ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ της Ενωσης Γονέων για την παραχώρηση σχολικών χώρων σε αθλητικό σωματείο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Για τη λειτουργία της ΣΕΠΕ (Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και την εισήγηση-απόφαση περί παραχώρησης σχολικών χώρων σε αθλητικό σωματείο στη 10η συνεδρίαση της 10.10.2022.


Τη Δευτέρα 10/10/2022 και ώρα 17:00 στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίασε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της κ. Γουργούλη Κωνσταντίνου με Αρ.Πρωτ.65 η οποία εστάλη στα μέλη της Επιτροπής την Παρασκευή 7/10/2022 με θέματα ημερησίας διάταξης 1. Σχολικοί τροχονόμοι 2022-2023 και 2. Έγκριση ή μη ετήσιων παραχωρήσεων. Οι εισηγήσεις εστάλησαν στα μέλη της ΣΕΠΕ την Κυριακή 9/10/2022 και ώρα 23:16 και αφού προηγήθηκε σχετικό ερώτημα από μέλος της Επιτροπής.

Κατά τη συνεδρίαση της 10/10/2022 συγκεντρώθηκε πλήθος γονέων του σχολικού συγκροτήματος 7ου Δημοτικού-13ου Νηπιαγωγείου και 4ου Γυμνασίου με έντονη αγωνία. Είχε ήδη διαρρεύσει από τη Δημοτική Αρχή η πρόθεση- να δώσει προτεραιότητα- σε χώρους σχολείων- σε μέλη αθλητικών σωματείων έναντι του συνόλου των παιδιών του σχολείου (!)

 Παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γκόνης, ο πρώην Πρόεδρος ΣΕΔΕ κ. Τραυλός  και ο γραμματέας του αθλητικού σωματείου κ. Καράμπελας που είχε αιτηθεί την παραχώρηση του γηπέδου μπάσκετ του 7ου Δημοτικού . Προσήλθαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κ. Μυλωνάκης της παράταξης «Αλλάζουμε» και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς.

Για την έγκριση ή μη των ετήσιων παραχωρήσεων (σχολικών χώρων) και επί της διαδικασίας υπογραμμίζουμε:

§  ΔΕΝ εστάλησαν στο σώμα τα έγγραφα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και των λοιπών εξωσχολικών φορέων με τα παραπεμπτικά τους και τις σχετικές τροποποιήσεις επ΄αυτών, προκειμένου το σώμα να ενημερωθεί, να κρίνει και να αποφασίσει

§  ΔΕΝ αποτυπώθηκαν -έστω- στις εισηγήσεις τα πλήρη αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και λοιπών εξωσχολικών φορέων και η διακριτή εισήγηση του προέδρου της ΣΕΠΕ επί των αιτημάτων αυτών όπως ζητήθηκε εγγράφως από το τακτικό μέλος της Ένωσης προκειμένου το σώμα να κρίνει και να αποφασίσει.

§  Αντίθετα παρουσιάστηκαν παραποιημένα τα αιτήματα ως προς τις αιτούμενες ημέρες και ώρες των Συλλόγων Γονέων (συγκεκριμένα του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού για το οποίο είχαμε ενημερώσει εγγράφως τον πρόεδρο και τα μέλη της ΣΕΠΕ) ενώ απουσίαζαν άλλα ( του Συλλόγου Γονέων του 8ου Δημοτικού ενώ είχε αποτυπωθεί αίτημα εξωσχολικού φορέα για χρήση χώρων του 8ου Δημοτικού).

§  ΔΕΝ υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης χώρων

§  Προς επίρρωσιν των ανωτέρω αναφέρουμε ότι την επόμενη μέρα , την Τρίτη 11/10/2022 λάβαμε νέο mail από τον Πρόεδρο της ΣΕΠΕ κ. Κ. Γουργούλη με άλλα αιτήματα από αυτά που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της 10/10/2022.

