Απολογισμός του 2017 λίγο πριν το...2019 με ολίγη από μονταζιέρα;

apologismosΠραγματοποιήθηκε τελικά προχθές ο Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής για το έτος 2017 ενώ βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν το τέλος του 2018.  Με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (εικόνα στο τέλος) η συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπου θεωρητικά η Δημοτική Αρχή απολογείται, πρέπει να πραγματοποιείται σε δήμους όπως η Αγία Παρασκευή (άνω των 50.000 κατοίκων) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους για να έχει και μια λογική. Αυτό όμως δε συνέβη. Όπως οι αντίστοιχες προθεσμίες δεν τηρούνται με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού αλλά και την ασυνέπεια αρκετών δημοτικών συμβούλων ευθύς εξαρχής της θητείας, όπου ο πρόεδρος του Σώματος θα όφειλε να είχε κινήσει τις διαδικασίες για την παύση τους.


Του Στρατή Μαζίδη


Κάπως έτσι μπροστά σε ένα αμφιθέατρο αδειανό με περίπου 30 παρισταμένους, η Δημοτική Αρχή απολόγισε το έργο της για το 2017 που ήταν το εξής ένα: η απόκτηση της Βίλας Ιόλα (θετικό) με μια εντελώς λάθος στρατηγική, δίχως σχέδιο αξιοποίησης μέχρι σήμερα και εξουδετερώνοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα της πόλης, ήτοι τα αναγκαία τεχνικά έργα για την απόκτηση υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας (καταστροφικό).


Επί της ουσίας πρόκειται για μια απαξιωμένη διαδικασία μολονότι θα έπρεπε να είναι η κορυφαία. Δυστυχώς όμως διαχρονικά τυγχάνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για πανηγυρικούς λόγους της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Για αυτό και φτάσαμε στο σημείο να μην πατά κανείς το πόδι του. Τι να απολογήσεις όταν η διαδικασία δεν αφορά αποκλειστικά ερωτήσεις δημοτών και απαντήσεις; Τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος. Τι να απολογήσεις όταν κοντεύει να περάσει και η επόμενη χρονιά.


Επιπροσθέτως θα πρέπει να απαντηθεί γιατί δεν υπήρχε μετάδοση. Επί μακρόν η σελίδα στην οποία παραπέμπει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για τις συνεδριάσεις έλεγε πως δεν υπάρχει σύνδεση ενώ ούτε το live κανάλι στο Youtube λειτουργούσε για να μάθουμε την επόμενη ημέρα πως η μετάδοση γινόταν μέσω...προσωπικού προφίλ facebook οπότε μπορέσαμε να εντοπίσουμε ορισμένα αποσπάσματα. Πάντως είναι απορίας άξιο γιατί ο Δήμος πρέπει να πληρώνει πολλές χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τις μεταδόσεις όταν μια απλή web κάμερα και ένα Livestream μέσω Facebook μπορεί να κάνει τη δουλειά.


Αυτή πάντως η γενικότερη απαξίωση των θεσμών και η μη τήρηση του Κώδικα μολονότι πονά τη Δημοτική Αρχή όταν δέχεται σχετική κριτική, φαίνεται ότι δεν απασχολεί τους πρώην Δημάρχους που δεν είχαν τίποτε να πουν στην αρχή επί της διαδικασίας. Ο μόνος που ζήτησε άμεσα το λόγο για να τοποθετηθεί ως προς την αντιμετώπιση των θεσμικών λειτουργιών ήταν ο κ. Μυλωνάκης ο οποίος αναίτια δέχθηκε στη συνέχεια προσωπική επίθεση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βλάχο. Και εδώ συνέβη το εξής παράδοξο. Ο δημοτικός σύμβουλος ζητά το λόγο επί προσωπικού. Ακούγεται για λίγο στο βίντεο του facebook και μετά κόβεται. Στο δε βίντεο που ανέβηκε στο youtube την επόμενη ημέρα είναι κομμένο κι αυτό το λίγο. Ποιος ο λόγος όμως της μονταζιέρας; Η βιντεοσκόπηση και η ζωντανή μετάδοση δεν έχουν καμία σχέση με την τήρηση των πρακτικών όπου ο πρόεδρος ζήτησε να μην καταγραφεί η δήλωση Μυλωνάκη. Συνήθως η μονταζιέρα χρησιμοποιείται όταν δε θέλουμε να φανεί κάτι προς τα έξω.


Ίσως ένα πρώτο συμπέρασμα των αντιπαραθέσεων τους τελευταίους μήνες στην Αγία Παρασκευή να είναι πως επί της ουσίας έχουμε δύο πλευρές. Αυτή της Δημοτικής Αρχής  με αιχμή του δόρατος τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε ο Δήμαρχος να δείχνει πιο ήπιος και από την άλλη πλευρά τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, κ. Μυλωνάκη μαζί με μια ομάδα μερικών ακόμη ανεξαρτήτων δημοτικών συμβούλων.


Τελειώνοντας θα πρέπει να υπογραμμισθεί η απάντηση του Δημάρχου, κ. Σταθόπουλου στην κριτική Μυλωνάκη περί της καθυστέρησης στον απολογισμό του Δημοτικού Εργου επικαλούμενος την αντίστοιχη αργοπορία άλλων Δήμων. Η αποτυχία άλλων πόλεων να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό και εν συνεχεία επιχείρημα και της δικής μας. Και εν τέλει γιατί θα πρέπει να αναπαράγουμε τις αποτυχίες και όχι τις επιτυχίες άλλων Δήμων που είναι πολύ μπροστά από το δικό μας;


43697034_295616987705267_502431772571598848_n
Νεότερη Παλαιότερη