Τέλος στις δωρεάν βιταμίνες μέσω ΕΟΠΥΥ – Τι αλλάζει

Από την τσέπη τους θα πρέπει σύντομα να πληρώνουν τις βιταμίνες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού το υπουργείο Υγείας «κουρεύει» τη σχετική δαπάνη προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται μάλιστα να κάνει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία κάθε χρόνο ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό που έχει καθοριστεί, αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα κονδύλια που θα διατίθενται για βιταμίνες.

Το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Υγείας κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, λένε πηγές του ethnos.gr, επειδή διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δικαίωμα των ασθενών για δωρεάν βιταμίνες μέσω ΕΟΠΥΥ καταστρατηγούνταν. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση βιταμινών ακόμη και σε ασφαλισμένους που δεν τις χρειάζονταν.

Βιταμίνες με το σταγονόμετρο

Ήδη έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ να κουρέψει τα κονδύλια για τις βιταμίνες και να ορίσει κλειστό προϋπολογισμό από 120 εκατ. που ήταν για συνταγογραφούμενες βιταμίνες μέχρι πέρυσι, σε 30 εκατ. ευρώ.
 
Γεγονός που σημαίνει ότι πολλά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής, θα βγουν από τη «θετική λίστα» (σ.σ.: η λίστα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα) και έτσι δεν θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το 2021 δόθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 45 εκατ. ευρώ για Βιταμίνες D, 35 εκατ. ευρώ για Σίδηρο, 25 εκατ. ευρώ για μαγνήσιο και 15 εκατ. ευρώ ασβέστιο.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρχει ειδική διευκρίνιση ότι οι βιταμίνες θα μπορούν να συνταγογραφούνται κατ’ εξαίρεση και να χορηγούνται δωρεάν σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα βαριά νοσήματα και οι οποίοι πρέπει να ενισχύουν τον οργανισμό τους με τέτοιου είδους σκευάσματα. Όμως θα πρέπει να ακολουθείται μία ειδική διαδικασία συνταγογράφησης από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογούν τη χορήγηση βιταμινών στους ασθενείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από τη λίστα συνταγογράφησης θα βγουν συμπληρώματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων βιταμινών με αναδρομική ισχύ από 01.01.22.
 
ethnos.gr / Δήμητρα ΕυθυμιάδουΝεότερη Παλαιότερη