Θα έχουμε πάλι one night stand υποψηφίους;

Pexels / pixabay
one night stand - [a single performance of a play or show in a particular place, Oxford Languages]

Το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί και την είσοδο στην προεκλογική περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών. Ήδη άλλωστε τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ότι ορισμένες παρατάξεις ανακοινώνουν νέα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια τους.

Του Στρατή Μαζίδη

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αναμένεται να εξελιχθεί σε μία αρκετά δύσκολη εξίσωση καθώς θα μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 82 υποψηφίους. Και αν αυτός είναι ένας πονοκέφαλος που απασχολεί τους πάντες, αποτελεί και μία ανησυχία περισσότερο για τις παρατάξεις από την ελάσσονα αντιπολίτευση και κάτω καθώς θα έχουν να συνυπολογίσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου που αυτή τη φορά θα σημάνει πολύ λιγότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσέλκυση υποψηφίων σε μια εποχή όπου ούτως ή άλλως το ασφυκτικό πλαίσιο της νέας οικονομικής κρίσης δυσκολεύει την κατάσταση.

Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα το οποίο διαχρονικά έχει τεθεί κατά καιρούς από τη δική μας σελίδα, όσο και σε πολιτικό επίπεδο από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη.

Είναι αυτοί οι υποψήφιοι οι οποίοι στελεχώνουν ψηφοδέλτια λειτουργώντας ως ψηφοσυλλέκτες χάρη στην επαγγελματική τους ιδιότητα, καταλαμβάνουν εκλόγιμες θέσεις και είτε μετά την εκλογή τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι όσον αφορά το θεσμικό τους ρόλο είτε παραιτούνται ευθύς αμέσως της θέσης την οποία κέρδισαν μολονότι ζήτησαν τον σταυρό προτίμησης των συνδημοτών τους.

Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι κατά την περίοδο 2014-2019 γράφαμε συχνά-πυκνά για τους δημοτικούς συμβούλους της τότε συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης που ήταν εξαφανισμένοι. Στις εκλογές του 2019 τα άτομα τα οποία αφορούσαν την παράταξη του σημερινού δημάρχου κ. Ζορμπά δεν έθεσαν υποψηφιότητα με τον ένα μάλιστα εξ αυτών, όπως λέγεται, ναι ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε [μετά από...5 χρόνια] πως δεν μπορούσε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και προτίμησε να επικεντρωθεί πλήρως στην εργασία του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για κάποια πρόσωπα του κ. Σταθοπούλου που σπάνια έδιναν το παρών, πλην όμως ήταν εκ νέου υποψήφια και στις εκλογές του 2019 με το ένα εξ αυτών να παραιτείται ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές προφασιζόμενος επαγγελματικές υποχρεώσεις, ένα άλλο να καταλαμβάνει τη θέση αλλά η καρέκλα να είναι σχεδόν πάντα αδειανή, χώρια ένα τρίτο πρόσωπο που αποφάσισε να παραιτηθεί παρά τις εκατοντάδες σταυρούς που συγκέντρωσε, επειδή η παράταξη έχασε.

Χρειαζόμαστε υποψηφίους της μίας νύχτας γενικά;

Μία τέτοια προσέγγιση δεν τιμά κανέναν και καλό θα είναι όλες οι παρατάξεις να την αποφύγουν. Αν είναι να κερδίσεις, κάνε το με την αξία σου. Όχι έτσι. 

Καταρχήν δεν τιμά τους δημότες οι οποίοι βάζουν τον σταυρό της προτίμησης σε κάποια πρόσωπα τα οποία συχνά τους το έχουν ζητήσει στερώντας τον από κάποια άλλα, ενώ μετά αποδεικνύονται ανακόλουθα της δέσμευσής τους. 

Επίσης δεν τιμά τα ίδια τα πρόσωπα και βέβαια τους ανθυποψηφίους τους οι οποίοι διεκδικούν και αυτοί μία θέση αλλά βλέπουν να καταλαμβάνεται από ανθρώπους που στη συνέχεια δεν είναι συνεπείς. 

Φυσικά δεν τιμά ούτε τον επικεφαλής ο οποίος από τη μία πλευρά αναζητά υποψηφίους, τους εκθειάζει λέγοντας πολλές φορές ότι αναμένει τη συνεργασία τους μετά την εκλογική νίκη (γνωστή η υπόσχεση αντιδημαρχίας σε υποψήφια από υποψήφιο δήμαρχο πριν πολλά χρόνια και όταν ρωτήθηκε με απορία "μα καλά θα κάνεις αυτήν με το καλημέρα αντιδήμαρχο;" η απάντηση ήταν "έλα μωρέ, γιατί, θα βγεί;") ενώ παράλληλα οι de facto υποψηφιότητες μιας χρήσης, μιας βραδιάς, όπως θέλετε μπορείτε να τις προσδιορίσετε, λαμβάνουν χώρα με τις ευλογίες του.

Αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος

Η πρακτική των υποψηφίων της μιας νύχτας συνιστά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος σε εσωτερικό παραταξιακό επίπεδο. Αν πχ έχεις τρεις υποψηφίους οι οποίοι μετά είτε επίσημα είτε ανεπίσημα εξαφανίζονται αλλά έχουν λάβει αθροιστικά κοντά στους 2000 σταυρούς, πώς θα είχαν διανεμηθεί αυτοί στο υπόλοιπο ψηφοδέλτιο υπό κανονικές συνθήκες; Κανείς δε γνωρίζει. Μια φορά πάντως η κατάταξη θα ήταν διαφορετική.

Να μην πετάξουμε το δώρο της Απογραφής

Καθώς λοιπόν ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διατηρεί τις 33 έδρες χάρη στο γεγονός πως ξεπέρασε τους 60.000 κατοίκους στην απογραφή του 2022, ας αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα με υποψηφίους που πραγματικά ενδιαφέρονται να εκλεγούν διότι έχουν κάτι να πουν, να προτείνουν και να υποστηρίξουν.

Όσοι δεν μπορούν

Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν για ευνόητους λόγους, έχουν την απλή επιλογή να αποσυρθούν ανοίγοντας το δρόμο σε νέα πρόσωπα, τον οποίο έως ένα βαθμό φράζουν με την αόρατη παρουσία τους. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν ότι σέβονται εαυτούς, ανθυποψηφίους και δημότες.

Να μην ξεχνάμε ότι ο επικεφαλής το 2019 του Φυσάει Κόντρα, κ. Ανδρίτσος δεν κράτησε την έδρα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων τιμώντας το ρόλο του. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η εν λόγω παράταξη έχει μια εναλλαγή στον εκπρόσωπό της καθώς ο προαναφερθείς αντικαταστάθηκε από την κ. Αλεφαντή και αυτή αργότερα από τον κ. Αντωνίου.

Συνεπώς υπάρχει μέτρο σύγκρισης και το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο για όσους αποσπούν εκατοντάδες ψήφους αλλά τελικά δεν τις εκπροσωπούν.

Άλλωστε όπως έλεγε κι η αείμνηστη Χριστιάνα:

Τι να μας κάνει η νύχταμια νύχτα μόνο, τι να μας κάνει;

Νεότερη Παλαιότερη