Δεκαεπτά συνδημότες μας έχουν χάσει τον ύπνο τους εδώ κι ένα μήνα

devsapΗ υπόθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου ένα μήνα με το Φύλλο Μεταβολών κι Ελλείψεων που έλαβαν δεκαεπτά ανυποψίαστοι συνδημότες μας οκτώ χρόνια μετά την καταγγελία του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά το 2011, για τη ΔΕΒΣΑΠ, καλά κρατεί.


Του Στρατή Μαζίδη


Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23/12/2019 (διαβάστε εδώ -κι όσοι δε γνωρίζουν την υπόθεση > Χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί 70.000 ευρώ το κεφάλι για 17 ανυποψίαστους συνδημότες μας) ήταν η σειρά ενός άλλου συνδημότη μας, που δε βρέθηκε τότε στην αίθουσα, να τοποθετηθεί στην τελευταία συνεδρίαση στις 8/1/2020. Μιλώ για το Δημήτρη Μωραΐτη. Δυστυχώς το βίντεο της συνεδρίασης ακόμη δεν έχει ανέβει στο youtube (να θυμίσω ότι ο Δήμος πληρώνει αδρά τις καλύψεις και δεν επιτρέπεται αυτή η κατάσταση) διότι θα έπρεπε να το δουν όλοι οι Αγιοπαρασκευιώτες ανεξαιρέτως. Γιατί; Για να αντιληφθούν ότι ακόμη κι η περιφερειακή ή καλοπροαίρετη ενασχόληση με κοινά, ισοδυναμεί με ναρκοπέδιο.


Ο Δημήτρης είναι ένας θετικός άνθρωπος. Τον γνώρισα το 2009 όταν έφτιαξα τη σελίδα. Πάντα δραστήριος, με άποψη και λόγο αλλά και άνθρωπος που δε χωρά σε στενά πλαίσια. Δεν έχω ακούσει ποτέ πιο βαθιά και εκ καρδίας τοποθέτηση συνδημότη από μικροφώνου.


Μια καταγγελία, όταν στερείται απτών στοιχείων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ενίοτε μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους, να τσακίσει σπιτικά, να βυθίσει οικογένειες στη θλίψη.  Η καταγγελία είναι όπως ο πυροβολισμός. Αν γίνει στον αέρα, τότε η βολίδα θα επιστρέψει και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα/ισχύ. Ήδη δύο άτομα μετά τα τελευταία νέα παραιτήθηκαν από το ΔΣ συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου διότι κατάλαβαν πως κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει στην Αγία Παρασκευή μετά από 10 χρόνια. Άραγε αντιλαμβανόμαστε ότι δεκαεπτά μέλη του ΔΣ της ΔΕΒΣΑΠ του 2009 θα μπορούσαν να είχαν μείνει στον τόπο όταν χριστουγεννιάτικα τους χτύπησε ο κλητήρας το κουδούνι για να τους επιδώσει το Φύλλο Μεταβολών κι Ελλείψεων από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ισοδυναμεί με ένα βήμα προ του καταλογισμού 70.000 ευρώ στον καθένα;


Το πρώτο πράγμα, που έπρεπε ήδη να έχει συμβεί, είναι να δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Ζορμπάς το κείμενο της καταγγελίας του. Θα αποτελούσε το Α για να πάει κανείς στο Β.


Κατά την τελευταία συνεδρίαση, ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Ζορμπά του είπε ότι μαζί με τη ΔΕΒΣΑΠ κατήγγειλε και τον ΟΑΔΑΠ [ο τότε αθλητικός οργανισμός] και πως μίλησε για κακοδιαχείριση 1,2 εκ. ευρώ. Κατά τη διαδικασία των απαντήσεων, ο Δήμαρχος ότι δεν είχε κάνει καταγγελία για τον ΟΑΔΑΠ, λέγοντας μάλιστα πως τα βρήκαν το 2011 όλα άψογα και ότι ουδέποτε είπε για 1,2 εκ. ευρώ. Και τότε ο κ. Σταθόπουλος ζητώντας το λόγο από το Δήμαρχο άρχισε να του διαβάζει τα δικά του λόγια από την καταγγελία του όπως αυτά περιέχονται στο Φύλλο Μεταβολών κι Ελλείψεων.


Τι αναφέρει το Φύλλο Μεταβολών κι Ελλείψεων;


Στη σελίδα 1 στην τελευταία παράγραφο σημειώνει ότι «ο Δήμαρχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής, Βασίλειος Ζορμπάς κατέθεσε τη με υπ. αριθ. 22833/16-06-2011 καταγγελία στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ζητούνταν η διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και σε Νομικά του Πρόσωπα  για τα οικ. έτη 2009 και 2010, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η χρηματική διαχείριση οικ. έτους 2009 του πρώην Ν.Π.Ι.Δ. Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίας Παρασκευής (Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π.) και μετέπειτα μετατραπέντος «Κοινωφελής Κοινωνική Επιχείρηση Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π.). Σε σχέση με την προαναφερόμενη επιχείρηση καταγγέλθηκε γενικά ότι διαπιστώθηκαν: «αποχρώσες ενδείξεις κακοδιαχείρισης...» και ειδικότερα ότι: «Για τον Ο.Α.Δ.Α.Π. και την ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π. διαπιστώθηκε η ύπαρξη οφειλής ποσού 1.200.000 ευρώ από ανεξόφλητα τιμολόγια παρελθόντων ετών και μη πληρωμή της μισθοδοσίας υπαλλήλων για μεγάλο χρονικό διάστημα, μολονότι τα ανωτέρο επιχορηγούνταν από το Δήμο με συνολικό ποσό 1.500.000 ευρώ ετησίως».


