Πολιτική αντιπαράθεση για πενταροδεκάρες στα Δημοτικά Τέλη

cocoparisienne / Pixabay
Υπερψηφίστηκαν τελικά τα Δημοτικά Τέλη για το 2022 από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου προβλέπεται μείωση 20% στα καταστήματα ενώ για τα νοικοκυριά οι χρεώσεις παραμένουν σταθερές. Προηγήθηκε ένα διάστημα αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και μερίδα παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

Του Στρατή Μαζίδη

Από τη μία πλευρά η Δημοτική Αρχή της οποίας η αρχική πρόθεση ήταν μικρές αυξήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την άλλη μερίδα της αντιπολίτευσης η οποία επιθυμούσε μείωση των τελών, η οποία σε επίπεδο αριθμών διαφέρει από τα ποσοστά.

Συγκεκριμένα η χρέωση διαμορφώνεται από 1,75 € ανά τ.μ. το έτος σε 1,35 €. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια εξοικονόμηση 52,00 € για κατάστημα 150 τ.μ., 35,00 € για 100 τ..μ., 17,5 € για 50 τ.μ., ούτε ένα δεκάρικο για 25 τ.μ.

Το 50ρικό είναι ένα ποσό που όμως στα μεγάλα καταστήματα περνά απαρατήρητο, όσο για την ανακούφιση στην πλειοψηφία των καταστημάτων που δεν είναι μεγαλύτερα των 50 τ.μ., το περίσσευμα ίσως αρκεί για ένα καφέ το μήνα από take-away.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς υποστήριξε πως η μείωση των κατά μ.ο. 2-2,5 ευρώ το μήνα δε θα σώσει μια επιχείρηση. Ο κ. Σταθόπουλος έκανε λόγο για μια στάση του Δήμου δίπλα στους επαγγελματίες ενώ ο κ. Μυλωνάκης υποστήριξε πως με τα δημοτικά τέλη ο Δήμος στέλνει ένα μήνυμα όπως το πρόστιμο των 100 ευρώ (για το οποίο δεν ακούστηκε τίποτε) είναι «το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στους ανεύθυνους» αφήνοντας άφωνους συμμετέχοντες και θεατές συμπεριλαμβάνοντας φυσικά τους 60+ μη εμβολιασμένους επαγγελματίες της πόλης.

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) δεν περιορίστηκε στα πλαίσια μιας ακόμη περιττής τοπικής αντιπαράθεσης αλλά προσέγγισε σωστά το θέμα από τη συνολική πολιτική του διάσταση παρουσιάζοντας τον καθημερινό Γολγοθά των επαγγελματιών.

Πέρα από τα ευχολόγια και τους χαρακτηρισμούς, δεν ακούσαμε πχ καμία αναφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος που έχουν φτάσει στο Θεό, στα παρανοϊκά πρόστιμα που έστειλε η εφορία αρχές Νοεμβρίου σε πλήθος επαγγελματιών, στο ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις με το κλίμα τρομοκρατίας των ΜΜΕ έχουν πατώσει την κίνηση στην αγορά, αφού ούτε χρήμα, ούτε διάθεση υπάρχει.

Εν κατακλείδι, 

Με εκπεμπόμενα μηνύματα δε γεμίζει το πιάτο, δεν ανάβει το φως, δε ζεσταίνει το καλοριφέρ, δε γυρίζει η μίζα στο αυτοκίνητο. Αν πράγματι οι με τα δημοτικά πράγματα ασχολούμενοι ανησυχούν για το αύριο των επιχειρηματιών κι επαγγελματιών της πόλης, ας αναλάβουν πιο δραστικές πρωτοβουλίες. Θα πρέπει όμως να γίνουν δυσάρεστοι στα κεντρικά τους. Μέχρι τότε ένα καφέ το μήνα... Άντε μια τυρόπιτα το δίμηνο. Είναι κι αυτό μια νίκη. Για κάποιους που αναλαμβάνουν την...ευθύνη...

Νεότερη Παλαιότερη