Κόλλησε στο χιόνι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

11Οι χιονοπτώσεις στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο.  Μια σύγκριση με το 1983, το 1987, το χειμώνα 1992-3 αλλά και αργότερα το 2002, το 2004 και το 2008 είναι ενδεικτική. Σε μια αντίστοιχη κατάσταση είχαμε βρεθεί και πέρυσι, ωστόσο φέτος το χιόνι ήταν περισσότερο σε ποσότητα αλλά λιγότερο σε διάρκεια.


Του Στρατή Μαζίδη


Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής φρόντισε ως συνήθως να προμηθευτεί αρκετό αλάτι, το έριξε σε ορισμένους δρόμους και σταμάτησε εκεί. Στο θέμα του αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα σχολεία δεν τα πήγε καθόλου καλά. Γενικά φέτος υπήρξε ένα μπαλάκι μεταξύ ορισμένων δήμων και Περιφέρειας Αττικής αφού ο ένας ήθελε να πάρει την ευθύνη του κλεισίματος των σχολείων ο άλλος.


Την Τρίτη


Το απόγευμα της Δευτέρας δέχθηκα κλήσεις από αναγνώστες που με ρωτούσαν για ποιο λόγο το agiaparaskevi-guide.gr δε δημοσιεύει ότι τα σχολεία δε θα άνοιγαν την Τρίτη. Τους απήντησα ότι η σελίδα δεν μπορεί να δημοσιεύσει κάτι χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση. "Μα είναι επίσημο" μου λένε. "Πήραμε στο Δήμο και μας είπαν πως θα είναι κλειστά" συνέχισαν. Πράγματι λοιπόν στις 18:00 κάλεσα ο ίδιος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και μου απήντησαν "Θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική με απόφαση της Περιφέρειας". Οπότε η σελίδα έχοντας πλέον ενημέρωση από το Δήμο προχώρησε στο να δημοσιεύσει τα σχετικά. Αμέσως μετά άρχισαν τα τηλέφωνα από ανθρώπους της εκπαίδευσης στην πόλη για το δημοσίευμα και πως προέκυπτε.


Καθώς κόντευε 19:00 και δεν ερχόταν καμία ανακοίνωση από το Δήμο, ξανακαλούμε και αυτή τη φορά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μας έδωσε εντελώς διαφορετική απάντηση: "Δεν ξέρουμε ακόμη, μας πήρε κι ο Δήμαρχος και περιμένουμε αν θα χιονίσει".


Τι κάνεις λοιπόν εκείνη την ώρα; Δύο πράγματα. Ετοιμάζεις νέα δημοσίευση ενημερώνοντας άμεσα στον κόσμο για το αλαλούμ από πλευράς Δήμου Αγίας Παρασκευής όπου άλλα απαντά στις 18:00 και άλλα στις 19:00 ενώ παράλληλα επικοινώνησα με αρμόδιο αντιδήμαρχο. Μου λέει "ας περιμένουμε μια ωρίτσα ακόμη να δούμε". Απαντώ ότι ο Δήμος στα τηλέφωνα απαντά τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς.  Και άλλωστε τι να δούμε; Παγετό θα έχει σίγουρα. Κλείνοντας εξήγησα ότι η σελίδα λογικά θα πρέπει να βγάλει κάτι για να ενημερώσει ότι άλλαξαν οι απαντήσεις στα τηλέφωνα και ο καθένας να πράξει όπως νομίζει.


Δε γνωρίζω τι και πως συνέβη, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά και μόλις βγήκε για δευτερόλεπτα η νεώτερη ανάρτηση, ακολούθησε η ανακοίνωση του Δημάρχου που έλεγε ότι με απόφαση της Περιφέρειας τα σχολεία θα είναι κλειστά. Μετά από 10 λεπτά κι αφού η Περιφέρεια έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν έκλεισε τα σχολεία, έρχεται επιτέλους η σωστή ανακοίνωση πως ο Δήμαρχος αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία.


Την Τετάρτη


Χθες Τρίτη αρκετοί δήμοι, είτε όμοροι είτε όχι (πχ Γαλάτσι) και βλέποντας πως τα χιόνια παρέμεναν, αποφάσισαν να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά με το φόβο του παγετού. Ο Δήμος μας αποφάσισε να κινηθεί κάπου στη μέση. Θα ανοίξουν στις 10. Η πρόσβαση θα είναι απρόσκοπτη ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος. Η μετάβαση όμως; Δεν έχουμε την απαίτηση όπως κάποιοι θιασώτες του υποστήριξαν να μας καθαρίσει τις αυλές κανείς. Το πράξαμε μόνοι μας. Είχαμε όμως την προσδοκία ότι τα παιδιά δε θα ήταν υποχρεωμένα να βγουν να περπατήσουν πάνω σε πάγους και αυτοκίνητα που θα μπορούσαν να μην κινηθούν, να το πράξουν αναγκαστικά. Τα σχολεία και οι ΠΑΙΣΔΑΠ ορθά άνοιξαν στο πνεύμα να βοηθήσουν κάποιους γονείς οι οποίοι δεν έχουν βοήθεια και θα έπρεπε να κάνουν κάτι με τα παιδιά τους.


Η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω σε αρκετά σημεία το πρωί δεν ήταν καθόλου καλή. Στο διαδίκτυο διακινούνται αρκετές φωτογραφίες από χρήστες.


Δε θα χανόταν ο κόσμος με μια ημέρα λιγότερο μάθημα. Άλλες φορές χάνονται μαθήματα γιατί πρέπει να συνεδριάσουν ή να συνδικαλιστούν εκπαιδευτικοί, που θα μπορούσαν να το κάνουν απόγευμα ή Σαββατοκύριακο. Το παράδοξο είναι ότι αρκετοί δημότες δεν εισακούστηκαν χθες βράδυ ενώ κατέθεταν τους προβληματισμούς τους στο Δήμαρχο παρακαλώντας τον να επανεξετάσει την απόφασή του. Άλλωστε τη Δευτέρα ο Δήμος περίμενε αρχικά να χιονίσει για να αποφασίσει ενώ τώρα είχε και τα χιόνια και τον πάγο.


Η διαχείριση έντονων καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να γίνεται μόνο με φωτογραφίες ενός αγροτικού που έριξε αλάτι σε κάποιους δρόμους. Τα όποια πεζοδρόμια της πόλης είναι ως επί το πλείστον με παλιές πλάκες που γλυστρούν. Όταν λοιπόν έξω υπάρχουν πολλές παγίδες και κίνδυνοι, καλύτερα να φυλάγεσαι.


Ας βγουν τουλάχιστον τα κατάλληλα συμπεράσματα για καλύτερη ανταπόκριση και χειρισμό την επόμενη φορά.

Νεότερη Παλαιότερη