Μετακίνηση από δήμο σε δήμο, καταστήματα, ψώνια με SMS στο 13032 - Τι αλλάζει από Σάββατο


Πώς πηγαίνουμε από αύριο σούπερ μάρκετ, βόλτα στην παραλία ή στο βουνό και πώς ψωνίζουμε από Δευτέρα στα μαγαζιά - Ποια ανοίγουν

Αλλάζει για μια ακόμα φορά η καθημερινότητα των πολιτών από το Σάββατο 3 Απριλίου, καθώς για μια ακόμα φορά διαφοροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις. Δύο μέρες αργότερα μάλιστα επανεκκινεί και το λιανεμπόριο με την κυβέρνηση να εκτιμά πως με αυτά τα μικρά βήματα αποσυμπιέζεται η κούραση της κοινωνίας και ταυτόχρονα, παίρνει μια ανάσα και η αγορά.

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου πάντως γίνεται εν μέσω πολύ αυστηρών μέτρων προς αποφυγή συνωστισμού. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (και συγκεκριμένα, με SMS στο 13032) για μέχρι και 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί δε, κάθε ημέρα θα επιτρέπεται σταλεί μόνο μία φορά SMS για ψώνια. Στο δεύτερο θα υπάρχει αρνητική απάντηση. Επίσης, ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές και αφού κλείσει ραντεβού και λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού, πριν την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στέλνει SMS στο 13032. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του ενώ η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μέσα στο προβλεπόμενο τρίωρο ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή της Περιφέρειας που μένει, απλά μετακινούμενος με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα. Αναφορικά με τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, δεν αλλάζει κάτι. Παραμένει με άλλα λόγια, ο περιορισμός των μετακινήσεων μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα που ανοίγουν την Δευτέρα 5 Απριλίου είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά είναι τα εξής:

  • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • outlets
  • εμπορικά κέντρα
  • εκπτωτικά χωριά

Για τα τελευταία η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας.

Τέλος, για το προσεχές Σαββατοκύριακο επίσης αναμένεται να υπάρξει μια πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Με κωδικό 6 στο 13033, μέχρι και 3 άτομα ή μία οικογένεια θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε εντός της Περιφέρειας που κατοικούν, αλλά όχι εκτός Νομού.

ethnos.gr 

Νεότερη Παλαιότερη