Αλλάζουμε: Να επιστρέψουμε την πλατεία του Άι Γιάννη στους κατοίκους


Να επιστρέψουμε την πλατεία του Άι Γιάννη στους κατοίκους


Η πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής για την κατάσταση στην πλατεία Άι Γιάννη, την Τετάρτη 12/5, την οποία προκάλεσε η δημοτική αρχή, προφανώς έγινε για να καλυφθεί, για άλλη μια φορά, η αδυναμία της διοίκησης να προτείνει ουσιαστικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Γι' αυτό και στη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης, απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είχε να αντιτάξει μόνο τη λύση της αστυνομικής παρουσίας, «σπεκουλάροντας» πάνω στην εύλογη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, που βιώνουν πραγματικά μια αφόρητη κατάσταση.

Ωστόσο, όσο κι αν προσπάθησε να υποτιμήσει τις προτεινόμενες λύσεις, τελικώς ο δήμαρχος αποδέχθηκε να συναντήσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να συνταχθεί ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων που να αντιμετωπίζουν άμεσα το «εκρηκτικό» πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Άι Γιάννη. Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι γιατί έπρεπε να φθάσουμε σε αυτό το ακραίο σημείο για να αποφασίσει ο κ. Ζορμπάς να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τις υπόλοιπες παρατάξεις...

Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής», όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα, προσήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τις οποίες κατέθεσε στο Σώμα, και οι οποίες βρήκαν σύμφωνους δημοτικούς συμβούλους και από άλλες δημοτικές παρατάξεις. Η βασική φιλοσοφία τους είναι μία: Να αλλάξουμε την πλατεία για να την επιστρέψουμε στους κατοίκους της...

Ακολουθεί η εισήγηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής», Γιάννη Μυλωνάκη, στο Δημοτικό Συμβούλιο:


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ


Διαπίστωση

Πριν μπω στην ουσία του θέματος επιτρέψτε μου μια διαπίστωση: δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ως Δημοτικό Συμβούλιο με την «πλάτη στον τοίχο», όπως σήμερα, να αναζητούμε με αγωνία λύσεις σε προβλήματα που έχουν φθάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν ευθύνες γι' αυτό, οι οποίες έχουν ονοματεπώνυμο. Κι αυτό είναι των δύο δημάρχων που διοικούν την πόλη για πάνω από 10 χρόνια τώρα: των κ.κ. Βασίλη Ζορμπά και Γιάννη Σταθόπουλου.

Ως παράταξη δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα μιας πόλης δεν λύνονται με το να «πετάμε μπαλάκια» στην κεντρική διοίκηση, ούτε με ανούσιες αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λύνονται με συναίνεση, σχεδιασμό και αποφασιστικότητα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε απόψε να συμβάλλουμε ως δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής»...

Ας δούμε πως φθάσαμε μέχρι εδώ…

Η πλατεία του Άι Γιάννη κατασκευάστηκε το 1984 επί δημαρχίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου ως ένας χώρος αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή και επί χρόνια την χαίρονταν οι πολίτες αλλά και ο δήμος έκανε πολλές εκδηλώσεις.

Η απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην πλατεία Άι Γιάννη δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι αποτέλεσμα του εγκλεισμού, ο οποίος βεβαίως έχει παίξει έναν ρόλο.

  • Ξεκίνησε το 2011, όταν στη διοίκηση του Δήμου βρισκόταν και πάλι ο σημερινός δήμαρχος Β. Ζορμπάς. Εκεί λοιπόν αντί ο Δήμος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα στρεβλό φαινόμενο το οποίο τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και να δράσει άμεσα με παρεμβάσεις στον χώρο, με αναβάθμιση του φωτισμού, δράσεις για τους νέους.  Συγχωρέστε μου την έκφραση, ο Δήμος «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου».


