Σταθόπουλος - Ανεξάρτητοι: 0-1. Πολιτική ήττα για το δήμαρχο

[caption id="attachment_72903" align="aligncenter" width="500"]archies7 / pixabay archies7 / pixabay[/caption]

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα κυκλοφορούσε η φήμη στην Αγία Παρασκευή ότι η Δημοτική Αρχή εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης του Γιαβασείου καθώς λόγω της αγοράς της βίλας Ιόλα ο Δήμος ξεμένει από ρευστό. Ο αντίκτυπος άλλωστε φαίνεται στα πεζοδρόμια που δεν έγιναν, στις παρεμβάσεις στα σχολεία που πάγωσαν (ίσως έτσι εξηγείται η παραίτηση της κ. Μπασακίδου από πρόεδρος της Α' Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής) και γενικώς σε ότι έχει να κάνει με τα τεχνικά έργα - καθημερινότητά μας.


Του Στρατή Μαζίδη


Ωστόσο είχε διαφανεί ότι η μειοψηφούσα Δημοτική Αρχή αδυνατούσε να βρει πρόθυμους υποστηρικτές για μια πώληση του ακινήτου και έτσι εστράφη στην επιλογή της αξιοποίησης του ακινήτου με τη μέθοδο της μακροχρόνιας εκμίσθωσης, κάτι το οποίο αποτελεί μια σωστή κατ'αρχήν επιλογή.


Το θέμα ήρθε τελικά προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλα κυλούσαν "φυσιολογικά" για τη Δημοτική Αρχή με ήπιες ερωτήσεις γύρω από διάφορες πτυχές της υπό προετοιμασίας διαδικασίας για εκμίσθωση μέχρι την στιγμή που ο λόγος ήρθε στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Μυλωνάκη, Λογοθέτη, Πετσατώδη (Αλλάζουμε) και τον Κώστα Χατζηανδρέου. Οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι κυριολεκτικά αιφνιδίασαν τόσο τη δημοτική αρχή όσο και την κουρασμένη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση καθώς έφεραν δική τους εισήγηση με δύο σκέλη, το τεχνικό και το οικονομικό-διαδικαστικό. Στο τεχνικό σκέλος την εισήγηση έκανε ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών "Αλλάζουμε" Τάσος Μπομπόνης ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά παρουσίασε πτυχές του εγχειρήματος που δεν είχαν ακουστεί από τον εισηγητή της Δημοτικής Αρχής κ. Κονταξή και αν δεν προσεχθούν, τότε το εγχείρημα κινδυνεύει με ναυάγιο (την εισήγηση του κ. Μπομπόνη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Στο οικονομικό - διαδικαστικό σκέλος ο κ. Μυλωνάκης ανέδειξε μια πτυχή της εισήγησης η οποία προκάλεσε και την ένταση στη συνεδρίαση καθώς αυτό που προωθείτο να ψηφιστεί ήταν πρακτικά η εξουσιοδότηση στην Οικονομική Επιτροπή να χειριστεί εν λευκώ το θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού και την όλη διαδικασία. Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι τίθεται θέμα δημοκρατίας όταν στην επιτροπή δε μετέχει ούτε ένας από τους 7 συνολικά ανεξαρτήτους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει de facto μια αλλαγή συσχετισμών στο Σώμα. Το αίτημα της ομάδας των "Αλλάζουμε" συνεπικουρούμενο από τον κ. Χατζηανδρέου και στη συνέχεια τους κ.κ. Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) και Τσιαμπά ήταν να τροποποιηθεί το αποφασιστικό και να προστεθεί ότι οι όλοι χειρισμοί της Οικονομικής Επιτροπής θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.


Χαρακτηριστική η δήλωση του Γιάννη Μυλωνάκη ότι "εμείς [Αλλάζουμε+Χατζηανδρέου] λευκή επιταγή δε δίνουμε" ενώ και ο κ. Τσιαμπάς κάνοντας παραλληλισμούς με το ζήτημα του Ιόλα έθεσε θέμα εμπιστοσύνης.


Η ξαφνική τροπή της συζήτησης οδήγησε και σε...εκτροπή με την κ. Πετσατώδη να δέχεται μια αιφνιδιαστική επίθεση από τον πρόεδρο του Σώματος και την κατάσταση να εκτραχύνεται. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο κ. Βλάχος υποστήριξε πως η Οικονομική Επιτροπή δεν μπορεί να παραπέμψει το θέμα για οριστική έγκριση στο Δ.Σ., μολονότι αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στον Κώδικα και όταν αποπειράθηκε να διαβάσει το επίμαχο εδάφιο κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μπομπόνης ξαφνικά σταματήσαμε να τον ακούμε.


43207525_10155757238818144_1688625710215725056_n

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε στείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ανάκλησης της άδειας του Da Vinci πριν από περίπου 1 1/2 χρόνο. Τελικά ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος μετά από αρκετή ώρα σιγής, λαμβάνοντας το λόγο και αφού πήρε αποστάσεις για την επίθεση στο πρόσωπο της Ελισάβετ Πετσατώδη δέχθηκε την πρόταση των ανεξαρτήτων συμβούλων να προστεθεί στο αποφασιστικό ότι οι όποιες ενέργειες της Οικονομικής Επιτροπής θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση βλέποντας ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά ώστε τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε.


Σύμφωνα με την απόφαση ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα προχωρήσει στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για εκμίσθωση του ακινήτου μέγιστης διάρκειας 25 χρόνων με υποχρέωση πλήρους ανακατασκευής του από τον μισθωτή και παράδοση του στο Δήμο με τη λήξη της μίσθωσης.  Η σύνταξη της διακήρυξης του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, ξεκινάει  άμεσα και θα ολοκληρωθεί με την έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο.



