Στους έξυπνους δρόμους της Νορβηγίας τα φώτα ανάβουν μόνο όταν πρέπει

stous-eksupnous-dromous-tis-norbigias-ta-fwta-anaboun-otan-prep.w_l

Καινοτόμα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας δοκιμάζονται σε όλη τη χώρα.

Του Χρήστου Δασκαλόπουλου

Το έχουμε ζήσει όλοι. Μπαίνουμε σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης και τα φώτα στην οροφή ανάβουν μόλις «δουν» το αυτοκίνητό μας και σβήνουν λίγο αργότερα αυτόματα. Η οικονομία ρεύματος για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου είναι τεράστια.

Aυτήν ακριβώς τη λύση δοκιμάζουν ήδη στην Νορβηγία, σε δημόσιους δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας στην επαρχία.

Λίγο έξω από το Οσλο, σε ένα κομμάτι δρόμου μήκους 5 χιλιομέτρων, τοποθετήθηκαν αισθητήρες κίνησης οι οποίοι καταγράφουν την κυκλοφορία στο δρόμο. Οταν το σύστημα διαγνώσει ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ποδήλατα ή πεζοί, δίνει εντολή και η ένταση στους λαμπτήρες μειώνεται κατά 80%.

Πηγή: YouTube

Τη στιγμή που όχημα ή πεζός, εισέρχονται στην περιοχή τα φώτα επιστρέφουν πάλι στο 100% της απόδοσής τους προκειμένου να προσφέρουν ασφάλεια.

Αν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, η πολιτεία θα μπορεί να επεκτείνει το σύστημα και σε άλλες περιοχές, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και αντίστοιχη μείωση εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με υποστηρικτές του προγράμματος, το κόστος ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να αποσβεσθεί σε 4.5 χρόνια λειτουργίας, ενώ άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο φωτισμό, δοκιμάζονται και σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας.

thetoc.gr

Νεότερη Παλαιότερη