Ψευτοδίλημμα το Μάιο;

[caption id="attachment_76479" align="aligncenter" width="500"]vias-784139_960_720 jguemez / pixabay[/caption]

Δεν αποτελεί μυστικό ότι νυν και τέως Δήμαρχος αλληλοβοηθιούνται σιωπηλά εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ώστε να βρεθούν παρέα στο δεύτερο γύρο. Εκτιμώντας a priori από την πλευρά του ο καθένας ότι θα βρίσκεται στην αναμέτρηση της Β' Κυριακής αλλά και προκειμένου να διατηρηθεί ένα κατεστημένο σχεδόν 20 ετών, επιλέγει τον αντίπαλό του.

του Στρατή Μαζίδη

Πρώτη έγραψε σχετικά στις 26/9/18 η δημοτική σύμβουλος, Ελισάβετ Πετσατώδη (Αλλάζουμε) σε άρθρο με τίτλο "Το δίδυμο του λαϊκισμού ξαναχτυπά": "Ποιος δουλεύει ποιον τελικά; Οι κύριοι Σταθόπουλος και Ζορμπάς αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο μεν πρώτος κάνοντας εθιμοτυπικές επισκέψεις σε υπουργικά και προεδρικά γραφεία, ο δε δεύτερος κινδυνολογώντας συστηματικά και καταγγέλλοντας παντού πλην του εισαγγελέα, «αβαντάρουν» ο ένας τον άλλο, παίζοντας το παιχνίδι του λαϊκισμού και  επιδιώκοντας να είναι και πάλι οι βασικοί αντίπαλοι  των εκλογών, αφού καθένας τους θεωρεί ότι αυτό τον εξυπηρετεί καλύτερα.  Και εμείς; Θα παρακολουθήσουμε και πάλι το παιχνίδι τους χωρίς αντίδραση; Θα επιτρέψουμε στις χειρότερες πρακτικές του λαϊκισμού να ορίσουν την πορεία της Αγίας Παρασκευής; Θα συμβιβαστούμε με το μη χείρον και θα το δούμε ως βέλτιστο; Η μήπως, επιτέλους, θα αντιδράσουμε;".

Ενώ λίγες ημέρες αργότερα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Κώστας Τσιαμπάς (Οραμα) σημείωνε μεταξύ άλλων σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας στις 2/10/18: "Βασική και κοινή τακτική όλων που δεν αντιλαμβάνονται, το αυτονόητο, πότε δηλαδή πρέπει να αποχωρήσουν είναι η σταδιακή απαξίωση των στελεχών τους και κατά την προεκλογική περίοδο η μόνιμη σπουδή τους είναι να ανακαλύπτουν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν να τα αναδεικνύουν όπως πρόσφατα το ζήτημα της Δέσμευσης της περιουσίας του Δήμου από το ΤΑΙΠΕΔ ένα θέμα ανύπαρκτο. Είναι δυστυχώς ένα ακόμη δείγμα μιας στάσης που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα η οποία συνοψίζεται στην μη ουσιαστική άσκηση αντιπολίτευσης αλλά στη τακτική της ρίψης πυροτεχνημάτων. Η τακτική αυτή είναι επί της ουσίας άτυπη στήριξη στον κ. Σταθόπουλο και βάση για μελλοντική συνεργασία ‘’ κράτα με να σε κρατώ για να παραμείνουμε στο θρόνο’’. Ένας Δήμος όμως δεν πάει μπροστά όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος".

Πώς εξηγείται;

Ο κ. Σταθόπουλος εκτιμά ότι παρά τα φαινόμενα αποσύνθεσης της παράταξής του (τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις, αποχώρηση Σιδέρη με κατάρρευση του αφηγήματος της πολυσυλλεκτικότητας, τρεις απογοητεύμενοι κι ένας σε δικό του ρόλο) και τη γενική κατακραυγή κατά του ΣΥΡΙΖΑ πως με βάση την παράδοση θα είναι στο δεύτερο γύρο όντας ο Δήμαρχος της πόλης. Ωστόσο εκεί γνωρίζει πολύ καλά, κι έχει φανεί αυτό σε έρευνες, ότι τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για αυτόν τη δεύτερη Κυριακή εκτός εάν...βρει απέναντί του τον προκάτοχό του, τον οποίο ήδη κέρδισε μια φορά κι εκτιμά πως τον έχει μιας και ο κατακερματισμός στον οποίο έχει οδηγήσει τον ευρύτερο χώρο του, δε θα τον ευνοήσει σε μια δεύτερη αναμέτρηση.

