Ενιαίος φορτιστής για όλα τα κινητά & tablet από το 2024

Το Συμβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση στην οδηγία για τον φορτιστή κοινού τύπου. Έτσι το 2024 η θύρα USB-C θα γίνει υποχρεωτική για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες και τα ακουστικά κεφαλής. Δεν θα είναι πια απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή με κάθε αγορά νέου κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής: θα μπορούν όλες να φορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Η ύπαρξη ενός φορτιστή κοινού τύπου θα ενισχύσει την ευκολία για τους καταναλωτές χάρη στην εναρμόνιση των διεπαφών φόρτισης και της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης, και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Οι νέοι κανόνες

Με τους νέους κανόνες γίνεται υποχρεωτική η θύρα φόρτισης τύπου USB-C για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών. Έτσι οι περισσότερες συσκευές θα μπορούν να επαναφορτίζονται με τον ίδιο φορτιστή. Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα το οποίο θα διευκρινίζει αν παρέχεται φορτιστής μαζί με τη νέα συσκευή, καθώς και μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι επιδόσεις φόρτισης.

Επιπλέον, με την οδηγία δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει αν θα αγοράσει μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Έτσι όχι μόνο οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά θα μειωθούν επίσης τα ηλεκτρονικά απόβλητα που συνδέονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεση των φορτιστών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν αυτός ο διαχωρισμός των πωλήσεων πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Αν και η ασύρματη φόρτιση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί για όλες τις συσκευές. Για να μπορέσει η τεχνολογία αυτή να καταστεί διαθέσιμη για περισσότερες συσκευές, η Επιτροπή θα εργαστεί για την εναρμόνιση της ασύρματης φόρτισης για τις ηλεκτρονικές συσκευές και τη διαλειτουργικότητα βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων.

Κατηγορίες συσκευών τις οποίες αφορά η οδηγία

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σε πολλούς τύπους φορητών συσκευών:

  • κινητά τηλέφωνα
  • ταμπλέτες και συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων
  • ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • ακουστικά κεφαλής, ακουστικά και φορητά ηχεία
  • ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια
  • φορητά συστήματα πλοήγησης

Επιπλέον, 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Νεότερη Παλαιότερη