Δημιουργία νέας παράταξης; "Υπάρχει καπνός, θα ανάψει σύντομα φωτιά" σχολιάζει ο Γιώργος Οικονόμου και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας

oikonomouΜετά την εκλογική αναμέτρηση του 2014 άνοιξε μια συζήτηση ως προς το πως θα πρέπει να πορευθεί ο ευρύτερος πολιτικός χώρος που είχε τη διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία. Η αίσθηση του αδιεξόδου άρχισε να εντείνεται καθ'όσον δεν προέκυπταν εξελίξεις στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου παρατηρείται μια κινητικότητα που αυξάνει σταδιακά ως προς τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στο υπάρχον σημερινό αδιέξοδο του κεντροδεξιού χώρου στην πόλη μας.

Το πρόσωπο που φαίνεται ότι ετοιμάζεται να εκτεθεί στα τοπικά κοινά είναι καινούριο στον πολιτικό χώρο της πόλης ενώ έχει ενεργή παρουσία στο χώρο του αθλητισμού. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Καλαθοσφαίρισης Αγίας Παρασκευής (Κ.Α.Π.), αντιπτέραρχο ε.α., Γιώργο Οικονόμου.

κ. Οικονόμου σας καλωσορίζουμε στο agiaparaskevi-guide.gr.

Σας ευχαριστώ κι εγώ για την πρόσκληση.

Γύρω από το όνομά σας παρατηρείται έντονος καπνός. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και φωτιά ή πρόκειται να ανάψει.

Θα ανάψει και μάλιστα πολύ σύντομα. Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε μαζί με πολλούς ικανούς συμπολίτες μας την ίδρυση ενός νέου δημοτικού συνδυασμού με στόχο να βάλουμε την Αγία Παρασκευή σε μια νέα εποχή.

Και επειδή ξέρω ότι θα με ρωτήσετε αν θα πάμε μέχρι τέλους ή αν είμαστε σε κάποια διερευνητική φάση, σας απαντώ κατηγορηματικά: Θα πάμε μέχρι τέλους. Ερχόμαστε για να κάνουμε μια καινούργια αρχή και θα το πετύχουμε.

Είστε ένα νέο πρόσωπο στα κοινά της Αγίας Παρασκευής. Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου σχήματος που θα διεκδικήσει τη δημαρχία στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Ήταν κάποια δική σας επιθυμία ή κάτι άλλο;

Ας μη κρυβόμαστε. Ζούμε σε μια πόλη που έχει πολλά θέματα να λύσει και προβληματίζει σοβαρά πολλούς συμπολίτες μας. Έχουμε μία ανεπαρκή διοίκηση στο Δήμο που έχει οδηγήσει την πόλη σε τέλμα και ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης έχει αδυνατίσει το θεσμικό της ρόλο. Μέσα σ' αυτό το κλίμα δεν ήταν λίγες οι φωνές για κάτι καινούργιο ως κοινή πεποίθηση και αντίληψη. Η δική μου επιθυμία για ενασχόληση με τα κοινά ωρίμασε μέσα από μια υγιή διαδικασία ζυμώσεων και διαβουλεύσεων με πολλούς συμπολίτες μας που μας ενώνουν πολλά και κυρίως οι κοινοί στόχοι και το όραμα για την πόλη.

Ο ευρύτερος πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεστε, έχει ήδη δύο παρατάξεις που λογικά θα κατέλθουν αυτόνομες στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Παράλληλα η φιλολογία γύρω από το πως θα πορευθούν διάφορα πρόσωπα κλιμακώνεται. Πώς βλέπετε αυτόν τον κεντροδεξιό κατακερματισμό που θυμίζει σε αρκετές πτυχές του το σκηνικό του 2014 στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού;

Δεν θέλω να σχολιάσω επιλογές άλλων προσώπων. Και προφανώς δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να υποδείξω σε κάποιον αν πρέπει να κατέβει ή όχι. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιεί πότε κλείνει ένας κύκλος. Επιδίωξή μου είναι να ενώσω δυνάμεις για μια νέα αρχή. Και λέγοντας να ενώσω δεν εννοώ μόνο στον πολιτικό χώρο από τον οποίο εγώ προέρχομαι, αλλά και πέρα από αυτόν. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πάνω από τα κόμματα και χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Και θα δείτε ότι στην κίνησή μας θα μετέχουν συμπολίτες μας από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι πρόσφατα έγινε κάποια έρευνα στην Αγία Παρασκευή από εταιρεία δημοσκοπήσεων στην οποία μετρηθήκατε κι εσείς. Ποια είναι η γεύση που σας άφησε δεδομένου ότι είστε ένα νέο πρόσωπο στα τοπικά πράγματα που δεν έχει ζητήσει πρωτύτερα την ψήφο των δημοτών;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι λέει η έρευνα στην οποία αναφέρεστε. Γνωρίζω όμως ότι η κίνησή μας έχει πολύ θετικό αντίκτυπο. Ο αρχικός πυρήνας τον οποίο σχηματίσαμε μεγαλώνει συνεχώς και καθημερινά έρχονται κοντά μας νέοι συμπολίτες μας. Η δυναμική μας είναι πολύ ισχυρή και αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Δεδομένου ότι ο πολιτικός χρόνος πλέον τρέχει γρήγορα, έχει δρομολογήσει τις επόμενες και επίσημες δημόσιες κινήσεις σας;