Επισημάνσεις


- Όταν μια ομάδα μένει με δέκα παίκτες και απομένει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι τη λήξη του αγώνα, τότε είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα δεχθεί το πρώτο γκολ όσο κι αν τη βοηθά η διαιτησία. Εν προκειμένω χθες η Δημοτική Αρχή είχε 13 αντί για 16, τα κουκιά δεν έβγαιναν ούτε με τους συνήθεις υπόπτους ούτε η κατάσταση διευκολύνθηκε από τους συνήθεις απόντες της αντιπολίτευσης ώστε τελικά υπέστη μια πρώτη σοβαρή πολιτική ήττα σε ένα μείζον θέμα από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Μυλωνάκη, Χατζηανδρέου, Πετσατώδη και Λογοθέτη.


- Ο Δήμαρχος πράγματι σε πολλά θέματα είναι σιωπηλός και τοποθετείται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. συνήθως τελευταίος για να έχει και τον τελευταίο λόγο. Όταν αυτό γίνεται κατ'επανάληψη, μπορεί να χαρακτηριστεί και πολιτικά unfair. Επιπρόσθετα αφού τελικά επρόκειτο να αποδεχθεί την πρόταση των τεσσάρων συμβούλων γιατί δεν το έκανε με το που αυτήτέθηκε στο τραπέζι ώστε να έχει αποφευχθεί όλη αυτή η δυσάρεστη σύγκρουση;


- Οι Μυλωνάκης, Χατζηανδρέου, Πετσατώδη και Λογοθέτης μαζί με τον Τάσο Μπομπόνη είχαν έρθει διαβασμένοι και προετοιμασμένοι. Απεναντίας η μείζονα αντιπολίτευση με μόλις δύο εκπροσώπους δεν έκανε αισθητή την παρουσία της και μάλλον αναγκάστηκε να παρακολουθήσει το ρυθμό τους.


- Ο κ. Κρητικίδης είναι φανερά στριμωγμένος. Αυτό φάνηκε χθες τόσο από την αρχική του δήλωση σε όσα έχουν γραφτεί για τον ίδιο (από τον γράφοντα) όσο και πρόσφατες ανακοινώσεις. Γνωρίζει ότι τον εκτιμώ απεριόριστα για τις γνώσεις και την επιστημονική του κατάρτηση. Ξέρει όμως επίσης πως η δική μου άποψη όπως κατεγράφη, βασίζεται σε αυτά που βλέπουμε στο δημοτικό συμβούλιο και όχι σε φήμες ή πληροφορίες. Ωστόσο υπάρχουν φορές που και αυτές ακόμη οι φήμες, ειδικά όταν φουντώνουν, πρέπει κανείς να απαντά για να τις τερματίζει. Εν προκειμένω ακούγεται έντονα ότι οδεύει προς τον κ. Σταθόπουλο (που κάποτε θεωρούσε υπαίτιο για το 2010 και ίσως θυμάται μια έντονη διένεξή μας το 2014 για αυτό). Εκτιμώ ότι ένας άνθρωπος με μια μακρά πορεία όπως ο κ. Κρητικίδης οφείλει να βγει ανοικτά διαψεύδοντας ή όχι αυτά που ακούγονται. Παραδόξως επεδίωξε να κοντραριστεί με τον κ. Μυλωνάκη, τοποθετήθηκε ενάντια στην πρόταση των τεσσάρων προειδοποιώντας ότι θα την καταψηφίσει αλλά μετά την αποδοχή της από το Δήμαρχο, την υπερψήφισε. Δίνει ή δε δίνει τροφή στα όσα ακούγονται;


- Ο κ. Γκόνης δήλωσε ότι δεν είναι υποστηρικτής της ιδέας να κινείται ο Δήμος με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια μολονότι ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο ο οποίος έβαλε σχεδόν τα πάντα στη χώρα στο υπερταμείο. Επίσης έκανε μια δήλωση η οποία ήχησε κάπως απειλητικά λέγοντας ότι δε θέλει να διαβάσει αύριο [χθες] διάφορα στο facebook και το διαδίκτυο. Ο αντιδήμαρχος θα μας επιτρέψει να διατηρούμε το δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας ευπρεπώς όπως πάντα. Σε αντίθεση με τη δική του εξουσία που είναι υποχρεωτική για όλους (είτε τον ψήφισαν είτε όχι) η ανάγνωση κειμένων, απόψεων, σχολίων κ.ο.κ. δεν είναι υποχρεωτική. Τέτοιες προειδοποιήσεις εγκυμονούν κινδύνους.


- Ο κ. Μπομπόνης υποτιμήθηκε ακούγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν ξέρει να διαβάζει καλά! Όταν αργότερα επιστράτευσε τον Κώδικα διαβάζοντας ότι ακριβώς η Οικονομική Επιτροπή δύναται να παραπέμψει το θέμα για τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, διεκόπη άκομψα. Πολύ κρίμα. Πρόκειται για τον ίδιο Τάσο Μπομπόνη που την παραμονή της β' Κυριακής άτομα που δούλευαν για την παράταξη που σήμερα διοικεί το Δήμο έτρεχαν να κοινοποιούν παντού το άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην παρούσα ιστοσελίδα σχετικά με τα όσα αποκάλυπτε για την παράταξη Γιαννακόπουλου. Τότε ήταν καλός, σήμερα είναι κακός.


- Είναι προφανές ότι υπάρχει πλέον αρκετή ένταση και εκνευρισμοί από τη μια πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι φυσιολογικό όμως την ώρα του τοκετού να διαπιστώνονται πόνοι και να ακούγονται φωνές.

Νεότερη Παλαιότερη