Σούλα Θεοδώρου: Κάποιες σκέψεις μετά από μια επίσκεψη στο ολοκαίνουργιο ΕΠΑΛ της Αγίας Παρασκευής

theodorouΚάποιες σκέψεις φτερουγίζουν στο μυαλό μου από χθες που επισκέφθηκα το ολοκαίνουργιο ΕΠΑΛ της Αγίας Παρασκευής με αφορμή τη κοπή πίτας της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής. 20 χρόνια plus χρειάστηκαν για να γίνει αυτό το κόσμημα. Είναι αυταπόδεικτο ότι μπλοκαρίστηκε πολλές φορές η κατασκευή του. Από τον ιδιοκτήτη και τις οικονομικές απαιτήσεις του, από την αλλαγή του ρόλου της πόλης μας ως υπερτοπικό κέντρο και πύλης εισόδου για τα μεσόγεια, από αντιλήψεις που συνοψίζονται στη φράση «πόσα παιδιά της πόλης φοιτούν στο ΕΠΑΛ και γιατί πρέπει να γίνει στη πόλη μας;», από τους περιοίκους που προτιμούσαν πολυκατοικίες από ένα σχολείο, από χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατία, από τις διοικητικές αλλαγές στο φορέα κατασκευής δηλαδή στον παλαιό ΟΣΚ και πλέον Κτιριακές Υποδομές, από τα οικονομικά προβλήματα που ταλάνισαν και ταλανίζουν τη χώρα.


Σούλα Θεοδώρου - Χλύκα
Πρωην πρόεδρος της ΄Ενωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής


Σε όλα τα παραπάνω η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής αντιτάχθηκε, υποστήριξε με σθένος τις απόψεις της για τη σχολική στέγη στην Αγία Παρασκευή και για τις σχολικές υποδομές που αξίζουν στη πόλη μας, για το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών σε σύγχρονα σχολεία, για ένα σύγχρονο και ανθρώπινο ΕΠΑΛ και τεχνική εκπαίδευση με αξιώσεις.


Βεβαίως η Ενωση Γονέων δεν παίρνει τις αποφάσεις. Ως κίνημα πιέζει, διεκδικεί, αποκαλύπτει, αγωνίζεται προς τις εκάστοτε διοικήσεις του δήμου, τους υπουργούς, τους προέδρους οργανισμών, σε επιτροπές που αποφασίζουν το μέλλον των παιδιών μας. Με παρρησία , με παρουσία, με τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις.


Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τη πατρότητα του σχολείου αυτού. Όλοι συνέβαλαν για να γίνει. Ο καθένας έβαλε αυτά τα 20 χρόνια plus το δικό του λιθαράκι. Όταν ξεπεράστηκαν τα αρχικά προβλήματα για την απόφαση ανέγερσης του σχολείου , όταν ξεριζώθηκαν τα ζιζάνια που γεννούσαν «τσουκνίδες», όταν έγινε στόχος και των διοικήσεων του δήμου η ανέγερση του ΕΠΑΛ τότε άρχισε να αχνοφαίνεται η ελπίδα. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Φωτόπουλου (διοίκηση Σιδέρη) προς τον τότε ΟΣΚ, του Κώστα Κρητικίδη (διοίκηση Γιαννακόπουλου) με την απαίτηση για την ανέγερση σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων και τη δημοπράτηση του έργου, του Βασίλη Ζορμπά που του έλαχε η αλλαγή του φορέα και η πτώχευση του εργολάβου και πρόσφατα των στελεχών της διοίκησης Σταθόπουλου ώστε να ξεμπλοκαριστεί η εργολαβία.


Το γονεϊκό κίνημα της πόλης με την Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής και τους συλλόγους γονέων μέλη της δικαίως καμαρώνει για το καινούργιο σχολείο. Είναι η πιο μεγάλη απόδειξη του τί μπορεί να καταφέρει το γονεϊκό κίνημα, πόσες συμπληγάδες μπορεί να ξεπεράσει, τί μπορεί να καταφέρει η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες φοίτησης στα παιδιά μας.

Νεότερη Παλαιότερη