Εφημερίες “μάχης” στα νοσοκομεία Αττικής – Επίταξη 206 γιατρών

Στις συμπληγάδες του κορονοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Το Υπουργείο Υγείας προβαίνει στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών στην Αττική για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Η επίταξη είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γγ υπηρεσιών Υγείας Υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ζητούν συνολικά 260 γιατρούς και θα απασχοληθούν για ένα μήνα. Στόχος μας είναι η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία από την είσοδο του “Ευαγγελισμού” όπου έχει σχηματιστεί ουρά από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που περιμένουν για να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο, καθώς το νοσοκομείο είχε εφημερία.

Η εφημερία στον “Ευαγγελισμό” θύμιζε “πόλεμο” με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να περιμένουν στην ουρά για να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Φερεντίνος ειδικευόμενος γιατρός καρδιολόγος και μέλος του ΔΣ, προσθέτοντας ότι μέχρι τις 6 το πρωί είχαν γίνει 180 εισαγωγές εκ των οποίων το 1/3 ήταν ασθενείς με covid-19. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100% όπως και στις μονάδες covid. Επιπλέον ανέφερε ότι κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα δέχονται περίπου 70 περιστατικά covid και χρειάζεται 20 με 25 να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε στην ΕΡΤ πως ακόμη και την ύστατη στιγμή πιστεύει στη συνδρομή των συναδέλφων τους για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς μέχρι στιγμής 61 γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ζητά τουλάχιστον 200.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ συγκαλεί στις 10 το πρωί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας καλώντας τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση ενάντια της πανδημίας.

Σε όλη την Αττική μέσα σε 24 ώρες έγιναν 201 νέες εισαγωγές, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 674 διασωληνωμένους, 41 νεκρούς και 1.514 νέα κρούσματα.

Βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο συμμετέχουν όλοι, δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και τόνισε ότι η φωτογραφία από τον “Ευαγγελισμό” είναι μια κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται κάποιες μέρες και 24 ώρες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πιουν ούτε ένα ποτήρι νερό.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατήρησε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ως το τέλος του μήνα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φτάσει ως τους 780, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Επεσήμανε ότι το άνοιγμα που γίνεται από σήμερα είναι μια δικλείδα αποσυμπίεσης.

ertnews.gr 

 

Νεότερη Παλαιότερη