλήρης ημερών από κοντά μας.

Η Κική μας, γεννήθηκε στην Πάτρα, πριν από 94 χρόνια, όπου τελείωσε τη βασική και τη μέση εκπαίδευσή της, ως άριστη μαθήτρια στα Σχολεία της Πάτρας, περίοδος κατά την οποία αναδείχθηκε και η ιδιαίτερη κλίση της για τη μουσική. 

Σπούδασε στη συνέχεια στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε  με  εξαιρετικές επιδόσεις και με τον τίτλο που απέκτησε, διορίστηκε καθηγήτρια της μουσικής, στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Τρίπολης. 

Στην Τρίπολη δίδαξε τη μουσική στους μαθητές για 10 περίπου χρόνια και εκεί γνωρίστηκε και παντρεύτηκε το συνάδελφό της καθηγητή μέσης εκπαίδευσης αείμνηστο - εξαίρετο συμπολίτη μας Σπύρο Γιαννόπουλο και ακολούθησε η μετάθεσή τους στα Σχολεία μέσης εκπαίδευσης του Δήμου μας. 

Με το αείμνηστο  Σπύρο, έζησαν μαζί για πάνω από 60 χρόνια, προσφέροντας και οι δύο, πολύτιμες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και στην  κοινωνία του Δήμου Αγίας Παρασκευής αλλά και ευρύτερα.

Ευτύχησα, όπως και χιλιάδες συνδημότες μας, να έχω την Κική Νεστορίδου, καθηγήτριά μου στη μουσική στο Γυμνάσιο της Αγίας Παρασκευής και  μου έχει μείνει ακόμη  αξέχαστη-όπως και σε όλους όσοι υπήρξαν μαθητές της- η σεμνή παρουσία της, η ευρυμάθειά της και οι  ανεξάντλητες γνώσεις της στη μουσική  αλλά και στη γενική παιδεία, ο μειλίχιος παιδαγωγικός και μεταδοτικός τρόπος με τον οποίο διεξήγαγε τα μαθήματά της, ο διαλλακτικός και συναινετικός- συμβιβαστικός τρόπος που αντιμετώπιζε τα θέματα,  η διαλεκτική μέθοδος ερμηνείας και κατάκτησης της γνώσης που χρησιμοποιούσε, η ανιδιοτελής προσφορά της,  η ειλικρινής και αφειδώλευτη αγάπη της προς τους μαθητές της. Αυτή είναι η κληρονομιά της σε όλους μας και προσωπικά σε εμένα… 

Με όλα αυτά η εκλιπούσα καθηγήτριά μας αποτέλεσε ιδανικό πρότυπο. Δεν έμεινε μόνο, στην προσφορά της στη μουσική και στην εκπαίδευση των μαθητών του Δήμου μας, αλλά ως  δραστήρια και δυναμική γυναίκα, ως ενεργή  πολίτης, ως κοινωνική, φιλεύσπλαχνη και αλτρουίστρια  προσωπικότητα που ήταν, προσέφερε τις εθελοντικές και ανιδιοτελείς υπηρεσίες της, στις κοινωφελείς δομές και φορείς της πόλης μας, ιδιαίτερα μέσα από την πολύτιμη και αξιέπαινη δράση του  Συλλόγου Κατοίκων του Τσακού και μέσα από το πλούσιο κοινωνικό έργο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αλλά και με την πολύχρονη εθελοντική προσφορά της στη Στέγη Γερόντων και στο ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

Ως δήμαρχος της πόλης συνεργάστηκα με την καθηγήτριά μας και τη συνέδραμα στην υλοποίηση του μοναδικού, υποδειγματικού, εθελοντικού και κοινωφελούς έργου της, το οποίο αποτελούσε στήριγμα  και «αποκούμπι» χιλιάδων  ευάλωτων κατοίκων και ηλικιωμένων του Δήμου μας.

Αποτέλεσε μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία της πόλης μας, με την ανεξάντλητη εθελοντική προσφορά της στα παιδιά και στους συμπολίτες μας και  υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, που ακολούθησαν και ακολουθούν και άλλοι συμπολίτες μας, είτε ατομικά είτε μέσα από τους συλλογικούς φορείς και το Δήμο μας. 

Το φωτεινό  αυτό πρότυπο  της εκλιπούσας, μας συνοδεύει  όσο ζούμε, διατηρώντας έτσι άσβεστη τη μνήμη της  αλλά και  μας ενεργοποιεί και  μας προτρέπει να το ακολουθήσουμε και είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε η αλησμόνητη καθηγήτρια και συνδημότισσά μας Κική Νεστορίδου.

Στον αγαπημένο της αδελφό Γιώργο, στην βαφτιστήρα της Άννα και στους λοιπούς συγγενείς της και διερμηνεύοντας και τα αισθήματα όσων είμαστε σήμερα εδώ αλλά και των φορέων  (του Δήμου, των Συλλόγων, του ΚΑΠΗ) και των  κατοίκων της πόλης μας, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε λίγο θα την σκεπάσει.

Στους  λειμώνες-στα προάστια του ουρανού που, ήδη, βρίσκεται, μαζί με τους αγγέλους, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίζει τη δημιουργική, ανεξάντλητη και πολύτιμη προσφορά της και θα χαίρεται εάν εμείς ακολουθούμε το παράδειγμά της και προσφέρουμε, με τις δυνατότητές του ο καθένας και η καθεμία, στους συμπολίτες μας, ιδίως σε όσους έχουν ανάγκη, στους σημερινούς δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Θα σε θυμόμαστε πάντα και αιώνια, πολυαγαπημένη μας καθηγήτρια και συνδημότισσα Κική Νεστορίδου.

Νεότερη Παλαιότερη