Ναι. Πολύ σύντομα θα δείτε και τη διακήρυξη του νέου συνδυασμού, τα πρώτα στελέχη του και τις προτάσεις μας, οπότε θα μπορέσετε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Θεωρείτε απειλή την παράταξη του Β. Ζορμπά;

Σέβομαι τον κ. Ζορμπά και τη διαδρομή του στα δημοτικά μας πράγματα και προσωπικά τον είχα στηρίξει για να κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές. Η διοίκησή του ήταν σαφώς καλύτερη από την σημερινή, παρόλο που ορισμένες θέσεις του με βρίσκουν αντίθετο. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι καιρός για μία ανανέωση, για μία νέα αρχή στην πόλη μας.

Πώς βλέπετε την αντιπολιτευτική του παρουσία; Η μισή δημοτική του ομάδα απουσίαζε. Εκτιμάτε ότι υποβόσκει ένα θέμα συνοχής με στοιχεία φυγόκεντρων δυνάμεων;

Νομίζω είναι αυτό είναι προφανές, αλλά σας είπα και πριν ότι δεν θέλω να σχολιάζω τις επιλογές οποιουδήποτε. Κοιτάζω μπροστά, θέλω να ενώσω δυνάμεις για να αλλάξει σελίδα ο Δήμος μας.

Για να έρθουμε στην επικαιρότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στην πόλη μας;

Είναι απολύτως βαλτωμένη. Η καθημερινότητα στην πόλη μας γίνεται χειρότερη. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης και δημοτικής συγκοινωνίας έχουν γονατίσει την αγορά και δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακού κορεσμού. Η κατάσταση των πλατειών, των δρόμων και των πεζοδρομίων παραμένει κακή. Υπάρχουν ανεπαρκείς και ελλιπείς υποδομές που δεν βελτιώνονται. Η ψηφιακή-ηλεκτρονική εποχή φαντάζει μακρινή. Η εξυπηρέτηση του δημότη χωλαίνει. Ζούμε όμως σε μια περιοχή με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, με εύκολη πρόσβαση στα μεγάλα οδικά δίκτυα, με χώρους πρασίνου και τον Υμηττό. Θα έπρεπε να είμαστε από τις πιο περιζήτητες και ποιοτικές συνοικίες της Αττικής. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για τους λόγους που προανέφερα και η σημερινή διοίκηση του Δήμου δε φαίνεται ικανή να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα υποδομών και δράσεων που να ανταποκρίνεται σε μία σύγχρονη πόλη.

Κατά την άποψή σας τι ήταν αυτό που τράβηξε προς τα κάτω το Δήμο μας και τι πρέπει να αλλάξει.

Η αδυναμία και η ατολμία της διοίκησης στη λήψη αποφάσεων, η αναβλητικότητα, η έλλειψη συντονισμού και η έμφαση σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ανούσιες εκδηλώσεις που δεν μπορούν να επιλύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα της πόλης. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, προγραμματισμός και όραμα για την πόλη. Παρακολουθούμε μια ρηχή διαχείριση που δεν ικανοποιεί τη συντριπτική πλεοψηφία των συμπολιτών μας.
Πρέπει επομένως να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος διοίκησης, κυρίως όμως το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης, δίνοντας έμφαση σε νέες υποδομές και δράσεις ώστε να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε.

Πώς κρίνετε το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αγία Παρασκευή;

Νομίζω ότι το γεγονός ότι κάποια πρόσωπα εμπλέκονται ήδη πολλά χρόνια στα δημοτικά μας πράγματα έχει δημιουργήσει μία πολιτική προσωπικών αντιπαραθέσεων και αγκυλώσεων. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου την πόλη. Δεν βοηθούν οι εμμονές, οι ρεβανσισμοί, η ιδιοκτησιακή αντίληψη της εκπροσώπησης της κοινωνίας και η εμπλοκή των κομμάτων. Ο τρόπος που πολιτεύεσαι και αντιπολιτεύεσαι πρέπει να στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και όχι στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αγορά βίλας Ιόλα. Φαίνεται ότι θα είναι η αιχμή του δόρατος της επόμενης προεκλογικής καμπάνιας του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου. Εσείς ανήκετε σε εκείνους που υποστήριζαν την στρατηγική που ακολούθησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ προσωπικά δεν διαφωνώ με την αγορά της βίλας Ιόλα, αλλά με το τίμημα, το οποίο με τις σημερινές συνθήκες είναι υπερβολικό. Ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε έχει χαρακτηριστικά σκανδάλου. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της διοίκησης του δήμου, η οποία μάλιστα παραποίησε και την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την πρόταση των δύο αντιδημάρχων Σιδέρη και Πετσατώδη. Αλλά υπάρχει και μερική ολιγωρία της αντιπολίτευσης, η οποία είτε συναίνεσε, ενώ τώρα διαφωνεί, είτε διαφώνησε αλλά δεν στόχευσε έγκαιρα στο επίμαχο σημείο της όλης διαδικασίας που είναι η εκτίμηση τoυ ακινήτου και η διαπραγμάτευση για το τίμημα. Θα το εξηγήσω. Αντί να προσβληθεί εξαρχής η περίφημη εκτίμηση του ακινήτου (Οκτώβριος του 2016) με τη συνδρομή και το κύρος του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν μετά την υπογραφή της σύμβασης αγοράς του, αφού είχε ολοκληρωθεί ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η πράξη επομένως δεν στερείται νομιμότητας, αλλά η σημερινή διοίκηση είναι υπόλογη πώς μετά από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν το Δήμο Αγίας Παρασκευής και όχι τον ιδιοκτήτη φτάσαμε σε αυτό το υπερβολικό τίμημα των 3.000.000 ευρώ έντοκα, το οποίο υποθηκεύει το μέλλον των οικονομικών του δήμου και επιβαρύνει το δημότη. Είναι πλέον όμως ένα δεδομένο.

