Ο Βασίλης Ζορμπάς είπε κάτι πολύ σημαντικό στην ΕΡΤ για τον Ιόλα

vila iola

Όποιος παρακολούθησε την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής κ Ζορμπά στην ΕΡΤ σίγουρα θα πρέπει να προβληματιστεί από τα οικονομικά δεδομένα τα οποία παρουσίασε όσον αφορά τη μελλοντική συντήρηση της Βίλας Ιόλα.


Του Στρατή Μαζίδη


Εκτός του πολύ μεγάλου ποσού που απαιτείται για τη μελέτη και τις εργασίες ανακαίνισης άσχετα αν ένα μέρος αυτού του ποσού θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, αυτό που εντυπωσίασε είναι το κόστος της συντήρησης της Βίλας το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 400 έως 500 χιλιάδων ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα με ποιο καθεστώς αυτή θα λειτουργήσει είτε υπό το δήμο Αγίας Παρασκευής είτε ως ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο που φαντάζει περισσότερο λογικό.


Ο Δήμαρχος υπήρξε ξεκάθαρος ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος αυτό και έδειξε προς την κατεύθυνση της πολιτείας η οποία θα πρέπει να συνδράμει στα ετήσια έξοδα της Βίλας.


Το μέλλον της βίλας Ιόλα θα πρέπει να μας απασχολήσει και μάλιστα άμεσα καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένα ξεκάθαρο σχέδιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργήσει. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία αρκετοί ρωτούσαμε και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο ποιο είναι το σχέδιο το οποίο είχε η τότε Δημοτική Αρχή όσον αφορά τον τρόπο της λειτουργίας της Βίλας για να διαπιστώσουμε και να δούμε πώς θα μπορέσει να είναι οικονομικά βιώσιμο. Δυστυχώς όμως ακόμη και μέχρι τα τέλη της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δε λαμβάναμε καμία απάντηση. Άλλωστε ήταν χαρακτηριστική η απόκριση ενός σημαίνοντος στελέχους εκείνης της εποχής στο ερώτημα που ετίθετο πριν την αγορά της Βίλας ως προς το πώς θα αξιοποιηθεί που απαντούσε ότι ας την πάρουμε και βλέπουμε.


Σημειώναμε όμως τότε ότι η Βίλα Ιόλα δεν είναι ένα διαμέρισμα που βρήκαμε σε τιμή ευκαιρίας στο Ξυλόκαστρο, ούτε, κάποιο οικόπεδο παραθαλάσσιο στη Ραφήνα αλλά πρόκειται για ένα ακίνητο με μεγάλη ιστορία και υψηλές απαιτήσεις. Τονίζαμε συγκεκριμένα ότι δεν φτάνει να αγοράσεις μία Ferrari πρέπει να είσαι και ικανός να την οδηγήσεις κάτι το οποίο δεν είχε προκύψει τουλάχιστον μέχρι πρότινος αρκεί να θυμηθούμε κάποιες εκδηλώσεις που δε συνάδουν με τα υψηλά standards που είχαν τεθεί για την αγορά της Βίλας ως μελλοντικό παγκόσμιο τοπόσημο, καθώς επίσης, και τα τυπωμένα Α4 που ήταν κολλημένα σε κορμούς δέντρων και έδειχναν πώς πάμε στη Βίλα Ιόλα.


Η Δημοτική Αρχή Ζορμπά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το ζήτημα ως προς το πώς θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργήσει η Βίλα διότι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τη συνολικότερη εικόνα της εποχής που θα έρθει σε περίπου 4 με 5 χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Εν προκειμένω,


> θα υπάρχει μία ανακαινισμένη Βίλα Iόλα ως πολιτιστικός χώρος,


> θα έχει ολοκληρωθεί η η ανέγερση του νέου Δημαρχείου της πόλης που λογικά θα διαθέτει χώρο εκδηλώσεων,


> θα έχει περάσει στην κυριότητα του δήμου και το κτήμα Σιστοβάρη με την υπάρχουσα κατασκευή όπου είναι πάρα πολύ πιθανό, αν δεν θα αλλάξουν προς το καλύτερο οι οικονομικές συνθήκες, να μην υπάρχει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να το ενοικιάσει συνεπώς ο δήμος είτε θα πρέπει να το κρατήσει κλειστό και να παραμείνει το κουφάρι που βλέπουμε σήμερα ρημάζοντας ακόμη περισσότερο είτε να βρει ένα τρόπο αξιοποίησης του έχοντας πάντοτε κατά νου ότι και η υπάρχουσα δομή στο κτήμα Σιστοβάρη έχει και αυτή τα δικά της σημαντικά έξοδα συντήρησης.


Σε απλά ελληνικά η πόλη θα βρεθεί να κατέχει αρκετά ακίνητα και χώρους με πολιτιστικό χαρακτήρα σε αντίθεση με το σήμερα που δεν έχει ούτε ένα και τα οποία θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να τα αξιοποιήσει και να τα διαχειριστεί προς το συμφέρον του Δήμου.


Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο και πιο χρήσιμο αντί να σπαταλάται από την αντιπολίτευση σημαντικός χρόνος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ως προς το γιατί ο Δήμαρχος προχωρά στην αναγκαστική αλλαγή δύο προσώπων στην επιτροπή για τη Βίλα Ιόλα όπως αυτή προβλεπόταν από την απόφαση της αγοράς του ακινήτου [κι ας ήταν τελικά συμβολική η παρουσία της] να εστιάσουμε περισσότερο στα πραγματικά καίρια και ουσιαστικά ζητήματα και ερωτήματα για το μέλλον του ακινήτου αλλά και της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης.


Όσοι νομίζουν ότι τα 4-5 χρόνια είναι αρκετός καιρός, θα διαπιστώσουν στην πράξη, όταν έρθει η στιγμή, πως έχουν κάνει λάθος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα είναι θετικό η Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει από τώρα να παρουσιάζει ένα πλάνο και να ζητήσει τη σύνθεση όσον αφορά το μέλλον του ακινήτου.


Κλείνοντας είναι χρήσιμο να κάνουμε μία επισήμανση. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση της Βίλας, διατυπώθηκαν διάφορα σχόλια στο διαδίκτυο από πρόσωπα προσκείμενα στην προηγούμενη δημοτική αρχή λέγοντας για αυτούς που πολέμησαν την απόκτησή της. Δε θυμάμαι να ήταν κανένας εναντίον της απόκτησης της Βίλας, υπήρχαν όμως και υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις / αμφιβολίες ως προς τη στρατηγική που επιλέχθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την απόκτηση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε και σήμερα με τα οικονομικά του Δήμου σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες για έργα τα οποία επείγουν όσον αφορά την καθημερινότητα της πόλης.

Νεότερη Παλαιότερη