Γ. Οικονόμου: Αναζητούνται οι καφέ κάδοι συλλογής οικιακών απορριμμάτων

29 Σεπτεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την απώλεια και την σπατάλη φαγητού. Αναζητούνται οι καφέ κάδοι στην πόλη μας
 
Τα δύο τελευταία χρόνια καθιερώθηκε η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στη συμβολή όλων μας στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης φαγητού. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά! Σύμφωνα με το WWF, παγκοσμίως πετιέται 1 στα 3 τρόφιμα σε ετήσια βάση, ήτοι 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής. Στην Ελλάδα μόνο το 8% των απορριμμάτων οδηγείται στην  κομποστοποίηση. Από τη διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης προκύπτουν τα εξής, εξίσου αξιοσημείωτα, στοιχεία:

Από τα ανθρώπινα απορρίμματα το 35%, μπορεί να κομποστοποιηθεί.

- Η κομποστοποίηση, σε πρώτο στάδιο, μειώνει σημαντικά την ποσότητα των σκουπιδιών του νοικοκυριού μας με αποτέλεσμα  μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων να καταλήγει στις χωματερές.

- Eτσι οι δήμοι θα μαζεύουν λιγότερα απορρίμματα με σημαντική μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.

- Παράλληλα παράγουμε κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνοντας την ποιότητα του κήπου και των φυτών μας, προστατεύουμε το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύουμε έμπρακτα πως μπορούμε να αποτελέσουμε εκτός από κύριοι υπαίτιοι του προβλήματος και μέρος της λύσης του.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλοί δήμοι και όχι μόνο οι γειτονικοί,  έχουν τοποθετήσει τους περίφημους καφέ κάδους, όπου με τη συλλογή των οικιακών απορριμμάτων πραγματοποιείται η κομποστοποίηση.  Στο Δήμο μας, παρά την ύπαρξη αυτών των κάδων οι οποίοι τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και παρά τον  σύγχρονο εξοπλισμό που παρέλαβε, για  συλλογή και καθαρισμό, τον Αύγουστο του 2020 από την Περιφέρεια Αττικής, οι καφέ κάδοι παραμένουν άφαντοι και ανενεργοί. Το χειρότερο όμως είναι ότι ουδείς αισθάνεται αρμόδιος να απαντήσει στις επανειλημμένες οχλήσεις μας και τις εκκλήσεις των πολιτών. Με αίσθημα ευθύνης, ζητάμε άμεσα και επιτακτικά  την  ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτών. Αν υπάρχουν σε αυτή την διοίκηση ψήγματα υπευθυνότητας και περιβαλλοντικής συνείδησης ας το κάνουν. Σε μια πόλη που στην κυριολεξία βρωμάει η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί.


ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


 

Νεότερη Παλαιότερη