Νέα Αρχή: Ο Υμηττός εκπέμπει SOS για μέτρα πυρασφάλειας


Μετά την τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού στη Βούλα, ανήσυχοι οι κάτοικοι και οι δημοτικές παρατάξεις αναρωτιούνται κατά πόσο είναι ο Δήμος μας έτοιμος να προστατεύσει τον Υμηττό και τον λόφο Τσακού. Αυξάνουν δε, την ανησυχία μας, οι καθημερινές διαπιστώσεις των ακάθαρτων οικοπέδων του Δήμου και η ανυπαρξία φύλαξης του τμήματος του Υμηττού που υπάγεται στην πόλη μας.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες η Διεύθυνση Καθαριότητας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία υπενθυμίζει ορθώς στους δημότες την απαγόρευση κλαδεμάτων λόγω έναρξης αντιπυρικής περιόδου (από 1 η  Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου), επισημαίνοντας πως οι όγκοι κλαδιών στους δρόμους αποτελούν «φαινόμενο το οποίο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών.»

Η ίδια η Δημοτική αρχή θεωρεί επικίνδυνα τα κλαδιά εντός οικιστικού ιστού και όχι όλα όσα συμβαίνουν στο λόφο Τσακού από την δική της αδιαφορία; Παρά τις εκκλήσεις και τις κραυγές αγωνίας του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού και δημοτών για την πυρασφάλεια στο λόφο μας, πετούν με θράσος το μπαλάκι για άλλη μια φορά στους κατοίκους που κλαδεύουν και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πόλης μας, ενώ οι ίδιοι σφυρίζουν αδιάφορα για την πυρασφάλεια;

Έχουμε πρόσφατα επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, λόγω του υποστελεχωμένου τμήματος της Πολιτικής Προστασίας. Η αυτοψία που κάναμε στον Υμηττό και στον λόφο Τσακού έδειξε πολλές αδυναμίες.

Είναι αδήριτη ανάγκη να καθαριστούν τα οικόπεδα του Δήμου, να γίνει αποψίλωση στο λόφο Τσακού και στο κομμάτι επί της οδού Γραβιάς, να υπάρξει φύλαξη και λειτουργία της δεξαμενής, όπως και σχεδιασμός εκκένωσης της γύρω περιοχής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Τέλος, υπάρχει άμεση ανάγκη να ενεργοποιηθεί Σώμα Εθελοντών, δυνατότητα που θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 4662/2020.

Ας μην εθελοτυφλεί ο Δήμαρχος και ας προβεί άμεσα σε ενέργειες που θα προστατέψουν το βουνό μας. Οι επικοινωνιακές υποσχέσεις με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ξεχάστηκαν. Δεν χωράει καμία αναβολή και δικαιολογία πια. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, και θα  γίνει μεγαλύτερος αν συνεχιστεί η αδιαφορία των υπευθύνων.                                         

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Νεότερη Παλαιότερη