Χάος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος

Επικράτησε χάος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέλη της πλειοψηφίας διέκοψαν 6 φορές το νομικό σύμβουλο και γονέα του 7ου Δημοτικού κ. Ν. Ράπτη , ο οποίος εξηγούσε το νομικό πλαίσιο των παραχωρήσεων σχολικών χώρων. Δυστυχώς ο πρόεδρος της ΣΕΠΕ κ. Κ. Γουργούλης δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρατήσει τις διαδικασίες και να βάλει τάξη στη συνεδρίαση. Οι διακοπές με χαρακτηρισμούς και σχολιασμούς συνεχίστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις τοποθετήσεων με αποτέλεσμα στη συνέχεια  να επικρατήσει χάος και να μην τηρηθεί  καμία διαδικασία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε είναι ότι ο κ. Μυλωνάκης πρότεινε την απόσυρση του θέματος από την Σχολική Επιτροπή και την εισαγωγή του στο Δημοτικό Συμβούλιο προς διαβούλευση προκειμένου να εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην πόλη .

Για το θέμα τοποθετήθηκαν υπέρ του αιτήματος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού το τακτικό μέλος της Ένωσης κ. Βαζούρα, η εκπρόσωπος της Νίκης Πολιτών κ. Σωτηράκου και η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ζιώγα καθώς επίσης οι κ.κ. Γκόνης, Τραυλός παίρνοντας θέση υπέρ της νομιμότητας και του δίκαιου αιτήματος της Συλλόγων Γονέων ενώ παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος της Ένωσης Μ.Ξυνογαλά.

Το χρονικό μια προειλημμένης απόφασης : Η παρέμβαση του Δημάρχου και η πλήρης απαξίωση της Σχολικής Επιτροπής

ΠΡΙΝ την ψήφιση του αιτήματος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος ο οποίος δήλωσε ότι αυτός είναι ο από το νόμο αρμόδιος για τη λήψη της σχετικής απόφασης  και έχει ο ίδιος ήδη σκεφτεί και ήδη αποφασίσει ότι το γήπεδο του 7ου Δημοτικού θα δοθεί στο αθλητικό σωματείο και σε προτεραιότητα έναντι του Συλλόγου Γονέων, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ΝΠΔΔ το οποίο εκ του νόμου οφείλει να γνωμοδοτήσει.

Σχετικά με τη νομιμότητα ή μη  μιας τέτοιας απόφασης η απάντηση του Δημάρχου  ήταν ότι οι γονείς μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης . Κάτι τέτοιο όμως έχει και οικονομικό κόστος.

Απορρίφθηκε  χωρίς συζήτηση η  εναλλακτική πρόταση παραχώρησης άλλου χώρου στο αθλητικό σωματείο  α/τις ίδιες ώρες και ημέρες που αναγράφονταν  στην εισήγηση   β/ στην ίδια περιοχή και γ/σε χώρο που δεν αποκλείεται η σχολική κοινότητα.

Κατόπιν ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας χωρίς να επιτραπούν άλλες ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Σημειώνουμε ότι ο Δήμαρχος ΔΕΝ είναι μέλος της Σχολικής Επιτροπής.

 

Κατόπιν αυτού η Ένωση κατήγγειλε τη διαδικασία-φιάσκο και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Αποχώρησαν επίσης η κ. Σωτηράκου και η κ. Ζιώγα.

Επί της ουσίας του ζητήματος σχετικά με τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων

«Σε κάθε περίπτωση που συμπίπτουν ημέρες, ώρες και χώροι, προτεραιότητα έχουν κατά σειρά: Οι δραστηριότητες του σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και στο τέλος όλων των υπόλοιπων ενδιαφερομένων.» (Απόσπασμα από την Απόφαση Δημάρχου κ. Β. Ζορμπά  Αριθμ.Πρωτ.27176 / 10.10.2022 – παραδόθηκε σε όλα τα μέλη της σχολικής επιτροπής