Στη συνέχεια η Επίτροπος αναφέρει ότι "κατόπιν επανειλημμένων έγγραφων οχλήσεων από την πλευρά μας προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την αποστολή των απολογιστικών στοιχείων της προς έλεγχο προαναφερομένης επιχείρησης, μέρος αυτών τελικά διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας με το με αριθ. πρωτ.  20487/08-08-2018 έγγραφο του Δήμου".


Δηλαδή σε απλά ελληνικά η Επίτροπος ζητούσε στοιχεία και ο Δήμος την είχε συνδέσει με το...Κάιρο ώστε...τελικά [!] να στείλει μέρος όσων ζητούσε. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι με το 38044/10-06-2019 έγγραφο η Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητούσε από το Βασίλη Ζορμπά «να υποβάλλει υπόμνημα με αναλυτική αναφορά στα συγκεκριμένα αδικήματα και διαχειριστικά θέματα, που υπέπεσαν στην αντίληψή του, σε σχέση με τη διαχείριση της επιχείρησης Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. και μετέπειτα ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π.  οικ. έτους ώστε να προβεί στην ως άνω καταγγελία. Επίσης ζητήθηκε να προσκομιστούν σχετικά παραστατικά στοιχεία για τις νόμιμες ενέργειες, στις οποίες προχώρησε κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων, ως και κάθε έγγραφο στοιχείο που κατέχει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 7 του ν. 3202/2003 (ΦΕΚ 284 Α') προς επίρρωση της καταγγελίας του».


Αναφέρεται επίσης ότι παράλληλα τόσο τον Ιούνιο όσο και το Σεπτέμβριο του 2019 εστάλησαν έγγραφα τόσο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για θέματα που προέκυψαν κατά τον έλεγχο. Στις 16/10/2019 εστάλη συνοπτικό έγγραφο σε πταισματοδίκη με όλες τις ενέργειες του Ε.Σ. ανοίγοντας πλέον και το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.


Τελικά όπως αναφέρει παρακάτω το Φύλλο Μεταβολών κι Ελλείψεων σε απάντηση όλων των εγγράφων του Ε.Σ., ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς διαβίβασε στις 16/10/2019 «μερικά συμπληρωματικά στοιχεία».


Σύμφωνα με πληροφορίες εξαιτίας και των παραπάνω, υπάρχει εκνευρισμός στα τότε μέλη του ΔΣ, ενώ φαίνεται ότι κάποιοι ετοιμάζονται για περαιτέρω νομικές ενέργειες για όσα βιώνουν, κάτι που αποκαλύφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση από τους κ.κ. Σταθόπουλο και Οικονόμου.


Η δε παραίτηση του Γιάννη Γουργούλη από το ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ εξακολουθεί να ισχύει.


Τα πράγματα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν απλά. Η Επίτροπος δεν έχει λάβει κανένα παραστατικό, όπως είχε ενημερώσει πρόσφατα ο κ. Γουργούλης.


Σχεδόν όμως είκοσι ημέρες μετά τη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου, πέρα από την παράταση που έδωσε η Επίτροπος ως τα τέλη του μήνα, δεν είχε γίνει κάτι. Μίλησα με δύο από τα τότε μέλη του ΔΣ. Στο ερώτημά μου αν επικοινώνησε κανείς από το Δήμο Αγίας Παρασκευής μαζί τους, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο για χειρισμό - συντονισμό κινήσεων, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, διότι κάποιοι  έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους, η απάντηση ήταν, ουδείς.


Μόλις από χθες βρίσκονται από χθες στο Δήμο ορισμένα από τα μέλη του τότε ΔΣ, ο εκκαθαριστής της επιχείρησης και νομικός-στέλεχος του Δήμου που παραλαμβάνει  στοιχεία από τον πρώτο. Να σημειώσουμε πως δεν είναι ο πρώτος εκκαθαριστής που αναλαμβάνει την υπόθεση της ΚΟΙ.Κ.Ε.Δ.Α.Π. όπου έχουμε υπερβεί τα 3+2 χρόνια που προβλέπει ο νόμος για μια τέτοια διαδικασία. Για το τι παραδίδεται, αν υπάρχουν ελλείψεις ή όχι κτλ, δεν υπάρχει εικόνα. Ας ελπίσουμε, έστω και τώρα, να αποδειχθούν επαρκή τα στοιχεία και ο εφιάλτης των συνδημοτών μας να σταματήσει.


Εν κατακλείδι, για να μπορέσει ο καθένας μας να εξάγει τα συμπεράσματά του έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα, το σωστό είναι να αναρτηθούν τα πάντα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Όλα τα έγγραφα, από την αρχική καταγγελία ως το Φύλλο της Επιτρόπου με σβησμένα τα ονόματα των ανθρώπων που από το τίποτε, βρίσκονται στην αρχή μιας Οδύσσειας. Οι δημότες δικαιούνται να γνωρίζουν.

Νεότερη Παλαιότερη