Προτάσεις & μέτρα στήριξης του Γ. Οικονόμου για την ακρίβεια

 


Ο επικεφαλής της  παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», Γιώργος Οικονόμου, έκανε την παρακάτω ανακοίνωση – πρόταση για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων:

«Η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, στην ενέργεια και σε πολλά βασικά αγαθά είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με τις καταληκτικές ημερομηνίες πολύ σημαντικών υποχρεώσεων (τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ)

Καθημερινά μου τηλεφωνούν απελπισμένοι δημότες και επαγγελματίες και μου παρουσιάζουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου (χρειάζεται ένας ολόκληρος μισθός) και πολλοί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που διαβάζουμε ότι θα ανακοινωθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής πρέπει κατά την γνώμη μου να περιλαμβάνει:

1. Μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων έστω με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

2. Ουσιαστική ενίσχυση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Και όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και στα μικρομεσαία που οδηγούνται σε φτωχοποίηση.

3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές.

4. Καταβολή της "επιταγής ακρίβειας" με κριτήρια που θα περιλαμβάνουν σημαντικό τμήμα πολιτών που πλήττονται. Το μέτρο δηλαδή να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δικαιούχους και όχι λίγες χιλιάδες.

5. Αύξηση του ποσοστού επιδότησης των επιχειρήσεων και ειδική μέριμνα για τις ενεργοβόρες. Περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης από τους υπουργούς Ενέργειας η ένταξη συγκεκριμένων μέτρων και η χρηματοδότηση από το  κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να γίνει άμεσα και να μην αφεθεί στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Θα είναι πολύ αργά.

Επίσης θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους και ιδιαίτερα από τους κυβερνώντες που παίρνουν τις αποφάσεις:

Αν δεν στηριχθεί η παραγωγική οικονομία, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον κύριο τροφοδότη των δημοσιονομικών εσόδων, θα φθάσουμε σε πλήρη κατάρρευση και σε κοινωνική έκρηξη.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων θα είναι πολύ μικρότερο από την απώλεια εσόδων που θα προκληθεί από την γενικευμένη κατάρρευση της οικονομίας και την αδυναμία πληρωμών από τους πληττόμενους.

Αυτά τα προτείνω ως άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.

Μακροπρόθεσμα η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την εξασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας.»


                                                                                                                                                         

Γιώργος Οικονόμου
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της παράταξης
«Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»

Νεότερη Παλαιότερη