«Α) δεν εγκρίνει το υπ αριθμ 29157/22-10-19 αίτημα του Αθλητικού Ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ, για παραχώρηση του 5Χ5 γηπέδου του 7ου Δημοτικού δεδομένου ότι κοινή πεποίθηση των μελών της ΣΧ.ΕΠ. και της ΔΕΠ είναι ότι, εκτός των οργανωμένων προγραμμάτων του ΠΑΟΔΑΠ σε συνεργασία με τη Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων, οι αύλειοι χώροι των σχολείων οι οποίοι αποτελούν μοναδιαίο στοιχείο των σχολικών μονάδων, αποτελεί λειτουργική ανάγκη να είναι ελεύθεροι για χρήση από τους μαθητές των σχολείων και τα παιδιά της γειτονιάς και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεσμεύονται ώρες σε ετήσια βάση σε Αθλητικά Σωματεία της πόλης μας στα οποία εξάλλου έχουν ήδη παραχωρηθεί και οι αθλητικοί χώροι του Δήμου.» (Απόσπασμα από την Απόφαση Δημάρχου κ. Β. Ζορμπά- Αρ. Πρωτ. 831/13.01.2020 – εστάλη σε όλα τα μέλη της σχολικής επιτροπής).

 

Σε σχέση με το επιχείρημα ότι και τα παιδιά των αθλητικών σωματείων είναι παιδιά των σχολείων :

Φυσικά τα ανήλικα μέλη  των αθλητικών σωματείων είναι παιδιά της πόλης μας και των σχολείων μας όπως και ενήλικα μέλη των αθλητικών σωματείων είναι δημότες ή κάτοικοι της πόλης μας και καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα προκειμένου να εγγραφούν στο κάθε σωματείο. Για το λόγο αυτό έχουν παραχωρηθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα στα αθλητικά σωματεία και στον οργανωμένο αθλητισμό οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου (κλειστές και ανοιχτές) από τις οποίες έχουν αποκλειστεί οι μαθητές/ριες της πόλης που δεν είναι μέλη αθλητικών σωματείων .

Εάν το  γήπεδο ενός σχολείου παραχωρηθεί  σε Αθλητικό Σωματείο, το Σωματείο φέρνει την ομάδα που έχει δημιουργήσει και καταλαμβάνει το χώρο του γηπέδου αποκλείοντας έτσι τους μαθητές/ριες  του σχολείου από το φυσικό τους χώρο. Οι αθλούμενοι/ες  προσέρχονται στο σχολείο με την ιδιότητα του μέλους του σωματείου και αποκλείουν το χώρο από την υπόλοιπη σχολική κοινότητα.  Αυτό αντίκειται στη νομοθεσία, τη νομολογία και τις κείμενες διατάξεις. Η παράμετρος του μη αποκλεισμού για κοινωνικούς, οικονομικούς , φυλετικούς ή άλλους λόγους διέπει όλη τη νομοθεσία περί παραχωρήσεων σχολικών χώρων.

Στο επιχείρημα της συνεργασίας ενός εξωσχολικού φορέα με το ίδιο το σχολείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού κ. Λογοθέτης θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για συνεργασία του σχολείου με τρίτο φορέα που απευθύνεται στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου χωρίς οικονομικούς ή άλλους αποκλεισμούς. Αφορά στην άθληση μιας ήδη δημιουργημένης ομάδας ενός σωματείου που θέλει να κάνει τις προπονήσεις της στο χώρο του 7ου Δημοτικού. (Υπ. Παιδείας_Αρ. Πρωτ. 27633/ΓΔ4 11-03-2022  ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για τη χρήση-αξιοποίηση σχολικών κτιρίων Σχετ.: παρ. 4α του άρθρου 98 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) Απόσπασμα «…θα πρέπει να εναρμονίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνει η εκπαιδευτική διαδικασία, να προσιδιάζουν στο εκπαιδευτικό έργο, χωρίς να παρεμβαίνουν ουσιωδώς στην πρώτη, και να απευθύνονται στο σύνολο των μαθητών/τριών, και όχι επιλεκτικά σε μεμονωμένους/ες μαθητές/τριες ή ομάδες μαθητών/τριών.»


