Γ. Μυλωνάκης: Μαζί Αλλάζουμε το Περιβάλλον, για να Αλλάξουμε τις ζωές μας

 

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας όρος που μπήκε στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, για πολύ καιρό οι περισσότεροι από εμάς τον αντιμετωπίζαμε ως μία αόριστη ορολογία κάποιων «ειδικών», τον οποίο θυμόμασταν κάθε 25η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Δυστυχώς, οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά μας το τελευταίο διάστημα έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα δοκιμάζει τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας και θα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας. Η θεομηνία «Μήδεια» και το κύμα καύσωνα στην Αττική, με τις συνεπακόλουθες μεγάλες πυρκαγιές, είναι πολύ νωπά στη μνήμη μας και μας προειδοποιούν με τον «ηχηρότερο» τρόπο ότι η αλλαγή του κλίματος είναι ήδη εδώ...  

Παράλληλα, όμως, εκτός από τις απώλειες ζωών και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στις εθνικές οικονομίες. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει πως οι τράπεζες στη Νότια Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, αναμένεται να δεχθούν πιο ισχυρό πλήγμα εάν η κλιματική αλλαγή δεν αμβλυνθεί, καθώς οι πελάτες τους είναι πιο εκτεθειμένοι σε φυσικούς κινδύνους όπως οι πυρκαγιές.

Τα παραπάνω καθιστούν κάτι παραπάνω από αναγκαία την υιοθέτηση ενός άλλου τρόπου ζωής που θα περιορίζει τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς δράσης στο Περιβάλλον, μειώνοντας τους παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά στο παγκόσμιο κλίμα. Η Αυτοδιοίκηση, τόσο μέσα από τα  θεσμικά της όργανα, όσο και από πλευράς μεμονωμένων Δήμων, προσπαθεί να συμβάλλει στην ύφεση του φαινομένου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Όσο και αν η κλιματική αλλαγή απλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η στάση του καθενός μας έχει κι αυτή μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση του φαινομένου, αφού αθροιστικά επηρεάζει τη μεγάλη «εικόνα».

Ως δημοτική παράταξη, οι «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» θέσαμε εξαρχής ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας τα περιβαλλοντικά θέματα, καθώς πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια άλλη Αγία Παρασκευή, χωρίς ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο «επικοινωνούμε» με το περιβάλλον γύρω μας. Η ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, η χρησιμοποίηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, η φροντίδα και αύξηση του πράσινου στην πόλη, η συμμετοχή σε δράσεις αναβάθμισης του Υμηττού, δεν αποτελούν για εμάς κενού περιεχομένου αναφορές, αλλά άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζουμε, μελετάμε και καταλήγουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες θα εφαρμόσουμε από τη θέση της διοίκησης.

Και σε αυτή την προσπάθεια, όπως υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή δημιουργίας της Ομάδας Ενεργών Πολιτών «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», θα έχουμε ένα ισχυρό σύμμαχο: τους συμπολίτες μας. Με αυτούς θα φέρουμε την Αλλαγή που χρειάζεται η Αγία Παρασκευή και στο περιβάλλον της.

Γιάννης Μυλωνάκης

Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης
«Αλλάζουμε – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής»

Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων της
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Νεότερη Παλαιότερη