ΕΛ.ΑΣ: Οργανική δύναμη 60 αστυνομικοί για Αγία Παρασκευή και 20 πραγματική


"Ορό" συντήρησης λαμβάνουν τα αποψιλωμένα αστυνομικά τμήματα της Αττικής από τους 306 νέους αστυφύλακες που βγήκαν από τις αστυνομικές σχολές.

Ως "σταγόνα στον ωκεανό" χαρακτηρίζονται οι… αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων. 

 Το Α.Τ. Ομονοίας ενισχύθηκε με 5 αστυφύλακες, των Εξαρχείων με 4, των Πατησίων με 3, του Μενιδίου με 4, του Χαϊδαρίου, των Μεγάρων, του Σαρωνικού, της Κρωπίας, της Μάνδρας-Ειδυλλίας, της Λαυρεωτικής, του Περάματος, της Σαλαμίνας, του Ωρωπού από… έναν, του Ιλίου με 2. 

 Τα παραπάνω είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα… ενδυνάμωσης των αστυνομικών τμημάτων. Ακόμη και το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας, περιοχή που διαμένει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενισχύθηκε με 3 αστυνομικούς και με 5 αυτό της Παλλήνης, περιοχή διαμονής του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου.

Τέλος Οκτωβρίου, αναμένονται και 720 δόκιμοι αστυνομικοί να τοποθετηθούν στα αστυνομικά τμήματα για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Σημειώνεται ότι οι δόκιμοι απαγορεύεται να εκτελέσουν υπηρεσία σκοπιάς ή να αποτελέσουν "ταίρι" με… παλιό σε πλήρωμα περιπολικού.

Τα στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου ευελπιστούν πως από την ενσωμάτωση των δοκίμων αστυνομικών θα απελευθερωθούν εμπειρότεροι προκειμένου να επανδρώσουν τα 100 επιπλέον περιπολικά, για τις νυχτερινές περιπολίες. "Βαφτίζουμε το κρέας, ψάρι" δηλώνουν ένστολοι συνδικαλιστές αναφορικά με την ενίσχυση των τμημάτων, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται ουσιαστικότερες ενέργειες και σίγουρα απελευθέρωση των αστυνομικών από επίδοση δικογράφων, γνήσια υπογραφής, ταυτότητες, διαβατήρια κ.ά.

Το αρμόδιο Υπουργείο αισιοδοξεί πως από την σταδιακή ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών θα απεμπλακεί ένας αριθμός περίπου 2.000 αστυνομικών.

"Ενίσχυση" και… πραγματική δύναμη

Από τους 306 νέους αστυφύλακες, που προέρχονται από τους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων του 2019, οι 86 τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 27 στην Διεύθυνση Πειραιά, 30 στην Βορειοανατολική Αττική, 29 στην Νοτιοανατολική Αττική, στην Διεύθυνση Τροχαίας 20, 10 στην Διεύθυνση Μεταγωγών, στην Άμεση Δράση 20 γυναίκες για το… τηλεφωνικό κέντρο, και 50 αστυνομικοί στις… 49 διμοιρίες των ΜΑΤ.

Τα αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών έχουν οργανική δύναμη 2.172 αστυνομικών αλλά πραγματική δύναμη μόλις 548, αυτά της Βορειοανατολικής Αττικής έχουν οργανική 1.510 και πραγματική 470, της Νοτιοανατολική Αττικής οργανική 717 και πραγματική 390, ενώ τα αστυνομικά τμήματα της πολύπαθης Δυτικής Αττικής έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικούς αλλά πραγματική μόλις 430. Δηλαδή τα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας θα έπρεπε να έχουν 4.509 αστυνομικούς και έχουν μόλις 1.838.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αττική "λείπουν" περίπου 5.000 αστυνομικοί από την οργανική δύναμη των αστυνομικών υπηρεσιών. Το 37%-40% της πραγματικής δύναμής τους απασχολείται σε φυλάξεις! Σε ποσοστό 40% έως 60% κυμαίνεται η αριθμητική αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής και σε 20%-30% αυτή των τμημάτων ασφαλείας, τα περισσότερα από τα οποία τις νυχτερινές ώρες βάζουν λουκέτο! Περίπου 1-2 περιπολικά των αστυνομικών τμημάτων βγαίνουν περιπολία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύψουν μια μεγάλη γεωγραφική ακτίνα ευθύνης τους.

