Ψήφισμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό από το Σύλλογο Τσακού


Στη ΓΣ του Συλλόγου Τσακού που πραγματοποιήθηκε την 27/3/2022 εγκρίθηκε ομόφωνα και παμψηφεί το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και καταδίκης του πολέμου:

Η ΓΣ του συλλόγου κατοίκων Τσακού καταδικάζει  με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον ανείπωτο πόνο που προκαλεί, με το θάνατο αμάχων, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, την καταστροφή υποδομών.

Λέμε ΟΧΙ στον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γίνεται ενάντια στα συμφέροντα των λαών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των άλλων γειτονικών λαών.

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς.

Ο πόλεμος έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια τους και μας υπενθυμίζει πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία μπροστά στα συμφέροντά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους σκοτώνονται σήμερα άμαχοι, ξεριζώνονται κόσμος, οικογένειες, παιδιά, και συνθλίβεται ο Ουκρανικός λαός.

Καταδικάζουμε την υποκρισία των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ – ΕΕ και τα κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων. Τώρα κόπτονται για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, ενώ οι ίδιοι έχουν κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και σε τόσες άλλες χώρες.

Δεν ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο, την παράνομη Τουρκική κατοχή και την παρουσία Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο Ανατολικό της μέρος.

Δυστυχώς, η χώρα μας  εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, με τεράστιους κινδύνους να εγκυμονούν για το λαό μας.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο κατήφορος που έχουν πάρει πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που βαδίζοντας στα μονοπάτια του φασισμού και του ρατσισμού εξοβελίζουν και απαγορεύουν τον ρωσικό πολιτισμό, εντείνοντας μια αντιρωσική υστερία με απαγορεύσεις του ρωσικού κινηματογράφου, θεατρικών παραστάσεων, μπαλέτων, απολύσεις Ρώσων καλλιτεχνών, ακόμη και αναιρέσεις βραβείων προς καλλιτέχνες. Απαντάμε λέγοντας ότι ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι, ο Γκόρκι, ο Μαγιακόφσκι, ο Αϊζενστάιν, ο Τσαϊκόφσκι, ο Σοστακόβιτς, ο Ραχμάνινοφ και τόσοι άλλοι τιτάνες του πολιτισμού δεν είναι μόνο Ρώσοι, αλλά παγκόσμιοι και η αξεπέραστη πολιτιστική τους παρακαταθήκη και κληρονομιά δεν μπορεί να σβηστεί ούτε να απαγορευτεί, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και φωτίζει την πορεία του ανθρώπινου γένους προς έναν καλύτερο κόσμο, με ειρήνη, ανθρωπιά, ισότητα, ελευθερία.

Ο πόλεμος έναν μόνο νικητή έχει, το κέρδος των λίγων.

Στεκόμαστε ξεκάθαρα στη μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας , με τους λαούς, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, εκφράζουμε όπως πάντα, γνήσια, ανθρώπινη αλληλεγγύη σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο και τώρα, ακόμη περισσότερο στον Ουκρανικό λαό που υποφέρει.


Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των ανθρώπων της γης για ΕΙΡΗΝΗ.

Να σταματήσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος.

ΟΧΙ άλλη αιματοχυσία, όχι άλλοι διωγμοί, όχι άλλοι ξεριζωμένοι.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας, κανένας στρατιώτης εκτός συνόρων.

OXΙ στις διώξεις κατά του πολιτισμού.

OXI στην επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου και του μακαρθισμού.

…Τούτος ο πόλεμος που έρχεται
Δεν είναι ο πρώτος
Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι
Όταν τέλειωσε ο τελευταίος
Υπήρχαν νικητές και νικημένοι
Στους νικημένους ο φτωχός λαός
πέθαινε απ’ την πείνα
Στους νικητές ο φτωχός λαός
πέθαινε το ίδιο…

(Μπέρτολντ Μπρεχτ-”Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου”)

Νεότερη Παλαιότερη