Συνέντευξη Κ. Τσιαμπά: Ο κ. Σταθόπουλος διοικεί αυταρχικά - Η ήττα το 2014 από δικά μας λάθη, την ευθύνη έχει πάντα ο επικεφαλής

tsiampaskonstantinos

Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και λίγο πριν το ουσιαστικό από πολιτικής άποψης, 2018, παρατηρεί κανείς τα πρώτα βήματα μιας έντονης κινητικότητας και επαφών ανάμεσα σε παρατάξεις, εν δυνάμει σχήματα και δημοτικούς συμβούλους.

Στα πλαίσια αυτά υποδεχόμαστε ξανά μετά από περίπου 4 1/2 χρόνια, τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, κ. Κώστα Τσιαμπά.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας και την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της πόλης μας.

κ. Τσιαμπά έχοντας περάσει τρία χρόνια από την αλλαγή της σκυτάλης στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και με ψυχρή πλέον θεώρηση των πραγμάτων, εκτιμάτε πως είχε έρθει δικαιωματικά η ώρα του Γιάννη Σταθόπουλου ή υπήρξαν σημαντικές αστοχίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής ώστε να χάσει μέσα από τα χέρια της το Δήμο κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση;

Ο κ. Σταθόπουλος ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση πάνω από 25 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά θα κέρδιζε τις εκλογές του 2014. Τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση διαμορφώνονται κυρίως από τα λάθη του χαμένου και σπάνια από τις θετικές κινήσεις της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση κρίνεται στις υποσχέσεις και στα «Θα» αντλεί δε δυνάμεις από τις ελπίδες που μοιράζει, όμως το 2014 ο κ. Σταθόπουλος δεν έκανε κάποια πρωτότυπη και καινοτόμο εκστρατεία για να δεχτούμε ότι προκάλεσε ρεύμα νίκης. Συνεπώς η ήττα της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» οφείλεται στα δικά της λάθη, τόσο κατά την διάρκεια της διοίκησης όσο και κατά τη προεκλογική περίοδο και λιγότερο στις γενικές πολιτικές συγκυρίες. Η ήττα γίνεται ακόμη πιο βασανιστική και προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όταν κατά την διάρκεια της διοίκησης έχεις κάνει έργο σε πολλούς τομείς και ο κόσμος το έργο αυτό το βάζει σε δεύτερη μοίρα και σε καταψηφίζει. Ευθύνες για κάθε πολιτική ήττα έχουν όλοι που συμμετέχουν στη διοίκηση, αλλά την κύρια και βασική, την έχει πάντα ο Επικεφαλής.

Πώς βλέπετε την παρουσία του κ. Σταθόπουλου στη θέση του Δημάρχου αλλά και την πορεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής;

Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν περιμένει ότι κάθε νέα διοίκηση έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα εν μια νυκτί. Όμως η «νέα» διοίκηση υποτίθεται ότι φέρνει σωστότερη οργάνωση, προσεκτικότερο σχεδιασμό, στρατηγική για την πόλη και βρίσκεται ανάμεσα στους πολίτες και όχι πάνω από αυτούς. Κάπως έτσι μας προετοίμασε ο κ. Σταθόπουλος. Όμως όταν ζητάς από τους πολίτες την τήρηση της νομιμότητας, πρέπει να διοικείς διά του παραδείγματος να είσαι δίκαιος, ανιδιοτελής και μεγαλόψυχος. Ο κος Σταθόπουλος έχει επιλέξει έναν αυταρχικό τρόπο διοίκησης, προβληματικά εγωκεντρικό με ορατές τις συνέπειες από τις αντιδράσεις και τις αποχωρήσεις από τη δημοτική του ομάδα.

κ. Τσιαμπά θα μπορούσατε να αναφερθείτε συνοπτικά στο έργο της διοίκησης του κου Σταθόπουλου τα τριάμισι χρόνια διοίκησης.

