Εμβολιασμός παιδιών Ρομά στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου

 


Σε εμβολιασμό των παιδιών Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου προχώρησε, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2021, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, την 1ηΥ.ΠΕ., το Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και το Κέντρο Κοινότητας Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου, την Παιδιατρική Κλινική του «ΜΗΤΕΡΑ» και την Παιδιατρική Κλινική  του Ν. «Παίδων Πεντέλης».

Ο εμβολιασμός έγινε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Εμβολιάστηκαν 39 βρέφη και παιδιά. Με βάση το ιστορικό του εμβολιασμού τους, έγιναν εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ιλαράς, πνευμονιόκοκκου, μηνιγγιτιδόκοκκου, ανεμοβλογιάς, διφθερίτιδα, τετάνου, κοκκύτη, ηπατίτιδας B’, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου.

Συνολική παρέμβαση για την υγεία και την εκπαίδευση

Ο εμβολιασμός των παιδιών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης του Κέντρου Κοινότητας Ρομά (ΚΚΡ) του Δήμου Χαλανδρίου για την υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού Ρομά που διαβιεί στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, μέσα από εξειδικευμένα σχέδια παρέμβασης τόσο ατομικά όσο και ανά οικογένεια.

Πέρα από τους εμβολιασμούς των παιδιών, η δράση του ΚΚΡ στον τομέα της υγείας περιλαμβάνει επίσης:

► Εντατική παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης όλων των κατοίκων του καταυλισμού λόγω και της πανδημίας
► Διασύνδεσή τους με τα Δημοτικά Ιατρεία κλπ.

 


Επιπλέον το Κέντρο παρακολουθεί τις εγγραφές των παιδιών Ρομά στα σχολεία της πόλης, τη φοίτησή τους, τη συμμετοχή τους στην ενισχυτική διδασκαλία από την εκπαιδευτικό του παραρτήματος, όπως επίσης οργανώνει την εκπαίδευση αναλφάβητων ατόμων της κρίσιμης ηλικιακής ομάδα 12-17 (για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν προβλέπεται από τον εθνικό σχεδιασμό κάποια δράση στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης).

Στη διάρκεια της καραντίνας τα παιδιά Ρομά που φοιτούν στο Γυμνάσιο συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου Κοινότητας Ρομά, ενώ χάρη στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που εξασφαλίστηκε από το Δήμο στην τηλεκπαίδευση κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν και τα παιδιά του Δημοτικού.

Το Κέντρο Κοινότητας Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου –με έργο που έχει επίσημα αναγνωριστεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο– λειτουργεί από το 2017 ως υπηρεσία υποδοχής και καταγραφής αναγκών των Ρομά με στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωση και ένταξη των ωφελουμένων στον κοινωνικό ιστό.

Νεότερη Παλαιότερη