Ξύπνησα το πρωί και δεν ήμουν πια ο Δήμαρχος

niki 
25 Μαΐου 2014, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση θρίλερ ο Γιάννης Σταθόπουλος καταφέρνει να εκλεγεί Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής. Μια μεγάλη θητεία, μια θετική συγκυρία στην Περιφέρεια Αττικής και μια επερχόμενη στην κυβέρνηση, προϊδέαζαν για την απογείωση του Δήμου μας.
26 Μαΐου 2019, πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών και ο Γιάννης Σταθόπουλος κόβει, έστω οριακά, δεύτερος το νήμα. Μια εβδομάδα μετά χάνει το δήμο με μια διαφορά περίπου 2.200 ψήφων και 11 ποσοστιαίων μονάδων.

Του Στρατή Μαζίδη

Τι έφταιξε λοιπόν; Πολλά. Η νίκη του 2014 μπορεί να ήταν οριακή, όμως το επόμενο πρωί ξημέρωσε με το Γιάννη Σταθόπουλο κυρίαρχο στην πόλη κι έχοντας αθροίσει δίπλα του σημαντικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν τότε για να τον βοηθήσουν να εκλεγεί. Το πρώτο του λάθος υπήρξε πως εκτός του ότι ήταν, αισθάνθηκε κυρίαρχος και συνεπώς το ντόμινο των σφαλμάτων ξεκίνησε.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του σε σχετική συζήτηση, είχα επισημάνει ότι πρέπει να μελετηθεί γιατί υπέστη συντριπτική ήττα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ο Βασίλης Ζορμπάς αν δεν ήταν από τότε διασπασμένος και με τόσους εχθρούς, θα είχε ξεπεράσει το 40% την πρώτη Κυριακή και παρά το μνημόνιο / αντιμνημόνιο της εποχής. Αλλά ποιος δίνει σημασία όταν μιλάς για ήττα σε ώρες πανηγυρισμών; Ούτε φυσικά ελήφθησαν υπόψη όσα είχαν προταθεί ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει ξανά τον ίδιο αντίπαλο το 2019. Όταν κερδίζεις έναν πόλεμο μια φορά, δε χρειάζεται να τον ξαναδώσεις.

Στα τέλη όμως της ίδιας χρονιάς, ένας απλός διάλογος μου είχε δώσει τα πρώτα δείγματα εμφάνισης σημείων υπεροψίας και υπερβολικής βεβαιότητας.


Λάθος στελέχωση

Η στελέχωση σε επίπεδο διοίκησης και συνεργατών αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ατυχής. Συνεργάτες που παραλίγο να κάψουν τον κ. Σταθόπουλο το 2014 με τις καταστροφικές τους συμβουλές (όπως πχ να μην ανακοινωθεί στην ομάδα ότι χάνει στον πρώτο γύρο ώστε να βγει να δουλέψει, μόνο και μόνο για να μην πέσει η ψυχολογία, με αποτέλεσμα να πέσει η σφαλιάρα των 5,5 μονάδων από το Βασίλη Ζορμπά) βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, ενώ συνεργάτες που έβαλαν πλάτη κι άδραξαν τα λάθη του κ. Ζορμπά τα τελευταία 24ωρα οδηγήθηκαν σταδιακά στο περιθώριο.

Στα Νομικά Πρόσωπα με εξαίρεση τους Παιδικούς Σταθμούς, όπου η Μαργαρίτα Δημητρίου ήξερε το αντικείμενο, οι άλλες δύο επιλογές δεν απέδωσαν καρπούς. Εξαρχής είχε επισημανθεί στο Δήμαρχο το σφάλμα που ετοιμαζόταν να διαπράξει στον ΠΑΟΔΑΠ. Τα όσα ακολούθησαν στον Οργανισμό, δεν τον δικαίωσαν. Την ώρα που άλλα πρόσωπα αύξησαν τους σταυρούς όπως πχ η Στέλλα Ψύλλα, ο κ. Παπαμιχαήλ υποχώρησε κατά αρκετές δεκάδες. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από την εξωστρέφεια και την πανελλαδική αναγνώριση των ημερών της Κατερίνας Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση την περίοδο 2007-2010, στην εσωστρέφεια και τον περιορισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρός της επανεκλέγεται με το ζόρι μη αυξάνοντας ιδιαίτερα τη δύναμή της.

