Να μετονομαστούν από πλατεία Αγίας Παρασκευής και Κοραή σε πλατείες Ασυδοσίας και Τραπεζάκια

Τη δεκαετία του 1990 ο αείμνηστος Σταύρος Κώτσης εκτός από την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής, έκανε ένα λίφτινγκ και στην πλατεία Κοραή. Με τον τρόπο αυτό, παρέδωσε στους δημότες δύο βελτιωμένους δημόσιους χώρους αναψυχής, αναβαθμίζοντας παράλληλα σημαντικά την αισθητική εικόνα της πόλης, εκείνη την εποχή, στους επισκέπτες.

Του Στρατή Μαζίδη

Που να ήξερε βέβαια ο άνθρωπος ότι,

👉 η μεν πλατεία Αγίας Παρασκευής θα είχε μετατραπεί εδώ και δέκα χρόνια σε υπαίθριο πάρκινγκ με κανένα ωστόσο Δήμαρχο να τολμά το προφανές, να πετάξει όλα τα ΙΧ έξω από την πλατεία. Και βέβαια δεν το κάνουν, όχι γιατί είναι θεοσεβούμενοι, αλλά γιατί νομίζουν πως θα χάσουν ψήφους, πιθανώς ελάχιστες μπροστά στις πολύ περισσότερες από τις εκατοντάδες που απομακρύνονται όταν βλέπουν ότι μια Δημοτική Αρχή αδυνατεί να βάλει σε τάξη έστω μια πλατεία.

👉 η δε πλατεία Κοραή, την οποία τη δεκαετία του 1990 χαίρονταν οι περίοικοι, θα κατέληγε χώρος για τραπεζοκαθίσματα;

Οδηγώντας το Σάββατο στη Μεσογείων βλέπω την εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας να κάθεται στο παγκάκι στριμωγμένη από τα τραπέζια που έχουν απλωθεί σχεδόν σε όλο το χώρο της μικρής πλατείας με μόνη εξαίρεση το σημείο που έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο αντιαισθητικό γκρι τραπέζι, που εδώ και δύο μήνες ως Δήμος ψάχνουμε να βρούμε ποιος το έβαλε [και καλά] και αντί να πάμε να το πετάξουμε, το αφήνουμε εκεί. Κι ύστερα μας ενοχλεί γιατί κάποιοι δημότες βγάζουν στα πεζοδρόμια καναπέδες, πολυθρόνες κ.ο.κ.

Αισθάνθηκα ντροπή για το θέαμα. Οι δημοτικοί άρχοντες και όλοι οι άλαλοι πρωταγωνιστές των τελευταίων δέκα ετών τι αισθάνονται; 

Εδώ κατά την πρώτη θητεία Ζορμπά είχαμε το παράδοξο της αντιδρόμησης της Κοραή με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης που τόσα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν, να αναγκάζονται να τη διέρχονται παράνομα ανάποδα. 

Ποιον εξυπηρέτησε η αντιδρόμηση; Ή έναν... τρελό ο οποίος, ενώ, ανεβαίνει τη Μεσογείων, μπαίνει 28ης Οκτωβρίου, στρίβει Κοραή για να ξαναβγεί Μεσογείων ή κάποιον πελάτη.  Ένας παραλογισμός που συνεχίστηκε επί Σταθόπουλου, ο οποίος τώρα ενοχλείται γιατί μαζεύονται τα κλαδιά, αλλά και που κανείς από τους μονίμως καταγγέλλοντες αδιάφορων θεμάτων αντιπολιτευόμενους, δεν αναδεικνύει μαζί με τη συνολική κατάσταση της πλατείας Τραπεζάκια, όπως πρέπει κανονικά να την αποκαλούμε.

Όσο για την πλατεία Αγίας Παρασκευής, πιο πολύ της ταιριάζει το πλατεία Ασυδοσίας καθώς είναι φορές, πολλά χρόνια τώρα [για να μη μας εργάζονται κι οι προηγούμενοι, που έβαλαν μπάρα και μοίρασαν κοντρόλς, δηλαδή σα να βάλεις θωρακισμένη πόρτα και να μοιράσεις κλειδιά σε όλους] που δεν πάει ούτε εκατοστό χαμένο στο παρκάρισμα. Ακόμη και τις καθημερινές νωρίς το πρωί 7.00-8.00 θα δεις τα ΙΧ πάλι επάνω. Την Κυριακή μέτρησα για πλάκα 16 ΙΧ και μετά ακολουθούσε άλλο Μυστήριο. Φαντάζομαι θα γέμισε πάλι το γκαράζ.

Στη συνέχεια όμως περπατώντας στον πεζόδρομο, άκουσα κάτι που με απογοήτευσε. Μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί σκόπευε να καθίσει κάπου. Κι όπως συζητούσαν, διακόπτει ο πατέρας του μικρού και λέει "Όχι εδώ γιατί είναι επικίνδυνα, περνούν μηχανάκια κι έτσι". Κάναμε έναν πεζόδρομο για να περνούν μηχανάκια κι έτσι. Ήδη σιγά σιγά ανεβαίνουν και σταθμεύουν ΙΧ το τελευταίο διάστημα.

Κάπου έλεος ρε γαμώτο! Είναι και θέμα καλώς εννοούμενου εγωισμού, κανείς δε θίγεται με αυτές τις εικόνες; Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι αντικατοπτρίζεται και η αναποτελεσματικότητά μας;

Αυτή είναι η κατάσταση της πόλης. Μάλλον για αυτό από τη μια εναλλάσσονται οι δημοτικές αρχές κι από την άλλη κάποιοι θα είναι πάντα τρίτοι και τέταρτοι. Κι ίσως αυτό ορισμένους να τους ευχαριστεί. Τους δημότες όμως;

Νεότερη Παλαιότερη