Τα πράγματα είναι απλά με την καθαριότητα και οι πολίτες δεν μπορούν να είναι "όμηροι"

Όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή δημοτική αρχή, παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας. Μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών η κατάσταση έδειχνε πως εξομαλύνθηκε στη ζήτημα της αποκομιδής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες παρατηρείται εκ νέου μια αρρυθμία με σκαμπανεβάσματα ενώ τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Του Στρατή Μαζίδη

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, η υπηρεσία λόγω κινητικότητας μετρά μείον οκτώ οδηγούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υλοποίηση των δρομολογίων. Όσον αφορά την κατάσταση των τελευταίων ημερών, διαβάσαμε σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, πως οι εργαζόμενοι της καθαριότητας απέχουν λόγω απλήρωτων υπερωριών και των αδιάθετων μέσων ατομικής προστασίας. 

Όπως έχουμε σημειώσει σε παλαιότερο κείμενο πριν λίγους μήνες, πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να πούμε πως τα πράγματα είναι απλά:

Α. Υπερωρίες

Καθώς το πρόβλημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, γιατί δεν ενημερώνει η Οικονομική Υπηρεσία για ποιο λόγο δεν πληρώνει τις υπερωρίες; Δεν τεκμαίρονται; Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δε χτυπούν κάρτα κατά την προσέλευση - αποχώρησή τους;

Β. Μ.Α.Π. 

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αν μπορούν να δίνονται εις χρήμα κτλ. Διαβάστε τη σχετική ΚΥΑ του 2019 στο https://www.e-nomothesia.gr/autodioikese-demoi/koine-upourgike-apophase-437262019.html.

Ας πουν λοιπόν οι εμπλεκόμενοι τα πράγματα με το όνομά τους γιατί αυτή η κατάσταση κρατά χρόνια κι έχει κουράσει τους κατοίκους της πόλης. Ταλαιπώρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή, συνεχίζει με τη σημερινή.

Από εκεί και πέρα η ομηρία των δημοτών είναι λάθος. Όσοι εκδηλώνονται δημόσια υπέρ αυτής ή την παραβλέπουν ενώ γνωρίζουν περισσότερα ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει, ας είναι πιο προσεκτικοί, αν όντως επιθυμούν να λυθούν τα προβλήματα κι όχι τη διατήρησή τους. 

Όταν ο Α έχει ένα πρόβλημα με τον Β, το να εμπλέξει τον Γ, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση ή ευθύνη, για να πιέσει τον Β, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αντίθετα το μεγεθύνει ενώ μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις. Ο τελών υπό ομηρία συνήθως δεν ταυτίζεται με εκείνον που τον αδικεί για τον όποιο λόγο.

Εν προκειμένω, οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη, δεν ευθύνονται για αστοχίες σε πράγματα απλούστατα. Η εξάντληση της υπομονής τους, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να ζητήσουν να απομακρυνθούν πάραυτα τα απορρίμματα, τα οποία εσχάτως, ούτως ή άλλως, δεν απομακρύνονταν τακτικά. Αυτό όμως η δημοτική αρχή μόνο με ένα τρόπο θα μπορέσει να το πετύχει κι η ομηρία ίσως γυρίσει μπούμερανγκ, διότι ίσως κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στους δημότες και τις πιθανές ισορροπίες.

Νεότερη Παλαιότερη