«Νίκη»: Φτωχός απολογισμός και συνολικά αποτυχημένη η Δημαρχία Ζορμπά το 2021

Οι κύριες πλευρές της κριτικής μας για την Δημαρχία Ζορμπά έτους 2021, στην ειδική για το θέμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Μαρτίου, ήταν:

1. Σχετικά με την καθημερινότητα:

Η Αγία Παρασκευή έχει ελλιπή έως κακή καθαριότητα, ελλιπέστατη ανακύκλωση χωρίς καφέ κάδους επί 20 μήνες, υπάρχουν καθημερινά πολλά μπάζα σε διάφορο σημεία, ΚΑΜΜΙΑ ανακατασκευή - βελτίωση στα πεζοδρόμια, ΚΑΘΟΛΟΥ καθολικές ασφαλτοστρώσεις, κακό φωτισμό, είναι ουραγός στο θέμα συλλογής κλαδιών, έχει αδρανοποιήσει τα Δημοτικά Ιατρεία, ενοικιάζουν χώρους χωρίς καμία αξιοποίηση ιδιόκτητων (πχ κτίριο Κουτσούκου, κτίριο ΟΑΕΔ), θα αγοράσουν αναγκαία απορριμματοφόρα με πανάκριβες τιμές κ.α.

Τα λίγα θετικά είναι εντελώς αποσπασματικά και ευκαιριακά.


2. Ως προς την συχνά απαράδεκτη συμπεριφορά του:

Η στάση του, γνωστή και από την πρώτη του θητεία ως Δημάρχου, είναι εντελώς αλλοπρόσαλλη απέναντι στους εργαζόμενους, αφού επεδίωξε κατ’ επανάληψη να απολύσει 47 υπαλλήλους στους Παιδικούς σταθμούς, άλλοι υπάλληλοι οδηγήθηκαν σε αποχώρηση εξαιτίας του, κάνει ρουσφετολογικές μετακινήσεις υπαλλήλων και από την καθαριότητα, βρίζει μέλη των σωματείων εργαζόμενων (Δήμου και Καθαριότητας), κάλεσε την αστυνομία κατά συνδικαλιστών κ.α.


3. Ως προς την (κακή) οικονομική κατάσταση του Δήμου:

Παρά το ότι παρέλαβε έναν υγιή οικονομικά Δήμο, αύξησε τα λειτουργικά έξοδα με τεράστιες απευθείας αναθέσεις σε ποσότητα και ποσά, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα κακή οικονομική κατάσταση.

Οι Παιδικοί σταθμοί π.χ. έχουν δυσκολία (όπως και ο Δήμος) για να «κλείσουν» προϋπολογισμό.

Ιδού μερικά χαρακτηριστικά «πανικού» της δημοτικής αρχής Ζορμπά, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, ο οποίος είχε τη νέα χρονιά μείον 1.200.000€ χρηματικά υπόλοιπα από τα προϋπολογισθέντα του 2021:

1. Δεν έκαναν εγγραφή των τοκοχρεολυσίων των δανείων, που είναι μεν νόμιμο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει την κακή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου.

2. Δεν έκαναν εγγραφή εξόδων απευθείας αναθέσεων ύψους περίπου 800.000€, εντελώς παράνομα!

3. Το χρηματικό υπόλοιπο των ανταποδοτικών τελών είναι μειωμένο κατά 400.000€ σε σχέση με το εκτιμώμενο στον προϋπολογισμό του 2022. Τι θα είχε γίνει, άραγε, αν δεν είχαν κάνει εγγραφή 850.000€ επιχορηγήσεων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ κάτι που έγινε μετά από μεγάλη επιμονή μας;

4. Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, υπάρχει υπερβολικό χρηματικό υπόλοιπο της ΣΑΤΑ, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει γίνει ΚΑΝΕΝΑ καινούργιο έργο.


4. Ορισμένες ακόμα ουσιαστικές επισημάνσεις αποτυχίας και λαθών:

  • Η αντιπολίτευση ανάγκασε τον Β. Ζορμπά να μην προχωρήσει σε αύξηση των Δημοτικών τελών όπως είχε ανακοινώσει, να μην απολύσει τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών όπως σχεδίαζε και να μην βάλει το «Μπαλόνι» καταστρέφοντας το προαύλιο του 3ου Λυκείου.


  • Είχαν αλλεπάλληλες αποτυχίες στην αντιμετώπιση των κακοκαιριών «Μήδεια» και «Ελπίδα» και ιδιαίτερα στην τελευταία ο ίδιος ο Β. Ζορμπάς διέσυρε την πόλη στο Πανελλήνιο.


  • Έχει απαξιώσει πλήρως τους δημοκρατικούς θεσμούς, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης.


  • Έχει προχωρήσει σε σωρεία απευθείας αναθέσεων όπως για τα κλαδιά ύψους συνολικά 800.000€, για το φεστιβάλ νεολαίας που «βαφτίστηκαν» έξοδα για την καμπάνια κατά της διάδοσης του covid, για μελέτες αγνώστου οφέλους κ.α.


  • Έχει «ξεχάσει» πολλά από τα μείζονα ζητήματα της πόλης όπως το Αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, τους Πολιτιστικούς χώρους στο Πάρκο «Στ. Κώτσης», την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννη, τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, τη σχολική στέγη, την απόκτηση ελεύθερων χώρων, τη συντήρηση σχολείων κ.α.


  • Καθυστερεί την απαλλοτρίωση του Οικ. τετραγώνου των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Σχολική κοινότητα.


  • Στο θέμα του Κολυμβητηρίου η λύση που προτείνει είναι οικονομικά μη βιώσιμη, ο Δήμος θα επιβαρύνεται ετήσια δυσβάστακτα και θα προκαλέσει προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Νέα Ζωή.


ΣΥΝΟΛΙΚΑ: Το 2021 ήταν απογοητευτικό για την πόλη μας εξαιτίας των αποτυχημένων επιλογών της σημερινής Δημοτικής αρχής που λειτουργεί χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και είναι κατώτερη των αναγκών της Αγίας Παρασκευής.

ΥΓ: Η υβριστική απάντηση Ζορμπά στην πρόταση τεσσάρων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, είναι ένα ακόμη δείγμα του απαράδεκτου ήθους και ύφους του.


Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»

Νεότερη Παλαιότερη