Σε λειτουργία τέθηκε νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής βιοαερίου

Μονάδα βιοαερίου Κρι Κρι - Πηγή: Κρι Κρι

Σε λειτουργία έχει τεθεί η υπερσύγχρονη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των εγκαταστάσεων της Κρι Κρι, στις Σέρρες. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιείται από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας.

Η μονάδα έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή βιοαερίου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης.

Το βιοαέριο που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά. Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εταιρεία επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο.

Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωση φυσικού αερίου συμβάλλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα συγκυρία όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στον χώρο της ενέργειας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδία κεφάλαια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κρι Κρι μετασχηματίζει το παραγωγικό της μοντέλο βασιζόμενη στα πρότυπα του ESG.

ypodomes.com 

Νεότερη Παλαιότερη