Μεγάλος αριθμός αστυνομικού προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων απασχολείται ή έχει αποσπαστεί στην φύλαξη VIP, σε στατικές φυλάξεις εγκαταστάσεων, όπως υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, σε ενίσχυση άλλων υπηρεσιών και σε μέτρα.

"Μεγαλύτερη" η ΔΙ.ΑΣ.

Ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αποδυνάμωσης των αστυνομικών τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά ενίσχυση ειδικών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα της ΔΙ.ΑΣ. Στα 19 αστυνομικά τμήματα της η οργανική δύναμη είναι 2.172, η παρούσα όμως 968 αλλά η παρατακτή μόλις 548, την ώρα που η ΔΙ.ΑΣ. αριθμεί σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό αστυνομικού προσωπικού.

Το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος έχει οργανική δύναμη 287 αστυνομικούς, παρούσα 123 αλλά παρατακτή μόλις 77, καθώς οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι ή φυλούν κτίρια. Το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας έχει οργανική δύναμη 187, παρούσα 69, παρατακτή 49, αυτό των Εξαρχείων οργανική 134, παρούσα 52, παρατακτή 28, της Ακρόπολης οργανική 207, παρούσα 108 και παρατακτή 60.

Δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό και σε άλλα λίγο πιο αποκεντρωμένα αστυνομικά τμήματα της ίδια διεύθυνσης. Για παράδειγμα το Α.Τ. Καλλιθέας έχει οργανική δύναμη 141, παρούσα 57 και παρατακτή 32, των Αμπελοκήπων οργανική 193, παρούσα 90 αλλά παρατακτή μόλις 44, της Κυψέλης οργανική 144, παρούσα 75 και 41 παρατακτή.

Ελλείψεις στα "βόρεια"

Περιπολικό

Η οργανική δύναμη των 22 αστυνομικών τμημάτων της Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής είναι 1.510 αστυνομικοί, ωστόσο η πραγματική φθάνει τα 670. Περίπου 500 αστυνομικοί αυτής της διεύθυνσης είναι αποσπασμένοι στη Διεύθυνση Επισήμων, σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής ακόμη και της επαρχίας.

Η αστυνομική δύναμη ουσιαστικά παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ περίπου 200 αστυνομικοί φυλούν καθημερινά πολιτικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, πρεσβείες, στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, υπουργεία ακόμη και πρυτάνεις. Απομένουν 470 αστυνομικοί για την αστυνόμευση στους χώρους ευθύνης 22 αστυνομικών τμημάτων.

Ο αριθμός των αστυνομικών δεν επαρκεί για αστυνόμευση, επισημαίνουν συνδικαλιστές της αστυνομίας, αλλά μόνο για να είναι ανοικτό το αστυνομικό τμήμα όλο το 24ωρο για απλή διεκπεραίωση εγγράφων και κατάθεση μηνύσεων. Σε όλη την Βορειοανατολική Αττική περιπολούν 2-3 περιπολικά ανά 8ωρο.

Στα 20 Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής η δύναμη τους είναι μειωμένη περίπου 40%. Από τους περίπου 680 αστυνομικούς που προβλέπει η οργανική δύναμη, η πραγματική είναι 540 από τα οποία περίπου 130 απασχολούνται σε σταθερές φυλάξεις και στόχους, άρα η ουσιαστική δύναμη είναι περίπου 410 άτομα.

