Η Ηλέκτρα Αντωνοπούλου-Πανάγου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Την μέρα της γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στην τεράστια σημασία του βιβλίου για όλους μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δείχνει να εκτοπίζει παραδοσιακούς τρόπους ανάγνωσης, όπως το βιβλίο.

Έχουν μιλήσει και τοποθετηθεί δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού γενικά, ώστε περιττεύει η δική μου άποψη για την σημασία του βιβλίου.

Χάρηκα όταν είδα δημοσίευση, σχετικά με την οργάνωση αναγνωστηρίου στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Αναγνωστήριο χωρίς την ύπαρξη βιβλιοθήκης βέβαια δεν νοείται.

Βιβλιοθήκη το 8ο Δημοτικό Σχολείο, απέκτησε κατά το 2007, όταν το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του οποίου είχα την τιμή να διατελώ Πρόεδρος, είχε κάνει μιά μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας και οργάνωσης δανειστικής σχολικής βιβλιοθήκης.

Στην προσπάθεια μας αυτή βρήκαμε ενθουσιώδη υποστηρικτή και βοηθό τον τότε διευθυντή του σχολείου και γενικότερα τον Σύλλογο των δασκάλων του σχολείου.

Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς, στους γονείς και κηδεμόνες σε εκδοτικούς οίκους και τελικά είχαμε συγκεντρώσει περίπου 1000 τίτλους βιβλίων.

Η δανειστική βιβλιοθήκη λειτούργησε άψογα για 2,5 χρόνια με τα μέλη του Δ.Σ. κυρίες Σία Αβαγιάννη,  Έλλη Μαρκοπούλου, Χρυσοστόμου Αναστασία και εμένα, να εκτελούμε χρέη βιβλιοθηκονόμου εκ περιτροπής κάθε Παρασκευή μέχρι το 2010, οπότε η κόρη μου συνέχισε στο Γυμνάσιο κι εγώ, αυτοδίκαια έπαψα να είμαι μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Δεν παρακολούθησα την πορεία της βιβλιοθήκης στα χρόνια που πέρασαν. Πάντως το γεγονός ότι δημιουργείται αναγνωστήριο, προφανώς σημαίνει ότι δεν έπαψε μεν να υφίσταται, ως υλικό και υποδομή, η σχολική βιβλιοθήκη, θεωρείται δε αναγκαία η αξιοποίησή της.  

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος του 8ου Δημοτικού Σχολείου είχε βραβευθεί από το ΕΚΕΒΙ, σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου 2008, για το «έμπρακτο ενδιαφέρον του και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές του ως προς την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας» για το έτος 2007. Είμαστε ο Σύλλογος που βραβεύθηκε από το σύνολο των Συλλόγων πανελληνίως.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, είχε επίσης οργανώσει εξαιρετικές εκδηλώσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων όπως η αείμνηστη Άλκη Ζέη, ο Β. Ηλιόπουλος κ.α.

Το βιβλίο και ειδικά η παιδική λογοτεχνία είναι εδώ. Και πάντα θα είναι, αρκεί, γονείς κηδεμόνες, δάσκαλοι και κυρίως η Πολιτεία να στηρίξουν κάθε προσπάθεια.

Να στηρίξουν το βιβλίο. Να στηρίξουν σε κάθε σχολική δομή δανειστική βιβλιοθήκη.

Γιατί, στηρίζοντας το παιδικό βιβλίο, χτίζεις πολιτισμό με παιδιά υγιή, με γόνιμη φαντασία και πλούσιο συναισθηματικό κόσμο.

Αντωνοπούλου-Πανάγου Ηλέκτρα.

Νεότερη Παλαιότερη