Γιατί οι Σύλλογοι Γονέων Μαθητών Σχολείου διαφέρουν σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύλλογο, σωματείο, φορέα κτλ

Υπενθυμίζουμε : Βάσει νόμου ,στο Σύλλογο Γονέων ανήκουν αυτοδίκαια όλοι οι γονείς του σχολείου στο οποίο φοιτούν τα παιδιά τους. Εάν σε ένα σχολείο δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων μεριμνά  ο/η  Διευθυντής/ρια του σχολείου να καλέσει σε Γενική Συνέλευση τους γονείς του σχολείου προκειμένου να συσταθεί Σύλλογος (Ν1566/1985  άρθρο 53. παρ. 14). Για να είναι έγκυρες οι εκλογές σε ένα Σύλλογο Γονέων απαιτείται να έχουν ψηφίσει οι γονείς του 1/3 των μαθητών/ριων του σχολείου κατ΄ελάχιστον.

Εν κατακλείδι,

Λυπούμαστε πραγματικά για την τεράστια αναστάτωση που έχουν περιέλθει όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και η οποία προκλήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της σχολικής κοινότητας. Υπογραμμίζουμε ότι η Ένωση ζήτησε έκτακτη συνάντηση με το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΣΕΠΕ  ΠΡΙΝ τη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής προκειμένου να γίνει εξεύρεσης λύσης και να εκτονωθεί η αναστάτωση που προκλήθηκε. Το αίτημά μας  ΔΕΝ έγινε αποδεκτό.

Ζητάμε

1.      Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί η πρωτοφανής απόφαση-εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής για την παραχώρηση γηπέδου του 7ου Δημοτικού σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο και μάλιστα εις βάρος του Συλλόγου Γονέων.

2.      Τα σχολεία να αποδοθούν εκεί που ανήκουν : στους μαθητές/ριες του σχολείου και στα παιδιά της γειτονιάς χωρίς κανέναν αποκλεισμό όπως η κοινωνία βοά και όπως ο νόμος ορίζει. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί ο χώρος των σχολείων για το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών ή/και των  οργανωμένων δραστηριοτήτων των Συλλόγων Γονέων. Οι αυλές και τα γήπεδα των σχολείων είναι οι μοναδικοί χώροι στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής που μπορούν να βρεθούν τα παιδιά για να παίξουν με τους φίλους/ες  τους, να κοινωνικοποιηθούν . Για να μπορούν να «αναπνεύσουν» και να ζήσουν στην πόλη ανθρώπινα και χωρίς αποκλεισμούς.

3.      Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες/συστάσεις προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ότι έχουμε εγγράφως επισημάνει αδυναμίες στη λειτουργία της ΣΕΠΕ με γνωστοποίηση στους επικεφαλής των παρατάξεων.

4.      Να γίνουν άμεσα  όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να καταστούν λειτουργικά τα υπάρχοντα γήπεδα:

Α/ Το νέο γήπεδο μπάσκετ στο πάρκο Στ.Κώτσης. Δεν υπάρχει φωτισμός (σύμφωνα με ενημέρωση του Αντιδημάρχου Τ.Υ. κ. Σάρκουλα την 7/7/2022)

Β/ Τα δύο υπό ανακατασκευή γήπεδα μπάσκετ στα Πευκάκια. Δεν έχει προβλεφθεί ο φωτισμός τους (σύμφωνα με ενημέρωση του Αντιδημάρχου Τ.Υ. κ. Σάρκουλα την 7/7/2022)

Γ/ Να αξιοποιηθούν οι θεσμοθετημένοι αθλητικοί χώροι που διαθέτει η πόλη και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

 

Τέλος,

Επαναφέρουμε το αίτημα της Ένωσης για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την Παιδεία και τα σχολεία προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος και η δυνατότητα παρουσίασης των θεμάτων των σχολείων της πόλης.


                                  Για το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής

Η πρόεδρος                                                              Η γ.γραμματέας και τακτικό μέλος ΣΕΠΕ

Μαρία Ξυνογαλά                                                     Φαίη Βαζούρα                

Νεότερη Παλαιότερη