Συμφωνία στην ΕΕ για κοινό φορτιστή σε όλες τις συσκευές μέχρι το 2024

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από χρόνια διαμάχης για να γίνει το USB-C η θύρα που θα είναι κοινή για τη φόρτιση όλων των σχετικών συσκευών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι τα τέλη του 2024, όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τα προϊόντα τους. Πρόκειται για μια κίνηση-ορόσημο που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Apple.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή νέων κανόνων που απαιτούν από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν φόρτιση μέσω USB-C στα προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό καλώδιο φόρτισης κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή.

Η πλειοψηφία των smartphones προσφέρει ήδη USB-C, αν και η Apple αποτελεί εξαίρεση, με τα iPhone να χρησιμοποιούν την υποδοχή Lightning. Η Apple πούλησε 56 εκατομμύρια iPhone στην Ευρώπη το 2021.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα e-readers, τα ακουστικά, οι ψηφιακές κάμερες, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες παιχνιδιών και τα φορητά ηχεία να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξαρτήτος κατασκευαστή. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος των κανόνων.

Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα εναρμονιστεί και για τις συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, όπως αναφέρει η δήλωση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

«Περιμέναμε δέκα χρόνια για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο» τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας ότι είναι μια σημαντική συμφωνία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαλτέζος Σοσιαλιστής Άλεξ Άγκους Σάλιμπα, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.


Νεότερη Παλαιότερη