Παρακολουθώ το έργο κ. Σταθόπουλου επί 40 μήνες στενά και μερικές φορές κρίνοντας από τις απαντήσεις που παίρνω στα ερωτήματά μου, έχω την εντύπωση ότι το παρακολουθώ στενότερα και από τον ίδιο. Επιγραμματικά κατά τομέα.

Ως προς τις υπηρεσίες, δηλαδή εξυπηρέτηση πολιτών, καθαριότητα, κοινωνικές δομές κ.λπ., ουσιαστικά συνέχισε αυτό που παρέλαβε, και καλά έκανε. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση η εγκατάσταση των έξι συστημάτων υπόγειων κάδων, ένα πολύ ωραίο έργο υποδομής το οποίο στηρίζω από την πρώτη στιγμή.

Στο Τεχνικό πρόγραμμα, το 2015 κατάφερε να εκτελέσει λιγότερο από 5% του προϋπολογισμένου. Για την επόμενη χρονιά, το 2016 το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε λίγο παραπάνω από το 5%. Το 2017 το ποσοστό έφτασε 8,5%. Είναι τραγικά αυτά τα ποσοστά αλλά δεν φαίνεται να τον απασχολούν ιδιαίτερα.

Το 2018, προβλέπονται 34 έργα από πόρους του Δήμου 24 συνεχιζόμενα και 10 νέα, συνολικού ύψους 7,54 εκ. ευρώ από τα οποία τα 3.27 εκ. το 2018 και τα 4.27 εκ. το 2019. Για να πιστέψει κανείς σ’ αυτά τα νούμερα, πρέπει να πάρει διαζύγιο από τη λογική.

Πάρτε για παράδειγμα την τριτοκοσμική εμφάνιση του κοιμητηρίου το οποίο παρέλαβε, το 2014 καθαρό από νομικές δεσμεύσεις και με πλεόνασμα κοντά στο μισό εκατομμύριο. Στους 40 μήνες εξήγγειλε κατ’ επανάληψη έργα για επενδύσεις ύψους πάνω από 800 χιλιάδες από τις οποίες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχει να απορρο-φήσει περίπου 15.000 ευρώ, ποσοστό λιγότερο από 1,8 %.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι στα έργα υποδομής και καθημερινότητας του πολίτη απέτυχε παταγωδώς. Βέβαια, ο κ. Σταθόπουλος ακολουθεί Μαυρογιαλούρεια μικροπολιτική με μεγαλόσχημες ανακοινώσεις, δελτία τύπου και βομβαρδισμό ανακοινώσεων στο Facebook προσπαθώντας να κεντρίσει το συναίσθημα της ελπίδας. Η διάψευση που του επιφυλάσσει η πραγματικότητα, δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα γιατί θα την καμουφλάρει κι αυτή με πακέτο υποσχέσεων, υπερβολών και πυροτεχνημάτων, και ας τον έχουν πάρει είδηση οι πολίτες.

Είστε από τους δημοτικούς συμβούλους που ανέδειξαν αρκετά ζητήματα γύρω από το θέμα της απόκτησης της βίλας Ιόλα. Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει σχετικά με τον όλο χειρισμό;

Εδώ θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι όλες οι παρατάξεις επιθυμούν την απόκτηση της Βίλας Ιόλα. Όμως σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με τον τρόπο απόκτησης, τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και βεβαίως για το χρόνο της αγοράς.

Επειδή πάντα πρέπει να αιτιολογούμε την άποψή μας κάτι που δεν έκανε ο Κος Σταθόπουλος θα αναφέρω τους λόγους που δεν έπρεπε να αγορασθεί τώρα η Βίλα Ιόλα:

α. Η γενικότερη οικονομική κρίση και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τις επενδύσεις.

