Θα είναι μακρύς ο δρόμος για το Μακρή...

makri

Μια φορά είπαν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσουν για ένα σοβαρό θέμα ομόφωνα αλλά μάλλον η χαρά τους θα αργήσει πολύ να δικαιωθεί [και αν]. Εν προκειμένω το πρώτο θέμα της Η.Δ. της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η "συζήτηση και λήψη απόφασης για την οριστική έγκριση των όρων δανείου για την απόκτηση του οικοπέδου «Μακρή» και άμεση έναρξη διαδικασιών για την απαλλοτρίωσή του".


Του Στρατή Μαζίδη


Στις 12/12/2019 κατέθεσαν το παρακάτω κοινό αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις Νίκη, Νέα Αρχή, Μια γενιά μπροστά και Φυσάει Κόντρα:


Όλοι οι 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δημοτικών παρατάξεων «ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ Παρασκευης»,»Νεα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»,»Μια γενιά μπροστά» και «Φυσάει κόντρα» κατέθεσαν αίτηση για άμεση εισαγωγή θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιας Παρασκευης με τίτλο «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την οριστική έγκριση των όρων Δανειου για της απόκτηση του οικοπέδου ΜΑΚΡΗ και άμεση έναρξη διαδικασιών για την απαλλοτρίωση του»


Ως εκ τούτου - ίσως αναγκαστικά πλέον - το θέμα εισήχθη από το Δημοτική Αρχή με εισηγητή το Δήμαρχο, κ. Ζορμπά.


Στο συγκεκριμένο χώρο [Ο.Τ. 119]  προορίζεται να οικοδομηθεί κάποια στιγμή το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Μετά από μια μεγάλη συζήτηση και αποδοχή της πρότασης του Γιώργου Οικονόμου [Νέα Αρχή] αλλά και του τ. Δημάρχου, Γιάννη Σταθόπουλου [Νίκη] για άμεση χρονική οριοθέτηση των κινήσεων του Δήμου προς τα τραπεζικά ιδρύματα εσωτερικού αλλά και εξωτερικού για προσφορά δανειοδότησης για την απευθείας διαπραγμάτευση και αγορά του οικοπέδου ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, ο κ. Ζορμπάς αποδέχθηκε το αίτημα και τελικά το θέμα πέρασε ομόφωνα. Η πρόθεση του Δήμου είναι να προσφέρει περίπου 2,7 εκ. ευρώ για την αγορά του.


Αυτά ως προς τα ευχάριστα. Πάμε τώρα και στα δυσάρεστα - ρεαλιστικά


Η σημερινή ιδιοκτήτρια δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει το ακίνητο στο Δήμο. Όπως μάλιστα αποκάλυψε χθες σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κ. Οικονόμου, υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα καθώς στις 10 Απριλίου εκδικάζεται η προσφυγή της ιδιοκτήτριας για άρση της δέσμευσης του χώρου, που ισχύει από τις 5 Μαΐου του 2011.


Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου έγραψε και επανέλαβε ουσιαστικά κατά τη συνεδρίαση:


Ρώτησα ακόμη αν υπάρχει νομική ενέργεια από πλευράς ιδιοκτησίας του ακινήτου προς άρση της δέσμευσης και της απαλλοτρίωσής του. Ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά!! Ούτε οι παριστάμενοι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ανέφεραν κάτι διαφορετικό.


Και όμως η αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, παρούσα στην συνεδρίαση, τους διέψευσε κατηγορηματικά. Αναγκάσθηκαν τελικά να προσκομίσουν έγγραφο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών 8-10- 2019 που κοινοποιήθηκε στον Δήμο μας στις 16-12-2019 και τον καλεί να παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής.. στις 10 Απριλίου 2020!!! που αφορά την άρση μη συντελεσμένης απαλλοτρίωσης του Ο.Τ. 119.


Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης και τίθεται πλέον το ερώτημα:


Έρχεται ουσιαστικά κλητήριο θέσπισμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και δεν το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του Δήμου;


Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: Είτε το γνωρίζει αλλά για δικούς της λόγους δεν ήθελε να το γνωστοποιήσει, είτε τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Αγίας Παρασκευής δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.


Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε ίσως να συναρμολογήσει σε μια σκέψη το ερώτημα μαζί με το δεδομένο ότι ουσιαστικά το θέμα ήρθε προς συζήτηση ελέω αντιπολίτευσης. Λέγεται μάλιστα στην πόλη, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, πως υπάρχει δυνατός ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του οικοπέδου.


Σε αυτό ίσως κουμπώνει το ότι ο νομικός σύμβουλος της σημερινής ιδιοκτήτριας τόνισε πως είναι αργά για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ενώ άφησε ανοικτό παράθυρο για περαιτέρω διεκδικήσεις κατά του Δήμου σε περίπτωση θετικής έκβασης της πρώτης επερχόμενης δίκης. Η εξέλιξη προκάλεσε εκνευρισμό στο Δήμαρχο, ο οποίος συνέστησε στην ιδιοκτήτρια να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες γιατί στο τέλος θα χάσει. Γιατί όμως να μη θες έστω και με όποια καθυστέρηση 2,7 εκ ευρώ; Ένας καλός λόγος θα ήταν ότι υπάρχει καλύτερη πρόταση.


Εν κατακλείδι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ψήφισε να προχωρήσει στη λήψη προσφορών για δανειοδότηση ούτως ώστε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και να έχει διαθέσιμο το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το αν τελικά θα ανεγερθεί στο Ο.Τ. 119 το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής θα είναι ένας μακρύς δρόμος, ενδεχομένως και ατελείωτος λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και των καθυστερήσεων της δικαιοσύνης. Με δεδομένη μάλιστα τη διαρκή μείωση του πληθυσμού στη χώρα, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, ίσως να ψάχνουμε για μαθητές. Αν και εφόσον...

Νεότερη Παλαιότερη