Ο Β. Ζορμπάς πάλι κάνει ότι μπορεί για να πείσει πως είναι άνετα δεύτερος. Είναι όμως; H πορεία των αποχωρήσεων από την παράταξή του από το 2010 έως σήμερα είναι εντυπωσιακή. Το 2014 εξέλεξε 7 συμβούλους, στην πορεία έμεινε με 5 ενώ ουδέποτε πέτυχε και ειδικά όταν η μπάλα έκαιγε, να έχει ολόκληρη την ομάδα του, ώστε να τίθεται το ερώτημα κατά πόσο την ελέγχει. Τα "εκ των ουκ άνευ" χρίσματα καθώς επίσης τα "δεν υπάρχει μια στο δισεκατομμύριο" να μην τον στηρίξει η Νέα Δημοκρατία δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη. Στον κεντροδεξιό χώρο απέναντι τόσο στην παράταξη του τ. δημάρχου όσο και του κ. Μουστόγιαννη, έχουν προστεθεί δύο φρέσκιες παρατάξεις. Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή με υποψήφιο Δήμαρχο το Γιώργο Οικονόμου, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Κώστας Τσιαμπάς με την παράταξη Οραμα για την Αγία Παρασκευή. Ο Γιάννης Λογοθέτης που αποχώρησε νωρίς από το Γιάννη Σταθόπουλο, επέλεξε εξαρχής να ενταχθεί στο "Αλλάζουμε". Τέλος υπάρχει μια ακόμη παράταξη, του κ. Αλεξόπουλου με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά. Σημαντικό ρόλο στο που μπορεί να φτάσει ο πρώην δήμαρχος είναι το πως θα τον αντιμετωπίσουν κατά βάση οι παρατάξεις του γενικότερου ιδεολογικού του χώρου.

Ο κ. Σταθόπουλος ως άλλος Γιαννακόπουλος του 2010 θεωρεί πως έχει έναν πανεύκολο αντίπαλο, ο δε Β. Ζορμπάς ευελπιστεί ότι αν περάσει αυτός και βρει απέναντί του το σημερινό Δήμαρχο, πως η πολιτική πόλωση θα δουλέψει υπέρ του αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Παρασκευής.

Αγαπάτε αλλήλους

Κάπως έτσι ο ένας βοηθά τον άλλο. Ο Β. Ζορμπάς δεν ασκεί πραγματική αντιπολίτευση. Το να καταφέρεσαι εναντίον του Δημάρχου για προσωπικά ζητήματα ή την πολιτική του ιδεολογία, δεν αποτελεί ουσία. Προκαλεί έναν πρόσκαιρο εκνευρισμό αλλά τίποτε περισσότερο. Όταν μπορούσε το καλοκαίρι του 2017 να σταθεί ως ηγέτης της αντιπολίτευσης έχοντας σύμπασα τη δημοτική του ομάδα στην επίμαχη συνεδρίαση για την απόκτηση της βίλας Ιόλα με έναν τρόπο που στέλνει το Δήμο οικονομικά στα βράχια, δεν κατάφερε να επιβληθεί σε δύο νεαρούς να δώσουν το "παρών" και τις δύο πολύτιμες ψήφους που θα έφερναν το ανάποδο αποτέλεσμα. Το ίδιο έκανε και σε άλλα ζητήματα με χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 όπου όχι μόνο για άλλη μια φορά απουσίαζαν οι κ.κ. Μπαλτόπουλος και Παπασταθάκης αλλά αποχώρησε και η Εφη Καψοκεφάλου μη τυχόν "κάτσει καμιά στραβή" ελέω της Μαργαρίτας Δημητρίου και δεν περνούσε το θέμα.

Από την άλλη, ο Γιάννης Σταθόπουλος τον βοηθά κι αυτός όπως μπορεί. Π.χ. σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση που έγινε στην Αγία Παρασκευή, το μοναδικό σενάριο δευτέρου γύρου ήταν ανάμεσα στους δύο και όχι με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς όπως θα απαιτούσε μια σοβαρή έρευνα αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι να δεις που βρίσκεσαι και όχι να βγάλεις αυτό που εκτιμάς πως σε εξυπηρετεί. Κι αν αυτό είναι σε επίπεδο πληροφορίας και πολιτικού κουτσομπολιού, ας πάμε στα σοβαρά θέματα.

