Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η «Βραδιά του Ερευνητή» στο Δημόκριτο

dimokritos1

H Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιείται και φέτος σε 9 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με διοργανωτές περισσότερα από 12 ερευνητικά ιδρύματα.

Με σύνθημα «Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί!» στις 28 Σεπτεμβρίου (17.00-24.00 με ελεύθερη είσοδο), η φετινή βραδιά στην Αθήνα επιστρέφει στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στην Αγία Παρασκευή, και ταυτόχρονα, στο  ΕΜΠ (ιστορικό κτήριο Πατησίων). Επίσης, την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και κυρίως στο ευρύτερο κοινό δίνοντας του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.

Πριν την κεντρική εκδήλωση όμως, μια σειρά από πρωτότυπες επιστημονικές δράσεις / pre-events θα πραγματοποιηθούν από ερευνητικούς φορείς σε όλη την Αθήνα από 14 έως 27 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει τις πύλες του στα σχολεία για να ξεναγήσει μαθητές στους φιλόξενους χώρους του και να τους μυήσει στα μυστικά της επιστήμης.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από την κεντρική εκδήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου οι ερευνητές οκτώ μεγάλων ερευνητικών κέντρων και η Sci-Co οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και δρώμενων και περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους για να υποδεχτούν μαζί τους τη Βραδιά του Ερευνητή:

  • Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, από τις 19:00 μέχρι τις 23:30, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό στην Πεντέλη με επιστημονικές ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και παρατηρήσεις ουρανού με τηλε-σκόπια.
  • Την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, από τις 17:30 μέχρι και τις 21:00, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διοργανώνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διημερίδα στον χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών. Κεντρικό θέμα: Στα σταυροδρόμια της ιστορίας: Έρευνα και ερευνητικοί θεσμοί στον 20ό αιώνα.
  • Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, η Sci-Co θα επαναλάβει στο Αττικό Μετρό το ενδιαφέρον Mind the Lab. Εντυπωσιακά επιστημονικά πειράματα, τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλές άλλες δραστηριότητες αναμένεται να ενθουσιάσουν τους γεμάτους περιέργεια επισκέπτες του μετρό, από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 22:00 το βράδυ. Την ίδια μέρα, από τις 17:30 μέχρι τις 23:30, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα υποδεχθεί το κοινό, στις εγκαταστάσεις του στον Λόφο Νυμφών, στο Θησείο. Τέλος, Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα παρουσιάσει την ΙΔΕΑ, μία συναρπαστική έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά  και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμου.
  • Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί και έπειτα, το Εθνικό Ίδρυμα  Ερευνών θα ξεναγήσει μαθητές σχολείων στους φιλόξενους χώρους του και θα τους μυήσει στα μυστικά της επιστήμης (ύστερα από σχετική κράτηση).
  • Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του παλιού Αναψυκτηρίου, στην παραλία της Ελευσίνας, από τις 18:00 μέχρι και τις 22:00, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στο κοινό! Η καλλιτεχνική ιδέα βασίζεται στη  «Μετάβαση στην EUphoria» και ο συνδυασμός της με την ψηφιακή επιστήμη και τεχνολογία θα είναι η έκπληξη της βραδιάς!
  • Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας, από τις 09:00 μέχρι τις 14:00, το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργανώνει ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, όπου οι μαθητές θα πειραματιστούν στη Χημεία και Βιολογία, θα προγραμματίσουν ρομπότ, θα κτίσουν υλικά με μόρια και θα μάθουν για τον σπουδαιότερο ερευνητή όλων των εποχών, τον Δημόκριτο.
  • Τέλος, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 24:00, θα πραγματοποιηθεί η 4η Ημερίδα Μεταδιδακτορικών και Μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, πάνω στις εξελίξεις της Βιοϊατρικής Έρευνας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές και ευρύ κοινό. Από το πρωί νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους  και η βραδιά θα κλείσει με πάρτυ και ζυθοποσία, στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει τη Βραδιά του Ερευνητή 2018 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το Newsletter του.

Η Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά σε όλη την ΕΕ και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του. Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie του Ορίζοντα 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 περισσότεροι από 1,1 εκατ. πολίτες και πάνω από 21.000 ερευνητές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Βραδιάς Ερευνητή σε όλη την Ευρώπη..

RenAthens_preevents
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Βραδιά του Ερευνητή
Νεότερη Παλαιότερη