β. Ο χρόνος δουλεύει ευεργετικά για τα συμφέροντα του Δήμου αφού το συγκεκριμένο ακίνητο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για τους σκοπούς που έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει χαρακτηρισθεί από το σχέδιο πόλης. Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία (ΕΝΦΙΑ κλπ), τη καθημερινή απώλεια της αξίας του, την έλλειψη εσόδων, την αδυναμία να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί επενδυτικά, ήταν ένα μεγάλο βάρος που ήθελε να το ξεφορτωθεί ο ιδιοκτήτης. Σε αυτή την επιθυμία του βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του κου Δημάρχου της Αγίας Παρασκευής στον κο Σταθόπουλο, ο οποίος οφείλει να απαντήσει γιατί δεν χρησιμοποίησε τα παραπάνω όπλα ;; αλλά εξήγγειλε ΠΡΩΤΑ την τιμή και μετά άρχισε τις διαπραγματεύσεις.

γ. Δεν συντάχθηκε οικονομικοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, απολύτως τεκμηριωμένες όπου θα αποσαφηνίζονται ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου, τα κόστη αγοράς, αποκατάστασης και ολοκλήρωσης της επένδυσης, τα λειτουργικά της κόστη και το σημαντικότερο η απόσβεση της επένδυσης

ε. Η παρούσα οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν επέτρεπε οποιαδήποτε αγορά

πολύ δε περισσότερο την Βίλα Ιόλα. Ήδη άρχισε η διάλυση των Τεχνικών Προγραμμάτων και θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια.

στ. Η ακατανόητη τακτική της διοίκησης Σταθόπουλου να λέει ψέματα στο ΔΣ, να μην εμπλέκει στην διάρκεια των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων τη νομ. Υπηρεσία του Δήμου, να μην συνεργάζεται με την αντιπολίτευση και μια διαχρονική αγορά.

Δεδομένου ότι ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη δήλωσε από μικροφώνου στην επίμαχη καλοκαιρινή συνεδρίαση του ΔΣ ότι η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από την επομένη της εκλογής της σημερινής Δημοτικής Αρχής, εσείς τόσο ως σύμβουλος όσο και ως παράταξη είχατε σχετική ενημέρωση από το Δήμαρχο;

Όχι, καμία ενημέρωση. Εκτός αυτού, από την δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Σταθόπουλος κάνει μυστικές συμφωνίες και παραπλανεί σε κάθε δύσκολη στιγμή (και δυστυχώς είναι πολλές) το Δημοτικό Συμβούλιο.

Καθώς έχουν συμπληρωθεί περισσότεροι από τέσσερις μήνες από τον περασμένο Ιούλιο που ψηφίστηκε η αγορά, διαβλέπετε πως ο δρόμος για την απόκτηση της βίλας είναι μακρύς;

Από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του θέματος εκ μέρους της διοίκησης, τον τρόπο και την ταχύτητα ελέγχου του θέματος από τους αρμόδιους, εκτιμώ ότι η αγορά θα ολοκληρωθεί. Η μόνη στεναχώρια τους είναι ότι δεν θα ικανοποιηθεί μία ακόμη επιθυμία του ιδιοκτήτη η εξόφληση να ολοκληρωθεί εντός της θητείας του κ. Σταθόπουλου.
Εξελίξεις όμως έχουμε και στο ζήτημα του υπό ανέγερση Δημαρχείου. Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Μάνδρα, πιστεύετε πως η υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια πρέπει να ξεχαστεί;

Η Αγία Παρασκευή οφείλει να αποκτήσει Δημαρχείο. Πέρα από την απαλλαγή μας από το βάρος των ενοικίων, θα είναι το σημείο αναφοράς και η ταυτότητά μας. Προσωπικά στηρίζω την προσπάθεια και δεν απορρίπτω τις επιφυλάξεις και τα ερωτηματικά κάποιων επιστημόνων της πόλης μας στα τεχνικά θέματα. Αυτή τη στιγμή μένω στην αναγκαιότητα επίτευξης του στόχου. Από κει και πέρα, οι παρεμβάσεις μου ήταν, είναι και θα είναι θετικές και συμβουλευτικές προς τη διοίκηση, έχοντας την εμπειρία μου ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών και γνωρίζοντας την τακτική της Περιφέρειας στα έργα. Δυστυχώς όμως οι προτάσεις, και όχι μόνο οι δικές μου, δεν εισακούονται διότι η παρούσα όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις δεν επιθυμούν τη συναίνεση, την συνεργασία και τη συνεννόηση. Αυτή είναι μια νοοτροπία που από παλιά βασανίζει το Δήμο μας και δυστυχώς την συνεχίζει και ο κ. Σταθόπουλος.