Τα πρώτα βήματα μετά την απόκτηση της Βίλας, θεωρείτε πως είναι αντίστοιχα του επιπέδου για το οποίο γινόταν συζήτηση το προηγούμενο διάστημα;

Είναι κι αυτά, όπως σας προανέφερα, στο πλαίσιο των ανούσιων εκδηλώσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα που δυστυχώς δεν παράγουν πολιτισμό. Θέλω όμως να επισημάνω ότι και η πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προϋποθέτει τη συμμετοχή και χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, δηλαδή επιβάρυνση των δημοτών, ενώ ξεχάστηκαν προτάσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη και δράση στο πάρκο "Σταύρος Κώτσης". Επομένως η βίλα Ιόλα μονοπώλησε το πολιτιστικό ενδιαφέρον του δήμου, υποθήκευσε τα οικονομικά του κι αυτό προξενεί σοβαρά ερωτηματικά.

Πώς τον βλέπετε ως Δήμαρχο και πώς αξιολογείτε τη μέχρι στιγμής παρουσία της Δημοτικής Αρχής;

Ο κ. Σταθόπουλος είναι συμπαθής ως άνθρωπος, αλλά ανεπαρκής ως Δήμαρχος. Και η πόλη θέλει αποτελσματικό Δήμαρχο. Επί ημερών του, η πόλη μας έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Αν βγούμε στο δρόμο και ρωτήσουμε τους πολίτες να μας πουν ένα έργο του δεν θα βρουν κανένα. Το μόνο που κάνει καλά είναι οι δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακές εκδηλώσεις, κάποιες μικρής σημασίας παρεμβάσεις και δράσεις. Είναι δέσμιος της πολιτικής του προέλευσης και της κομματικής του ομάδας, καθώς και του εναγκαλισμού της με την κεντρική πολιτική εξουσία και την Περιφέρεια, στην οποία έχει ουσιαστικά παραδώσει το σχεδιασμό και την τύχη της πόλης.

IMG_5655Κι εφόσον είστε αθλητικός παράγοντας, είστε ευχαριστημένος από τις αποφάσεις / πρωτοβουλίες / σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής απέναντι στον τομέα σας;

Μπορεί πολλά προβλήματα να είναι διαχρονικά και να πηγαίνουν πολύ πίσω. Αλλά στον αθλητισμό βιώνουμε καθημερινά την ανακολουθία λόγων και έργων, την ατολμία, την αναβλητικότητα και την υποσχεσιολογία. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες από ορισμένα στελέχη, τους οποίους εμείς συνδράμουμε για το καλό του αθλητισμού και της νεολαίας. Η πόλη όμως εξακολουθεί να έχει βασικές ελλείψεις, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές: δεν έχει στίβο, ενώ ζούμε στη χώρα που γέννησε τον κλασσικό αθλητισμό, δεν έχει κολυμβητήριο και περιμένει ακόμη το κλειστό προπονητήριο. Το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια είναι ακόμη σε σχεδιασμό και δεν έχουν διαψευστεί ακόμη επισήμως οι φήμες περί παραχωρήσεώς του στην Περιφέρεια για υπερτοπική χρήση. Εκτός από τα κλειστά γυμναστήρια και τους αθλητικούς χώρους που διεξάγονται εθνικά πρωταθλήματα, οι λοιπές ανοικτές υποδομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δείχνουν εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης.

Και μία τελευταία ερώτηση: Πόσο σίγουρος αισθάνεστε για το νέο σας εγχείρημα;

Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη για μένα. Έχω εμπειρία από την επαγγελματική μου καριέρα σε θέματα δημόσιας διοίκησης, υποδομών και περιβάλλοντος. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου που συμμετέχουμε σ' αυτό το εγχείρημα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή και να δώσουμε λύσεις με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα αλλάξει την πόλη.
Νεότερη Παλαιότερη