25η Μαρτίου 2019 - Ποιος θα λευτερώσει την Αγία Παρασκευή από τα σκουπίδια και τη βρώμα;

DSC09366Η κατάσταση με τα σκουπίδια και τη γενικότερη βρωμιά στην Αγία Παρασκευή έχει αρχίσει να καθίσταται ιδιαίτερα ενοχλητική. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχω παρατηρήσει την αραίωση των δρομολογίων αποκομιδής των απορριμμάτων. Σε παλαιότερα χρόνια ουδέποτε ξεχείλιζαν οι κάδοι της γειτονιάς μου υπό φυσιολογικές συνθήκες. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το πρόβλημα να αδειάζονται πότε οι μισοί κάδοι και πότε οι άλλοι μισοί (αυτό διαπίστωσα κάνοντες μερικές βόλτες το τετράγωνο), αλλά μας έχουν πάρει και τους κάδους.  Εδώ και περίπου 10 ημέρες έχει φύγει ο ένας από τους δύο πράσινους κάδους ο οποίος βρίσκεται σε σημείο στο οποίο εξυπηρετείται και ένας αδιέξοδος δρόμος!


Του Στρατή Μαζίδη


Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Από τη μια ο μηχανισμός του δήμου Αγίας Παρασκευής που προφανώς δε λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα σκουπίδια και η βρωμιά δεν είναι δικό μας μόνο προνόμιο. Χθες στην παρούσα σελίδα δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες αναγνώστη από την Αγίου Ιωάννου (link). Μόλις λίγα μέτρα από τους κάδους της φωτογραφίας υπάρχει αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες εδώ και κάποιους μήνες, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε γκαράζ. Από κάτω ήδη μαζεύεται βρώμα.  Περίπου 50-60 μέτρα πιο μακριά άλλος κάδος, που εξυπηρετεί επίσης αδιέξοδο δρόμο, έχει φρακάρει από τα σκουπίδια.


Σκουπίδια και βρώμα όμως συναντά κανείς στο πάρκο Σταύρος Κώτσης (link), στα 22 στρέμματα στα Πευκάκια (link), στον Υμηττό, στο πάρκο της Νεαπόλεως.


Η υπηρεσία καθαριότητας αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Ο τ. αντιδήμαρχος καθαριότητας μπορεί να γέμισε την πόλη με κάδους και να τοποθέτησε αρκετούς βυθιζόμενους, όμως ουδέποτε εφάρμοσε τον κανονισμό που ο ίδιος εισηγήθηκε. Π.χ. στην πλατεία Κοραή επί 18 μήνες ζήσαν οι περίοικοι μια απαράδεκτη κατάσταση με μπάζα αλλά δεν έπεσε ούτε ένα πρόστιμο. Εντούτοις υποστήριζε ότι η καθαριότητα στην πόλη μας...φυσάει.


Την αναποτελεσματικότητα του δήμου Αγίας Παρασκευής έρχεται βέβαια να συμπληρώσει και η δική μας κουλτούρα. Βάζεις βυθιζόμενους κάδους μπροστά στα καταστήματα αλλά αυτοί πετούν τις χαρτόκουτες απέξω (link), καθαρίζουν τα πεύκα και πολύ καλά κάνουν αλλά θεωρούν ότι τα κομμένα κλαδιά πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό οδόστρωμα και πάνω σε στροφές. Βγάζουν βόλτα το οικόσιτό τους για να κάνει τις ανάγκες του στις πόρτες των άλλων ενώ οι ιδιοκτήτες τους ζουν σε σπίτια που διαθέτουν κήπο και αυλές. Βλέπεις ότι δεν έχουν αδειάσει οι κάδοι και πετάς την καλοκαιρινή ομπρέλα θαλάσσης.


Αλλά πως να αλλάξεις αυτήν την κουλτούρα σε μια τοπική κοινωνία όταν ο ίδιος ο δήμος είτε μετατρέπει σε χωματερή την περιουσία του (Πευκάκια) είτε αδιαφορεί για μέρη που θα έπρεπε να αποτελούν πόλο έλξης (πάρκο Σταύρος Κώτσης). Αυτά είναι αλληλένδετα. Το ένα παρασύρει το άλλο. Είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Π.χ. στη Βουλιαγμένη ο Κασιδόκωστας επέλεξε τη μισή αρχοντιά της καθαριότητας. Εμείς διαλέξαμε την άλλη μισή ωστόσο εξακολουθούμε να πληρώνουμε τέλη καθαριότητας αλλά να μην απολαμβάνουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Νεότερη Παλαιότερη