Εσείς πως βλέπετε το ενδεχόμενο μιας απευθείας αγοράς ενός από τα πολλά σύγχρονα ακίνητα στην πόλη με χαμηλό κόστος λόγω συγκυρίας για Δημαρχείο.

Δεν είμαι υπέρ αυτής της λύσης για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κατάλληλο κτίριο στα όρια του Δήμου. Υπενθυμίζω όμως ότι ποτέ δεν έχει γίνει σοβαρή διερεύνηση πάνω σ’ αυτό το θέμα, ούτε συγκριτική κοστολόγηση. Αν υπάρξουν νέα δεδομένα, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε.

Εκτιμάτε πως το δίδυμο Ιόλας – Δημαρχείο θα αποτελούσαν τα βασικά χαρτιά της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου για τη Δημοτική Αρχή;

Εκτιμώ πως ναι. Η απόκτηση της Βίλας Ιόλα παρά το γεγονός ότι είναι μια αγορά άκαιρη χρονικά, ακριβή ως προς την τιμή και χωρίς κανένα ορατό επενδυτικό όφελος, παρά ταύτα, θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά. Σε ότι αφορά το Δημαρχείο, είναι νωρίς ακόμα για να κάνει κανείς εκτιμήσεις.

Υπάρχει μια πραγματικότητα στα τριάμισι χρόνια διοίκησης του κυρίου Σταθόπουλου η οποία έχει γίνει αντιληπτή από τους συμπολίτες μας, η υπερβολή στην προπαγάνδα και το επικοινωνιακό παιγνίδι. Έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα και το ρεαλισμό, δεν έχει αυτό που λέμε «Μεράκι με την πραγματική δημιουργία». Ικανοποιείται να οργανώνει πολυέξοδα θεάματα και να δημοσιεύει φωτογραφίες στο F και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εργασίες καθημερινότητας, δηλαδή θέματα δεύτερης και τρίτης προτεραιότητας. Έχει υιοθετήσει το ρωμαϊκό κανόνα αποπροσανατολισμού, το «άρτος και θεάματα».

Και για να έρθουμε λίγο στα δικά σας. Τι επικρατεί αυτή τη στιγμή στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ και της κεντροδεξιάς στην Αγία Παρασκευή;

Η δημοκρατική εκλογή κάθε νέου Προέδρου λύνει τα προβλήματα της εσωστρέφειας και γκρίνιας που προκύπτουν μετά από μια εκλογική ήττα αυτό συνέβη σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης του κόμματος. Ακολούθησε η μεταβατική περίοδος που χρειάσθηκε ο νέος πρόεδρος να περάσει το όραμά του και το σχέδιό του πρώτα στους άμεσα συνεργάτες του και στη συνέχεια στο λαό. Με συνέπεια που λείπει από τη πολιτική ζωή του τόπου μας, σταθερότητα σοβαρότητα και επιμονή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί τις προϋποθέσεις και δίδει ελπίδα για το αύριο, ας του ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία για το καλό της πατρίδος μας.

Σε ότι αφορά τα τοπικά δρώμενα, ξεκινάμε με την παραδοχή ότι όλοι έχουμε τα πολιτικά μας πιστεύω. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς και να αποδεικνύουμε στη πράξη ιδιαίτερα όταν ασκούμε εξουσία αλλά και όταν είμαστε στην αντιπολίτευση ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε τα πολιτικά μας πιστεύω από τα συμφέροντα του Δήμου και να βάλουμε σε προτεραιότητα την συναίνεση, να επιδιώξουμε την συνεργασία και την σύνθεση, μόνο έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί, για το καλό του Δήμου μας. Με αυτό σκεπτικό και στόχο, βλέπω και τη θέση της κεντροδεξιάς στην Αγία Παρασκευή, ενωμένη να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους της πόλης μας, να ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους που επιθυμούν να διοικήσουμε δια του παραδείγματος, να κάνουμε την συναίνεση και την συνεργασία πράξη μακριά από τις κομματικές ή αλαζονικές συμπεριφορές. Όλοι μαζί ανεξαρτήτως κόμματος να συνεργαστούμε και, να σπείρουμε εντιμότητα και ταπεινοφροσύνη για να θερίσουμε εμπιστοσύνη και καταξίωση.

