Πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κήπο του Ιόλα από τις 21 έως τις 27/9

iolas_ekdilwseis

Πρόσκληση σε  επτά βραδιές με θέατρο και μουσική στο κτήμα Ιόλα στην οδό Δημοκρατίας  8 στον Παράδεισο Αγ. Παρασκευής, από τις  21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο, απευθύνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Σκοπός του προγράμματος µε τις ποιοτικές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με τον εμβληματικό χώρο που έζησε και εγκατέστησε τη συλλογή του ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας.  Το κτήμα με τη βίλα, που είναι χαρακτηρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αποκτήθηκε το 2017 από το Δήμο Αγίας Παρασκευής που προχωράει στην ανάπλαση του  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και με στόχο την ανάδειξη του  σε Πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

21-22-23 Σεπτεμβρίου:  Θεατρική παράσταση «Αλέξανδρος Ιόλας», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη. Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια του έργου, ενώ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Αλέξανδρου Ιόλα. Η παράσταση διαπερνά όλη τη ζωή, από τα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια μέχρι τις τελευταίες δραματικές στιγμές ενός ανθρώπου που γνώρισε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής του, γεύτηκε ακόρεστα τέχνη και αγάπη, ωστόσο έσβησε μόνος: «Ακόμα και τα αγάλματα έχουν φύγει».

24 Σεπτεμβρίου:  Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και η ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά θα ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα και αρώματα Ανατολής και Δύσης.

25 Σεπτεμβρίου:  Θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη και μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου.

26 Σεπτεμβρίου:  Ο συνθέτης και πιανίστας Σταύρος Λάντσιας και Σεξτέτο σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.

27  Σεπτεμβρίου:  «Κινηματογράφος & Μουσική». Ένα μουσικό ταξίδι με όχημα αριστουργηματικές μελωδίες από τη μουσική επένδυση ταινιών που έχουν σημαδέψει την 7η Τέχνη.

Παράλληλα την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου του Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με θέμα τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο για τον Αλέξανδρο Ιόλα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η μεγάλη κληρονομιά» και η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Νεότερη Παλαιότερη