Αντί λοιπόν τα Νομικά Πρόσωπα να καταστούν η βαριά βιομηχανία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής διαφημίζοντάς τη, εξελίχθηκαν σε προβληματικές εστίες. Ακόμη και στους Παιδικούς Σταθμούς, η μη ανταπόκριση στις έγκαιρες επισημάνσεις της προέδρου τους, επέφεραν τον αποκλεισμό δεκάδων παιδιών την τρέχουσα περίοδο.


Απαξίωση ανθρώπων

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν η απαξίωση ανθρώπων. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του 2014 είχε ξεκινήσει από την κ. Φλατσούση. Όλοι το θυμούνται αυτό. Σε κάποια φάση μετά τις εκλογές ρωτήθηκα λόγω της στενής μου φιλίας μαζί της "Εσύ τι θα έκανες με την Κατερίνα;". Απήντησα ότι θα της ανέθετα να διοργανώσει ξανά το 10ημερο Αλέκος Κοντόπουλος με εντολή να το πάει ακόμη πιο ψηλά. Τελικώς κατέληξε στα Εργαστήρια Τέχνης όπου ήταν θέμα χρόνου λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετώπισε να παραιτηθεί. Όσο για το επιτυχημένο 10ημερο που ούτε ο Βασίλης Ζορμπάς δεν είχε διανοηθεί να πειράξει; Της το κατήργησαν ούσα ακόμη μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ. Αρχικά το μετονόμασαν και μετά το μετέθεσαν χρονικά στερώντας ουσιαστικά από τους δημότες κάτι που είχαν αγκαλιάσει κι αγαπήσει.

Ακόμη και το Κέντρο Γυναίκας που είχε στήσει η Μίνα Μουχτούρη μετονομάστηκε. Δεν έπρεπε να υπάρχει τίποτε που να θυμίζει τους παλαιότερους λες και η πόλη ιδρύθηκε το 2014.

Μέχρι και οι ιστοσελίδες νομικών προσώπων ξηλώθηκαν εξαφανίζοντας ό,τι είχε σχέση με το παρελθόν.

Και γιατί παραιτήθηκε άραγε η Αύρα Μπασακίδου από πρόεδρος της Α' Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής; Και για ποιο λόγο άνθρωποι που ήταν πάντα δίπλα στο Γιάννη Σταθόπουλο, αυτή τη φορά δε βρέθηκαν στο ψηφοδέλτιό του ενώ έναν εξ αυτών τον συνάντησα κάποιες φορές σε άλλο εκλογικό κέντρο;

Όλοι όσοι πραγματικά προσέφεραν το 2014, απαξιώθηκαν ή σταδιακά αποστασιοποιήθηκαν. Αντίθετα ο Βασίλης Ζορμπάς στήριξε και στάθηκε στους συνεργάτες του μολονότι είχε χάσει. Όταν πια πρόσωπα από το παρελθόν κλήθηκαν κατόπιν πίεσης τρίτων να κάνουν πάλι τη δύσκολη δουλειά ήταν ήδη πολύ αργά. Αρνήθηκαν. Άλλωστε είχαν αποχωρήσει νικητές και δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να φορτωθούν μια ενδεχόμενη βαριά ήττα για την οποία δεν ευθύνονται.


Χάσιμο χρόνου

Ο κ. Σταθόπουλος είχε δεχθεί εισηγήσεις εξαρχής να ασχοληθεί με 3-4 μεγάλα έργα που θα προλάβαιναν εντός της θητείας του αν όχι να ολοκληρωθούν, τουλάχιστον να προχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό. Του είχε μάλιστα προταθεί από το Γιώργο Καράμπελα το 2015 να είναι ένα έτος μελετών των έργων αυτών. Όμως ο Δήμαρχος δεν είχε προτεραιότητες. Ασχολείτο με το διαδίκτυο, την παραγωγή δελτίων τύπου, τις εκδηλώσεις με τους συλλόγους και την επίλυση μικροζητημάτων της καθημερινότητας όπως λάμπες και πλακάκια. Φαινόταν πως δεν υπήρχε μια ιεραρχία στην πράξη. Δεν υπήρξε σχέδιο και μια ομάδα αποφασισμένη να το υλοποιήσει, ο κόσμος να χαλάσει.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατό έργο. Το αν προχώρησαν κάποια πράγματα και θα τα ωφεληθεί ο επόμενος δήμαρχος, θα αποδειχθεί στο επόμενο διάστημα. Μια φορά πάντως σε αυτή τη θητεία δεν είδαμε κάτι που να ολοκληρώνεται κι ενώ υπήρχαν δυνατότητες κι επιλογές.


