Νέα Αρχή: Οι γυναίκες τα καταφέρνουν παντού, αξίζουν αγάπη και σεβασμό

Τις δικές της ευχές στέλνει η δημοτική παράταξη "Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου:

Είναι η ημέρα που αφιερώνεται στη Γυναίκα. Στη μητέρα, τη σύντροφο, την εργαζόμενη, την αδερφή, τη νοικοκυρά, την κόρη, το ενεργό μέλος της κοινωνίας. Στο άλλοτε «ασθενές» φύλο, που με αγώνες κατάφερε να αποκτήσει  πρόσβαση στη μόρφωση, να κατοχυρώσει το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» και να θεωρείται ισότιμο μέλος στον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο.

Οι διεκδικήσεις της άλλαξαν ουσιαστικά την εικόνα της γυναίκας, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Από τα στενά όρια του «οίκου» της για τον οποίον και μόνο ήταν υπεύθυνη, πλέον έχει αναρριχηθεί στον πνευματικό, επαγγελματικό και πολιτικό βίο, με υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας μάλιστα! Οι γυναίκες τα καταφέρνουν παντού!

Ωστόσο, στη σύγχρονη πραγματικότητα η γυναίκα αντιμετωπίζεται, ακόμη, με ανισότητα σε μια κοινωνία που αρκετές φορές αποδεικνύεται ανδροκρατούμενη. Οι πρόσφατες γυναικοκτονίες, που στιγμάτισαν την χρονιά που μας πέρασε, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση αλλά και πολλές καθημερινές ιστορίες  αποτελούν παραδείγματα καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων ακόμη και σήμερα.

Για μια σύγχρονη διάσταση, λοιπόν, της Γιορτής της Γυναίκας, απαιτείται συνειδητοποίηση της αξίας της ουσιαστικής ισοτιμίας ανδρών και γυναικών, μια αρμονική συμβίωση των δύο φύλων στο πλαίσιο της οικογένειας, της εργασίας, της κοινωνίας και παιδεία στοχευμένη στην απαλλαγή από προκαταλήψεις και στερεότυπα για τα δύο φύλα.

Σήμερα αποδίδουμε τιμή σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, στα πλάσματα που φέρουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Η ζωή είναι γυναίκα. Της αξίζουν αγάπη και σεβασμός. Και όλοι οι ύμνοι των ποιητών. Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα.


Πριν απ’ τα μάτια μου
ήσουν φως.
Πριν απ’ τον Έρωτα
έρωτας...
Κι όταν σε πήρε το φιλί
Γυναίκα...


Οδυσσέας Ελύτης


 

 

Νεότερη Παλαιότερη