Υπογειοποίηση της Μεσογείων: Υπάρχει καπνός!

Η ιδέα της πιθανής υπογειοποίησης της λεωφόρου Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει εκφραστεί στο παρελθόν και τελευταία φορά από τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο σε περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Επρόκειτο πιο πολύ για μία οραματική ιδέα που φαίνεται ότι περισσότερο εκινείτο στη σφαίρα της φαντασίας. Ωστόσο κάποιες πρόσφατες εξελίξεις έδειχναν ότι ίσως η φαντασία από την πραγματικότητα να απέχουν λιγότερο από όσο παλαιότερα.

Του Στρατή Μαζίδη

Πριν από περίπου ένα μήνα σε συνομιλία μου με κορυφαίο υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Αγίας Παρασκευής είχα ενημερωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής καλοβλέπει το έργο της υπογειοποίησης της Μεσογείων ως προς την πιθανή χρηματοδότηση του εφόσον προκύψει σχετική μελέτη.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του πρώην δημάρχου και νυν αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλη Γιαννακόπουλου στο τέλος της δήλωσης γίνεται εκ νέου αναφορά στην δυνατότητα υλοποίησης αυτού του έργου.

Από κάποιες πρώτες πληροφορίες που έχω λάβει, η υπογειοποίηση αφορά το τμήμα της Μεσογείων σε μια ζώνη που καλύπτει το κομμάτι της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής και επεκτείνεται προς τις δύο κατευθύνσεις.

Δεν πρόκειται για εύκολο έργο αλλά ούτε και για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο Λεκανοπέδιο. Το έχουμε δει με τη βύθιση της Κηφισίας αλλά και με τα σημεία όπου η Αττική οδός είναι βυθισμένη και από πάνω υπάρχουν αθλητικοί χώροι και πάρκα αναψυχής.

Το έργο υπολογίζεται πρόχειρα ότι θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη παρουσιάζει τις δυσκολίες της αλλά δεν είναι ακατόρθωτη.

Η ουσία εδώ όμως είναι μία, η συγκυρία έχει φέρει στο τιμόνι της περιφέρειας Αττικής έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην εικόνα και το προφίλ του. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει καθόλου η θετική του διάθεση να χρηματοδοτήσει η πΠριφέρεια ένα τόσο μεγάλο έργο γιατί πάρα πολύ απλά αυτός είναι που θα μείνει στην ιστορία ότι υπογειοποίησε τη Μεσογείων.

Ένα τέτοιο έργο μπορεί να δώσει μία άλλη εικόνα στο κέντρο της πόλης μας, να ενώσει τις πάνω και τις κάτω γειτονιές και να δημιουργήσει απαραίτητο ζωτικό χώρο που χρειαζόμαστε όλοι οι δημότες με αθλητικούς χώρους, πάρκο αναψυχής και οτιδήποτε άλλο ενώ παράλληλα η πόλη μας θα αποκτήσει υπεραξία.

Ίσως είναι καιρός να σταματήσει πια αυτή η μεμψιμοιρία στην τοπική πολιτική σκηνή, η διαρκής ποινικοποίηση και καταγγελία των πάντων και να περάσουμε τουλάχιστον σε έναν σκληρό ανταγωνισμό και αντιπαράθεση ως προς το ποιος θα έχει τις καλύτερες ιδέες για έργα τα οποία θα ομορφύνουν την πόλη μας και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.

Αυτά βέβαια με την απαραίτητη συνθήκη ότι στο τέλος της ημέρας όλοι ενδιαφέρονται να γίνει η Αγία Παρασκευή πιο ωραία και όχι πως ο ένας θα βγάλει το μάτι του άλλου. Εφόσον λοιπόν φαίνεται ότι υπάρχει τέτοιο σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας οφείλουμε να πάμε να βάλουμε τα χέρια μας και να το ανοίξουμε μέχρι τέλους.

Νεότερη Παλαιότερη