  • Ο κ. Σταθόπουλος «προστάτευσε» το πρόβλημα που μεγάλωνε από χρόνο σε χρόνο και τι έκανε;;; Πέντε χρόνια απολύτως τίποτα και φθάνοντας στο... παραπέντε της θητείας του, στις 31/8/2019 (μία ημέρα πριν παραδώσει τη διοίκηση του Δήμου), όταν πια είχε χάσει τις εκλογές, να προτείνει μια πανάκριβη μελέτη ανάπλασης πάνω από 1 εκατ. ευρώ, η οποία βέβαια κάθε άλλο παρά διασφάλιζε την αποφόρτιση της πλατείας. Την καταψηφίσαμε, αναμένοντας ότι τουλάχιστον ο νέος δήμαρχος Β. Ζορμπάς, στη δεύτερη θητεία του, θα τηρούσε τη δέσμευσή του και θα έφερνε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση του χώρου. Ενάμιση χρόνο μετά ακόμη αναμένουμε...


Να το πούμε με απλά λόγια: Το ότι η πλατεία Άι Γιάννη χάθηκε για τους κατοίκους της, τις οικογένειες, τους νέους της πόλης μας, το ότι μετατράπηκε σε χώρο ανομίας, και σε στέκι κάποιων περίεργων, που επιδιώκουν να επιβάλλουν τους δικούς τους «νόμους», οφείλεται στο ότι οι διοικήσεις των τελευταίων χρόνων - θα είμαι επιεικής- ανέχθηκαν όσους δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

Έτσι, φθάσαμε στη σημερινή αθλιότητα. Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των κατοίκων των οδών Ελβετίας, Αιόλου, Τασοπούλου, Ζεφύρων, Αθαν. Διάκου και ως κάτοικος κι εγώ της περιοχής ξέρω πολύ καλά πως είναι να μην μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ από τις εξατμίσεις και τις κροτίδες. Να βγαίνεις από την πόρτα σου και να μυρίζει σαν ουρητήριο. Να μην μπορείς να διασχίσεις την πλατεία της γειτονιάς σου μετά τις 10 το βράδυ. Να μην τολμάς να πας με το παιδί σου στη παιδική χαρά της γειτονιά σου.

Κι ερχόμαστε στο ερώτημα που απασχολεί όλους αυτούς τους δημότες μας: Τι μπορούμε να κάνουμε για να απομακρύνουμε τα όποια αρνητικά στοιχεία από τον συγκεκριμένο χώρο και να τον ξανακάνουμε πλατεία, ανοιχτή, ζωντανή, προσβάσιμη σε όλους όσοι επιθυμούν να την απολαύσουν με ασφάλεια και ηρεμία. Η χρήση που γίνεται τώρα στην πλατεία, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να αντικατασταθεί με άλλη χρήση. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Αυτό βέβαια, δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας, ούτε της πολιτείας. Είναι αποκλειστικά δουλειά του δήμου. Ο χαρακτήρας, η ταυτότητα και η χρήση της πλατείας είναι κάτι που οφείλει και πρέπει να σχεδιάσει ο δήμος. Αν κ. Ζορμπά δεν μπορείτε ή δεν θέλετε βγείτε και πείτε το δημόσια

Δύο λόγια για την αστυνομία: Ας είμαστε ειλικρινείς… Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να επιλυθούν τόσο σοβαρά ζητήματα παραβατικότητας χωρίς αστυνόμευση; Πιστεύει κανείς ότι σε πόλεις που αναπτύσσονται τόσο γοργά όσο η Αγία Παρασκευή μπορεί η αστυνομία να είναι απούσα;  

Ας βάλουμε στην άκρη τη συζήτηση της δεκαετίας του 80 σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας και ας δούμε την πραγματικότητα. Όταν η αστυνομία ασκεί το ρόλο της για την προστασία του πολίτη και λειτουργεί προληπτικά στην παραβατικότητα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι επιβεβλημένο θα έλεγα. Το πρόβλημα είναι όταν υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές όπως πέρυσι εδώ στην πλατεία του Άι Γιάννη και τύπου Ν. Σμύρνης.  

