Όσο υφίσταται αυτή η μειοψηφία, καθαριότητα στην πόλη δε θα υπάρξει

Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι για να έχει καθαριότητα μία πόλη θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία τόσο μεταξύ των αντίστοιχων υπευθύνων υπηρεσιών ενός Δήμου όσο και των κατοίκων μιας πόλης. Αν δεν μπορεί να ισχύσει αυτή η ισορροπία τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. 

Του Στρατή Μαζίδη

Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι αργά το βράδυ (φωτο) βρέθηκαν στο δρόμο μου οχήματα τα οποία απομάκρυναν κομμένα κλαδιά δέντρων από τους δρόμους. Δεν πρόκειται για τα κλαδιά που βγήκαν λόγω της πρόσφατης χιονόπτωσης αφού αυτά είχαν απομακρυνθεί άμεσα από το δήμο, αλλά για καινούργια. Ένα φορτηγό, το JCB, μία μικρή μπουλντόζα και στελέχη της καθαριότητας με σκούπες απομάκρυναν ό,τι είχε βγει έξω και καθάρισαν το δρόμο. Δεν πρόλαβαν να περάσουν δύο μέρες και το επόμενο πρωινό ξανά σε ένα συγκεκριμένο σημείο ένα βουνό κομμένα κλαδιά.

Άλλη μέρα μία γυναίκα σταματά με το αυτοκίνητό της, κλείνει για λίγα λεπτά τις εισόδους δύο πολυκατοικιών και στη συνέχεια επιστρέφει στο όχημα της για να φύγει. Πρώτα όμως έκρινε πως έπρεπε να ασχοληθεί με την καθαριότητα. Ανοίγει λοιπόν την πόρτα της, χύνει τον καφέ στο δρόμο, πετά ένα μαντήλι και το κοτσάνι ενός μήλου. Στη συνέχεια έκλεισε την πόρτα και απομακρύνθηκε αφού μας άφησε την καλύτερη εντύπωση για το πώς αντιλαμβάνεται την καθαριότητα στην καθημερινότητά της αλλά και το σεβασμό στους συνανθρώπους της η...κυρία. Το παράδοξο είναι ότι στα 6 μέτρα από κει που είχε σταθμεύσει υπήρχε κάδος απορριμάτων.

Επίσης συνεχίζεται το ίδιο απαράδεκτο φαινόμενο ιδιοκτητών τετράποδων που βγάζουν έξω τα οικόσιτά τους λερώνοντας τις πόρτες των άλλων και αυτά σε μία πόλη όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων διαμένει σε κατοικίες που έχουν πρόσβαση σε αυλές και κήπους.

Πράγματι στην υπηρεσία καθαριότητας έχουν διορθωθεί αρκετά πράγματα. Τουλάχιστον στη γειτονιά που μένω τα φαινόμενα βουνών από σκουπίδια διαφόρων τύπων έχουν εκλείψει. Φυσικά πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις όπως για παράδειγμα η επανεξέταση της αποκομιδής των απορριμμάτων τα σαββατοκύριακα. Ωστόσο ο δήμος χρειάζεται πλέον να κινηθεί και πολιτικά και να βρει τις λύσεις εκείνες για όλους αυτούς, τους ελπίζω λίγους, που όμως χαλούν την εικόνα του συνόλου, είτε μιλάμε για επισκέπτες είτε μιλάμε για κατοίκους πού εντελώς ανεύθυνα και σε βάρος των συνανθρώπων τους, τους πέφτει αρκετά δύσκολο να κάνουν αυτό το λίγο που απαιτείται για να διατηρεί η πόλη μία καλή εικόνα στην καθαριότητα.

Η κουλτούρα πρέπει να μπει μέσα στα σχολεία και όχι μόνο για την τοποθέτηση κάποιον κάδων και τελειώσαμε αλλά μέσα από μία διαδικασία που θα εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου και όταν τα παιδιά μεγαλώνουν ούτως ώστε τελειώνοντας το σχολείο να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της καθαριότητας. Επίσης θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή και με άλλους δήμους της χώρας που αντιμετώπισαν αντίστοιχα φαινόμενα επιτυχώς για να δούμε τι περιθώρια έχουμε απέναντι σε εκείνους που δεν σέβονται τίποτα και κανέναν.

Νεότερη Παλαιότερη