Δήμος Αγίας Παρασκευής: Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω κουνούπια

Πολλά.  Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει κοντά μας, στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα κουνούπια γεννιούνται αποκλειστικά σε στάσιμα νερά! Εκεί γεννούν τα αυγά τους και εκεί μεγαλώνει η προνύμφη τους.

Ακόμη και ένα πιατάκι γλάστρας με στάσιμο νερό για πάνω από 5 ημέρες, αρκεί και να γεννηθούν εκατοντάδες κουνούπια! Καθώς τα κουνούπια έχουν μικρή ακτίνα πτήσης, συνήθως μικρότερη από 100 μέτρα, ο τόπος γέννησής τους βρίσκεται πολύ κοντά μας, μέσα στο οικόπεδό μας ή στο γειτονικά οικόπεδα. Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι  τα στάσιμα νερά!

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΑ ΝΕΡΑ!

Για το λόγο αυτό, αποφεύγουμε να δημιουργούμε στάσιμα νερά για περισσότερες από 5 ημέρες:

● Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
● Εάν απουσιάσουμε για περισσότερες από 5 ημέρες από το σπίτι μας και χρησιμοποιούμε αυτόματο πότισμα στις γλάστρες μας, γεμίζουμε με χαλίκι τα

πιατάκια των γλαστρών για να μη συγκρατούν νερό που θα λιμνάσει.

● Φυλάμε τα υπαίθρια δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
● Καλύπτουμε τις μπαγαζιέρες, βάρκες, δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
● Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
● Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).
● Καλύπτουμε τους περιέκτες στάσιμου νερού, όπου αυτό δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενές, πηγάδια, κοντέινερ, βαρέλια), ή εφαρμόζουμε

εγκεκριμένο προνυμφοκτόνο στο στάσιμο νερό, εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και

από εξειδικευμένο προσωπικό).

● Αν έχουμε πισίνα καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
● Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
● Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
● Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
● Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή μας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε πως, στους ιδιωτικούς χώρους, υπεύθυνοι για τον έλεγχο των κουνουπιών είναι οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στους χώρους αυτούς!

Στο δημόσιο χώρο τώρα, ως κυριότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών θεωρούνται όλα τα σημεία όπου μπορεί να λιμνάσει νερό για περισσότερο από πέντε ημέρες (φρεάτια ομβρίων υδάτων, ανοιχτά ρέματα, σιντριβάνια). Εδώ αναλαμβάνει δράση ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ξεκινώντας φέτος έγκαιρα, τον Μάρτιο 2022, τις εφαρμογές προνυμφοκτονίας με εγκεκριμένα σκευάσματα στο σύνολο των καταγεγραμμένων εστιών στο δημόσιο χώρο, με εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρίας.

Παράλληλα, ανά 15 ημέρες, τα συνεργεία επισκέπτονται τα ανοιχτά ρέματα που διατρέχουν τον δήμο και πραγματοποιούν εφαρμογές προνυμφοκτονίας στα σημεία όπου διαπιστώνεται

παρουσία κουνουπιών έπειτα από δειγματοληψίες. Επίσης σε επιλεγμένα σημεία, στα οποία έχει παρατηρηθεί μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών (δημοτικό κοιμητήριο, δημοτικό αμαξοστάσιο, θερινός κινηματογράφος κ.ά.), πραγματοποιούνται ψεκασμοί κουνουπιών με εγκεκριμένα

σκευάσματα.

Επιπλέον, στις αρχές του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης των δημοτών με την μορφή αφισών και φυλλαδίων. Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν από τον Δήμο 30.000 ενημερωτικά φυλλάδια προς τους Δημότες με πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών.

Τα φυλλάδια ενημέρωσης μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται και από το Δημαρχείο, το ΚΕΠ του Δήμου και από διάφορα επιλεγμένα δημοτικά κτήρια (ΚΑΠΗ).

Λίγα λόγια για το κουνούπι Τίγρης

Το Κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus) είναι ένα ιδιαίτερα επιθετικό και επίμονο κουνούπι, τσιμπάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ζει μέσα στους κήπους και τις αυλές των σπιτιών και η όχληση που προκαλεί είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλούν άλλα κουνούπια, ακριβώς επειδή ενοχλεί τον άνθρωπο όλες τις ώρες της ημέρας και του δειλινού. Το είδος αυτό έχει την ιδιότητα να αποθέτει τα αυγά του σε περιορισμένες συλλογές νερού, π.χ. δοχεία, λούκια υδρορροής, πλαστικούς κουβάδες, παλαιά ελαστικά αυτοκινήτων, κοιλότητες δένδρων. Τα δε αυγά μπορούν να παραμένουν βιώσιμα σε στεγνό υπόβαθρο για πολλούς μήνες και να συνεχίζουν κανονικά την εκκόλαψη τους μόλις πλημμυρίσει πάλι με νερό η εστία όπου βρίσκονται.

Το Aedes albopictus μετακινείται ενεργά σε μικρή ακτίνα, το πολύ 200-500 μέτρων (το 90% των θηλυκών < 100 μέτρα), δηλαδή πρακτικά παραμένει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο έχει αναπαραχθεί. Με βάση το ότι τόσο η προνυμφοκτονία ευκαιριακών και ιδιαίτερα περιορισμένης έκτασης εστιών αναπαραγωγής, που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε

μπαλκόνια ή ταράτσες, όσο και η ακμαιοκτονία είναι πρακτικά αδύνατη, κύριος τρόπος ελέγχου του είδους είναι ο περιορισμός των εστιών, μέσω επιτόπιου ελέγχου και ενημέρωσης των κατοίκων.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προτρέπει τους κατοίκους και εργαζόμενους στην πόλη να συμμετάσχουν στη εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής του είδους στους ιδιωτικούς τους χώρους (κήποι, μπαλκόνια, ταράτσες) και στους κοινόχρηστους ιδιωτικούς χώρους των οικοδομών (αυλές, πιλοτές, κήποι).

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών θα βρείτε εδώ:

https://www.conops.gr/syxnes-erwthseis/

Δείτε εδώ μερικές χρήσιμες οδηγίες

ΔΉΜΟΣ ΑΓΊΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉΣ

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ελένη Δάβαρη

Διεύθυνση Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων

Νεότερη Παλαιότερη