Δεν έλυσε προβλήματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στην πλατεία του Αϊ Γιάννη μια γειτονιά όπου έχασε και στους δύο γύρους του 2014, βρίσκοταν πίσω κι από τη δεύτερη θέση σε κάποια τμήματα την πρώτη Κυριακή του 2019 και έχασε κατά κράτος χθες. Το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια δεν προχώρησε με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να χάσει μια περιοχή που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο του 2014. Η καθαριότητα συνέχισε να έχει σημαντικά προβλήματα. Η βαδισιμότητα δε βελτιώθηκε με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα τη λεωφόρο Μεσογείων.


Διάλεξε αντίπαλο

Ο κ. Σταθόπουλος επειδή ακριβώς δε διάβασε το αποτέλεσμα του 2014, επέλεξε να αντιμετωπίσει ξανά το Βασίλη Ζορμπά. Χαρτιά, υποθέσεις και εκθέσεις, προτίμησε να τα κρατήσει στην άκρη αντί να τα εργαλειοποιήσει. Είχαμε σημειώσει πριν μερικούς μήνες ότι τον αντιμετωπίζει στα δημοτικά συμβούλια αφ' υψηλού. Τον μάλωνε και του έκανε υποδείξεις. "Έλα Βασίλη", "Μη μιλάς έτσι Βασίλη", "πιπέρι στο στόμα Βασίλη" κ.ο.κ. Να τώρα που ο...Βασίλης επανεξελέγη και του έδωσε συγχαρητήρια.


Ο Ιόλας

Η απόκτηση της βίλας Ιόλα όπως είχαμε προβλέψει σε άρθρο μας, δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο. Είχε θετική επίδραση σε έναν κύκλο ανθρώπων που ούτως ή άλλως πρόσκεινται στον απερχόμενο Δήμαρχο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα Α' και Β' γύρου κατά περιοχές να δούμε τι ψήφισε το Κοντόπευκο. Κάποιοι μπορεί να εκπλαγούν.


Υπεροψία - Αίσθηση κυριαρχίας

Η Δημοτική Αρχή εμφάνισε σημεία υπεροψίας σε βαθμό μεγαλύτερο από την προκάτοχό της. Ένα δημοτικό συμβούλιο να παρακολουθούσε κανείς και θα το διαπίστωνε.  Επίσης ο Δήμαρχος υπερεκτίμησε την ισχύ των Συλλόγων. Πίστευε πως αν τους έχει με το μέρος του, έχει και την πόλη. Απεναντίας θα όφειλε να οριοθετήσει τις σχέσεις του Δήμου με τις συλλογικότητες και να μην τις εμπλέκει στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ωστόσο όπως διαπιστώνουμε σε μια ακόμη σταυροδοσία, όπως και το 2014, οι Σύλλογοι δεν έχουν την επιθυμητή πολιτική απήχηση.

Ακόμη και στα διάφορα γλέντια ή εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Δήμο, θα διαπιστώσει κανείς ότι στους χορούς και τα τραγούδια πρωταγωνιστούσαν τα ίδια πρόσωπα.


Η δήθεν πόλωση και η επανεκλογή των Ρούσσου - Πολατίδη

Ο κ. Σταθόπουλος στο μήνυμά του μετά την πρώτη Κυριακή μίλησε για κομματική πόλωση. Προσωπικά δε διέκρινα κάτι τέτοιο. 60% σε τοπικό επίπεδο και 57% σε πανελλαδικό, δεν το λες πόλωση. Απεναντίας 40% και 43% επέλεξαν άλλα κόμματα. Η ΝΔ επικράτησε στην Αγία Παρασκευή του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 40% έναντι 20% όπως και στο Χαλάνδρι. Εκεί όμως πως ο Σίμος Ρούσσος που είχε χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο πολύ πριν τον κ. Σταθόπουλο, ενώ είχε καταψηφιστεί και ο περυσινός προϋπολογισμός πέτυχε να κερδίσει την πρώτη Κυριακή και να επανεκλεγεί χθες με μια καθαρή νίκη; Αριστερός είναι κι αυτός και μάλιστα πιο πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον κάτι θα έκανε διαφορετικά.