Θεωρείτε ότι η παράταξη στην οποία για την ώρα ανήκετε, μπορεί ως έχει να επαναδιεκδικήσει με αξιώσεις τη επιστροφή της στο Δημαρχείο;

Πολύ δύσκολη ερώτηση και στενάχωρη. Επειδή προσπαθώ πάντα να είμαι ειλικρινής θα πω χωρίς περιστροφές την άποψή μου. Στην προηγούμενη ερώτηση μίλησα για την ανάγκη ενότητας, κάτι που τόνισα και ζήτησα αρκετές φορές μαζί με άλλους συναδέλφους στις συναντήσεις της δημοτικής παράταξης, αναλύοντας και τους λόγους. Η ενότητα και η συνεννόηση είναι αναγκαία όχι μόνο να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά να πετύχουμε τον βασικό στόχο που είναι η συναίνεση. Η συναίνεση είναι προϋπόθεση να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε σε βάθος χρόνου το μέλλον της πόλης, με ρεαλιστική πρόβλεψη και να είμαστε αποτελεσματικοί και διεκδικητικοί. Η πόλη μας έχει μείνει πίσω στις υποδομές συγκριτικά με άλλους Δήμους με διαχρονική ευθύνη των τοπικών αρχόντων και οι οποίοι αντί να συνεργάζονται μεταξύ τους με στόχο την προσθετική αξία, για το Δήμο, αρκούνται σε κοκορομαχίες, με εκατέρωθεν καταγγελίες ο ένας για τον άλλον, επικαλούμενοι ταυτόχρονα τη συναίνεση χωρίς όμως να την επιδιώκουν στην πράξη. Αυτές οι σκέψεις δυστυχώς έγιναν αποδεκτές λεκτικά αλλά όχι ουσιαστικά.

Κατά την άποψή σας έχοντας μια εμπειρία τόσο διοίκησης όσο και αντιπολίτευσης, ποια είναι η πρόταση που θα πρέπει να προκύψει;

Η επόμενη ημέρα για την πόλη μας και γενικά για τη χώρα μας είναι η συναίνεση η κοινή προσπάθεια και όχι η διελκυστίνδα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεφύγουμε από την δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια τις συζητήσεις στο ΔΣ εύκολα διαπιστώνεις ότι υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούν το Δήμο για 25 και πλέον χρόνια κονταρομαχώμενοι, με απώτερο στόχο βοηθώντας ο ένας τον άλλον να παραμείνουν στην επικαιρότητα και από την άλλη αυτοί οι οποίοι τους ενδιαφέρει η πρόοδος και η αναβάθμιση της πόλης μας είναι υπέρ της συναίνεσης και δυσανασχετούν με την εσωστρέφεια, την μιζέρια και τη στασιμότητα.

Κι ένα τελευταίο ερώτημα, ο Κώστας Τσιαμπάς θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του σε ένα εντελώς νέο και υπερκομματικό σχήμα με ουσιαστικά ανεξάρτητα χαρακτηριστικά;

Μπροστά στον κίνδυνο να συνεχισθεί η πολυδιάσπαση της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης η οποία έρχεται από παλιά, αλλά δυστυχώς διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια και εάν συνεχισθεί θα παγιωθεί με καταστροφικές επιπτώσεις και για το Δήμο ιδιαίτερα στην δημοκρατική λειτουργία του, με δεδομένη την επιθυμία μου για συναίνεση , συνεννόηση και συνεργασία, , θα είμαι στη διάθεση της πόλης μου και των δημοτών.
Νεότερη Παλαιότερη