Πάμε τώρα στις προτάσεις… Η πρόταση μας έχει δύο σκέλη. Ας μην γελιόμαστε. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα η συζήτηση που γίνεται σήμερα θα καταλήξει σαν όλες τις προηγούμενες και υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί.

Το πρώτο που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, τώρα όχι αύριο και το δεύτερο που πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας.

Το πρώτο σκέλος έχει άμεσο χαρακτήρα και αφορά κάποιες λύσεις που θα συμβάλλουν ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Για να γίνει όμως αυτό υπογραμμίζω πως πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1. Σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης, τους συλλόγους γονέων, να προγραμματιστούν από τον Δήμο σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού και άλλου χαρακτήρα, κάθε Σαββατοκύριακο, στον χώρο της πλατείας, ώστε ο χώρος να αλλάξει ταυτότητα και να πάψει να λειτουργεί ως υπαίθριο μπαρ. Πρέπει ως δήμος να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία. Ο Δήμαρχος οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, να κινητοποιήσει τη γειτονία ώστε οι πολίτες να πάρουν τη πλατεία πίσω. Γι' αυτό δεσμεύτηκε, γι’ αυτό εκλέχθηκε και όχι να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών από την πολιτεία, στην αστυνομία. Είναι λοιπόν δουλειά της διοίκησης του δήμου να σηκώσει μανίκια και να σχεδιάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι, τηρώντας τα μέτρα για την πανδημία ώστε να αφήσει και το πολιτιστικό της αποτύπωμα τώρα που σταδιακά ανοίγουν οι δραστηριότητες. Αν θέλετε τη βοήθεια μας με μεγάλη χαρά να σας βοηθήσουμε… κ. Ζορμπά, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

2. Να γίνει αμέσως αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα φύλαξης από την ιδιωτική εταιρεία του Δήμου, ώστε οι περιπολίες να εστιαστούν στον χώρο της πλατείας και των παρακείμενων δρόμων.

3. Σε άμεση, διαρκή και σταθερή επικοινωνία του Δήμου με την Ελληνική Αστυνομία να εξασφαλίζεται η διακριτική παρουσία της τελευταίας στην περιοχή, προκειμένου να επεμβαίνει στις περιπτώσεις που ο Δήμος δεν έχει την ευθύνη, αλλά και την αρμοδιότητα να το πράξει.

Το δεύτερο σκέλος έχει πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρ' όλα αυτά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί κι αυτό αμέσως. Πρόκειται για την ανάπλαση της πλατείας, που ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Ο δήμαρχος οφείλει άμεσα, σε συνεννόηση με τις δημοτικές παρατάξεις, να φέρει μέσα στο καλοκαίρι στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πλήρη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα θέματα που έθιξα στην τοποθέτησή μου.

Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να αναφερθούμε στο τι θα περιέχεται στη συγκεκριμένη μελέτη, αν θα προβλέπει την επέκταση της παιδικής χαράς κατά 50 ή 100 τετραγωνικά, την προσθήκη κάποιων οργάνων γυμναστικής, την χαμηλή περίφραξη του χώρου ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε απόψε είναι ότι η βασική φιλοσοφία της όποιας μελέτης ψηφίσουμε θα πρέπει να έχει στόχο να δώσει νέο χαρακτήρα στον συγκεκριμένο χώρο, να του προσδώσει εκείνα τα στοιχεία που θα τον κάνουν και πάλι προσβάσιμο και φιλικό στους πολίτες μας και το σημαντικότερο ότι θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι ώστε του χρόνου τον Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάπλασης.

Γιατί είναι χρέος μας ως δημοτικοί σύμβουλοι να ξαναδώσουμε πίσω στους πολίτες την πλατεία τους. Αν μη τι άλλο, κ. δήμαρχε, είστε από αυτούς που φέρουν ευθύνη για τη σημερινή εικόνα της και σήμερα είναι μια ευκαιρία να επανορθώσετε. Εάν το αποφασίσετε, η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε - Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής» θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της να στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ.

Νεότερη Παλαιότερη