Νόμπελ Ιατρικής 2022: Απονέμεται στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο

Ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο – επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία τιμάται με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας.

Το βραβείο δόθηκε «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».
 

(AP Archive Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Svante Pääbo πέτυχε κάτι φαινομενικά αδύνατο: τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, ενός εξαφανισμένου συγγενή των σημερινών ανθρώπων. Έκανε επίσης τη συγκλονιστική ανακάλυψη ενός άγνωστου προηγουμένως ανθρώπινου είδους, των Denisovan.


 
Είναι σημαντικό ότι ο Pääbo διαπίστωσε επίσης ότι η μεταφορά γονιδίων είχε συμβεί από αυτούς τους πλέον εξαφανισμένους ανθρώπους στον Homo sapiens μετά τη μετανάστευση από την Αφρική πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει σημασία για τη σημερινή φυσιολογία των ανθρώπων, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στις λοιμώξεις.

Η απονομή των διασημότερων βραβείων παγκοσμίως, των βραβείων Νόμπελ, ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα και θα κρατήσει μία βδομάδα, μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Μέχρι την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής και Χημείας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα βραβεία Λογοτεχνίας (Πέμπτη) και Ειρήνης (Παρασκευή), ενώ τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής Νόμπελ, την επόμενη Δευτέρα.


Νεότερη Παλαιότερη