Σημειώνεται πως από αυτά τα 20 τμήματα ασφαλείας, την νύχτα βάζουν "λουκέτο" τα 15…

Ενδεικτικά το Α.Τ. Κηφισιάς έχει οργανική δύναμη 130 αστυνομικούς και πραγματική 41, του Αμαρουσίου οργανική 92 και πραγματική 38, του Διονύσου 54 και 23 αντίστοιχα, της Παλλήνης 58 οργανική και 20 πραγματική, του Παπάγου-Χολαργού 60 και 16, της Ραφήνας 54 και 22, των Σπάτων Αρτέμιδας οργανική 49 και πραγματική 22, ενώ το Α.Τ. Φιλοθέης Ψυχικού έχει οργανική 173 και πραγματική 78. 

 

"Παραλιακό τόξο"… ασθενικό

Ζωγράφου ΕΛΑΣ

Δεν υπάρχει καμία αριθμητική διαφοροποίηση των ελλείψεων και στα 12 αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Η οργανική τους δύναμη είναι 717 άτομα αλλά η παρούσα δύναμη είναι μόλις 390 άτομα.

Τα "νότια" τμήματα καλούνται να ενισχύσουν αυτά της Αθήνας, της Διεύθυνση Μεταγωγών, ενώ μόνιμα 14 αστυνομικοί βρίσκονται σε σταθμούς του Μετρό στο πλαίσιο του Σχεδίου ΑΡΙΑΔΝΗ. Σε καθημερινή βάση διατίθενται για άλλες υπηρεσίες, περίπου 25 αστυνομικοί, ενώ στην παρούσα δύναμη υπολογίζονται οι αστυνομικοί Υπηρεσίας Γραφείου και άνευ όπλου, οι οποίοι είναι στο σύνολο τους 35.

Τα 10 Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής έχουν οργανική δύναμη 354 και παρούσα 257, εκ των οποίων 58 διατίθενται στη φρούρηση στόχων και ενίσχυση άλλων υπηρεσιών. Αναλογικά κάθε τμήμα ασφαλείας έχει καθημερινά 4-5 άτομα λιγότερα από την παρούσα δύναμη.

Επίσης, υπολογίζονται σε αυτή οι αστυνομικοί υπηρεσία γραφείου που είναι 15. Σημειώνεται πως το 2019 η παρούσα δύναμη των τμημάτων ασφαλείας ήταν 306 και σήμερα 257. Στο μεταξύ από τους 286 νεοεξερχόμενους αστυφύλακες η Νοτιοανατολική Αττική ενισχύθηκε με… 6 αστυφύλακες.

Τη νύχτα ανοικτά μένουν μόνο τρία τμήματα ασφαλείας, αυτά της Ηλιούπολης, της Γλυφάδας και της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Χαρακτηριστικά το Α.Τ. Γλυφάδας έχει 123 άτομα οργανική δύναμη αλλά παρούσα 45, αυτό της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης 105 και 47 αντίστοιχα, το Α.Τ. Ελληνικού-Αργυρούπολης οργανική 83 και παρούσα 41, του Αλίμου 54 οργανική αλλά παρούσα 37.

Οι περιοχές ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής χαρακτηρίζονται από την μεγάλη προσέλευση κόσμου λόγω της εμπορικής κίνησης, της οικιστικής ανάπτυξης και των παραλιών, με τις ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, της έλλειψης αστυνόμευσης και παράλληλα την αύξηση της εγκληματικότητας.

"Άγρια Δύση" χωρίς… καουμπόηδες

Κάμερες ΕΛΑΣ

Τα 16 αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικών αλλά η πραγματική τους είναι 430. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα, και πραγματική 230. Από τα 14 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, μόλις 4 παραμένουν ανοικτά την νύχτα. Το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά πραγματική 10, αυτό της Μάνδρας έχει 20 αστυνομικούς οργανική και 11 πραγματικής, ενώ εκείνο της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η πραγματική είναι 9…

Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες, όπως επαναλαμβάνουν συχνά αξιωματικοί της αστυνομίας, διαπιστώνονται ληστρικές "εκδρομές" και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολλές εγκληματικές ομάδες φέρεται να έχουν ως βάση την Δυτική Αττική και μέσου της Αττικής οδού και εθνικής οδού να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. 

 1

 

2

4

 3

 5

 6

thetoc.gr / Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Νεότερη Παλαιότερη