Ο κ. Σταθόπουλος προεκλογικά μιλούσε για "σκάνδαλα", "ερωτηματικά", "αποκρύψεις", "αδιαφάνεια" ενώ ζητούσε "επαναφορά της νομιμότητας".

niki-kataggelies-1

niki-kataggelies-2

Είδε κανείς να ασχολήθηκε με τα παραπάνω θέματα καθώς επίσης όλα όσα κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Τι συνέβη με τις υποθέσεις με τα χρήματα των σχολικών επιτροπών; Γιατί δεν ενημερωθήκαμε τι έγινε στο δικαστήριο πρωτοδίκως με τα χρήματα της Α' Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής όταν ο Δήμαρχος μας ενημερώνει και για την πλάκα πεζοδρομίου που άλλαξε; Δεν αποτελεί ένα πολιτικό όπλο στα χέρια του η απόφαση; Τι έγινε με τους ισολογισμούς των Νομικών Προσώπων που δεν είχαν συνταχθεί επί προηγούμενης δημοτικής αρχής και ανέφερε σε κάποια φάση η σημερινή διοίκηση; Γιατί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βλάχος δεν έπραξε τα δέοντα για τους μόνιμους απόντες της αντιπολίτευσης; Η είσοδος του Τίμου Κωστόπουλου που έχασε την έδρα σε κλήρωση μετά από ισοψηφία, θα σήμαινε και ανεξαρτητοποίηση. Επίσης είχαν προταθεί και άλλες κινήσεις στην αρχή της τρέχουσας θητείας για την πολιτική εξουδετέρωση του προκατόχου του.

Γιατί δεν έκανε τίποτε από τα παραπάνω ο κ. Σταθόπουλος; Διότι πολύ απλά εκτιμά πως ο Β. Ζορμπάς είναι ένας αντίπαλος στα μέτρα του. Πιστεύει πως τον έχει και μάλιστα θριαμβευτικά. Αυτό προκύπτει από τον στόμφο του κάθε φορά που του απαντά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτό κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να ενδυναμώσει το σενάριο αυτό. Όλοι οι υπόλοιποι είναι άφθαρτοι σε δημαρχιακό επίπεδο, άγνωστοι ως αντίπαλοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δε συγκεντρώνουν αντιπάθειες στο πρόσωπό τους.

Εν πάση περιπτώσει ο καθένας μπορεί να έχει και να υπηρετεί το πολιτικό του σχέδιο. Αρέσει - δεν αρέσει, έτσι έχουν τα πράγματα. Οι δημότες οφείλουμε να προσεγγίσουμε τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου με διαφορετική νοοτροπία. Είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία της Αγίας Παρασκευής την τελευταία δεκαετία; Άλλαξε η πόλη μας; Βγαίνουμε από την πόρτα μας και είμαστε ευχαριστημένοι με ό,τι βλέπουμε; Στις συγκρίσεις μας με άλλους δήμους χαμογελάμε ή ντρεπόμαστε; Αποκτήσαμε υποδομές και περιουσία ως Δήμος (πχ αθλητικοί χώροι, κολυμβητήριο, πάρκο Νεαπόλεως κτλ); Ένα άλλο σημείο που αξίζει να υπογραμμισθεί δεν είναι μόνο η παρουσία των δύο στο δημαρχιακό θώκο αλλά και πόσο αποτελεσματικοί υπήρξαν με 19 και 10 χρόνια έκαστος αντίστοιχα στην αντιπολίτευση, τι δηλαδή μπόρεσαν να πετύχουν ή να αποτρέψουν από μη θέση ισχύος.

Το ερώτημα για τους δημότες είναι ένα, το διακύβευμα για την περίοδο 2019-2024 πρέπει να είναι οι δύο όψεις του ίδιου παλαιού νομίσματος το οποίο φάνηκε ότι δεν έχει ιδιαίτερο αντίκρισμα ή ήρθε η ώρα η πόλη μετά από χρόνια στασιμότητας να εμπιστευθεί καινούρια πρόσωπα και να δοκιμάσει διαφορετικές φιλοσοφίες;
Νεότερη Παλαιότερη