Στην Πάτρα όπου το ΚΚΕ λαμβάνει 6%, ο Πελετίδης πως ήρθε πρώτος την πρώτη Κυριακή με 40% και νίκησε πανηγυρικά χθες με 70%;


Συμπερασματικά:


- η τοποθέτηση λάθος ανθρώπων σε καίριες θέσεις που προκάλεσαν πολιτική ζημιά αντί να παράξουν πολιτικό κέρδος

- η απαξίωση όσων είχαν προσφέρει

- η απουσία προτεραιοτήτων και πλάνου επανεκλογής με έργα που θα προλάβουν να τελειώσουν κι έργα που θα μπουν τα θεμέλια

- η προτίμηση αντιπάλου

- η μη ενδελεχής μελέτη των σφαλμάτων, κάτι που προφανώς έκανε ο Βασίλης Ζορμπάς (περισσότερα προσεχώς)

- τα κλειστά αυτιά απέναντι στις επισημάνσεις στελεχών και μη

- η αίσθηση υπερβολικής βεβαιότητας

- η αποδυνάμωση της συμπολίτευσης με την ανεξαρτητοποίηση προσώπων με περγαμηνές

επέφεραν μοιραία την ήττα, η οποία ήρθε μεν σε καθεστώς όπου αποχή - άκυρα - λευκά αγγίζουν ένα 56%, ωστόσο οι 2.200 ψήφοι διαφορά είναι μια καθαρή νίκη. Και όταν χάνεις από εκείνον που ο λαός αποδοκίμασε έχοντας καλύτερες συνθήκες να πετύχεις, τότε η αποτυχία σου καθίσταται μεγαλύτερη. Όταν δεν αθροίζεις νέες δυνάμεις αλλά λαμβάνεις λιγότερες ψήφους σε σχέση με το 2014, πρέπει να προβληματιστείς. Μετά την Κυριακή υπήρχε απελπισία. Σε κάποια φάση και λόγω της αρχικής στάσης της Νέας Αρχής, δημιουργήθηκε μια υποψία ελπίδας ότι ίσως γύριζε το παιχνίδι. Ωστόσο η... άβυσσος που χώριζε το Γ. Οικονόμου με όσους φωτογράφιζε στην ανακοίνωσή του γεφυρώθηκε μόλις σε 48 ώρες φωτογραφιζόμενος με όσους κατακεραύνωνε.

Λυπάμαι αν με τα παραπάνω στεναχωρώ τους συνδημότες μου στη Νίκη των Πολιτών. Άλλωστε φέρουν κι αυτοί ευθύνη, διότι αρκετοί κατ' ιδίαν παραδέχονταν κι αναγνώριζαν πράγματα αλλά δεν έκαναν τίποτε να τα αλλάξουν. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, ενώ έδιναν μάχες για το Δήμαρχο, δεν πέτυχαν την επανεκλογή τους. Η ήττα της Νίκης δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Υπήρξε νομοτελειακό αποτέλεσμα παραγόντων, κινήσεων και συνθηκών που κανείς δεν ήθελε να αλλάξει.

Το 2014 η πόλη επιβράβευσε έναν άνθρωπο που επί 16 χρόνια ασχολείτο με τα κοινά, υπήρξε δραστήριος, χαμηλών τόνων, πράγματι ανεξάρτητος μέχρι να εκλεγεί, που αφιέρωνε όλο του το χρόνο και την ενέργεια στην κίνηση που είχε δημιουργήσει οικοδομώντας την καθημερινά. Για να είμαστε δίκαιοι ο κ. Σταθόπουλος πέτυχε έναν άθλο όλα τα προηγούμενα χρόνια και για πολλούς εδικαιούτο την ευκαιρία του. Το 2019 μετά από πέντε χρόνια θητείας, αποφάσισε να μην του δώσει δεύτερη. Το φινάλε ήταν άδοξο σε σχέση με όλη την προηγούμενη επίμονη προσπάθεια και φυσιολογικό με βάση τα τελευταία χρόνια. Ίσως και ο ίδιος θα πρέπει μόλις καταλαγιάσει η ένταση των ημερών να ξαναδεί κάποια πράγματα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως έρχονται δύσκολες ημέρες στη διαχείριση του αύριο μιας και πολλούς πατέρες έχει μόνο η νίκη.

Νεότερη Παλαιότερη