Για να μην περάσει μια ακόμη παραίτηση διαχρονικά απαρατήρητη

dimarxeio

Τις τελευταίες ημέρες ένα θέμα που απασχόλησε την τοπική επικαιρότητα ήταν η παραίτηση του Θανάση Μπαλάσκα, άμισθου συμβούλου του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά για τα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έχει ιδιαίτερη αξία να μην προσεγγίσουμε το θέμα παραταξιακά αλλά να εστιάσουμε στην ουσία του.


Του Στρατή Μαζίδη


Τον κ. Μπαλάσκα δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Ωστόσο αρκετοί από όλο το φάσμα των τοπικών παρατάξεων εκφράζονται θετικά για αυτόν. Το γεγονός ότι παραιτήθηκε δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για κάποιον που έχει αναλάβει μία ευθύνη από το Δήμαρχο και θέλει να είναι συνεπής. Η παραίτησή του κ. Μπαλάσκα είναι θετική για αυτόν αλλά αρνητική για το Δήμο Αγίας Παρασκευής διότι μαρτυρά πώς ενώ προσπάθησε και είχε ιδέες για αυτό που του ανετέθη, τελικά και μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα αρκετών μηνών αποφάσισε να μη συνεχίσει άλλο. Αυτό τιμά τον ίδιο ενώ δικαιώνει το Δήμαρχο που τον εμπιστεύτηκε σε επίπεδο προσώπου.


Δυστυχώς φαίνεται ότι στην πόλη μας δεν είναι αρκετό άνθρωποι με κάποιες περγαμηνές, δυνατότητες και στόχους να αποφασίσουν να ασχοληθούν με τα κοινά αφού τελικά κι αν αναλάβουν κάτι, έχουν να αντιμετωπίσουν μία δυσκίνητη σε κάποιες περιπτώσεις κρατική δημοτική μηχανή. Αρκεί να θυμηθούμε την περίπτωση του τέως αντιδημάρχου διοίκησης Κώστα Χατζηανδρέου ο οποίος στην παραίτησή του σημείωνε:


"Αντίπαλοί μας οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες, οι αγκυλώσεις και οι θεωρήσεις παρωχημένων εποχών. Σε ότι με αφορά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι, παρά τα όποια λάθη ή παραλείψεις, το πάλεψα όσο μπορούσα"


Συνεπώς το ερώτημα του γιατί δεν εκτίθενται στα δημοτικά πράγματα νέα πρόσωπα με δυνατότητες και προσόντα ίσως ακυρώνεται εξαρχής λόγω της πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα που θα αναλάβουν μία θέση ευθύνης ή κάποιο συγκεκριμένο τομέα από το δήμαρχο της πόλης.


Στα διάφορα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα διαβάζουμε ότι ο κ. Μπαλάσκας δε βρήκε τις συνθήκες και τις ταχύτητες που θα ήθελε για να τρέξει ορισμένα πράγματα στο Δήμο. Βέβαια επειδή πρόκειται για πρόσωπο που ήταν στο ψηφοδέλτιο του κ. Ζορμπά και καθώς είχε μία εξαιρετική επίδοση μολονότι υπήρξε πρώτη φορά υποψήφιος έχω την αίσθηση ότι θα ήταν καλό και χρήσιμο για τους δημότες να τους ενημερώσει αναλυτικότερα τόσο για όσα μέχρι σήμερα πέτυχε να προωθήσει όσο επίσης και για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση. Άλλωστε ως υποψήφιος κι αν είχε εκλεγεί, θεωρητικά θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των δημοτών και θα απολογείτο σε αυτούς.


Η παραίτησή του κ. Μπαλάσκα όπως και του κ. Χατζηανδρέου πιο παλιά δεν πρέπει να περάσουν αδιάφορα από την τοπική επικαιρότητα. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε σε αυτές και το γεγονός ότι αρκετά πρόσωπα τόσο επί Βασίλη Ζορμπά όσο και επί Γιάννη Σταθοπούλου ανέλαβαν κάποιες θέσεις ως άμισθοι οι εντεταλμένοι σύμβουλοι αλλά δεν μάθαμε ποτέ τι παρέλαβαν, τι έπραξαν και τι πέτυχαν. Επίσης αξίζει να θυμηθούμε ότι η Μαργαρίτα Δημητρίου στους ΠΑΙΣΔΑΠ φώναζε επί 5 χρόνια και χρειάστηκε κοντά μια ολόκληρη θητεία για την αγορά ενός σχολικού ενώ τα χρήματα υπήρχαν και πως η Στέλλα Ψύλλα παρά τις επίμονες προσπάθειές της για να αγοραστεί από τον ΟΔΔΥ ένα όχημα που θα εξυπηρετούσε σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, δεν είδε τελικά να καρποφορεί η προσπάθειά της.


Τι είναι τελικά αυτό που φταίει; Για ποιο λόγο χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για πράγματα απλά, ανεξαρτήτως χρώματος, κόμματος και παράταξης; Ποιες είναι αυτές οι αντιλήψεις,  νοοτροπίες,  αγκυλώσεις και  θεωρήσεις παρωχημένων εποχών που δεν επιτρέπουν στην πόλη να προχωρήσει;

Νεότερη Παλαιότερη