Η ψήφιση Προϋπολογισμού-Τεχνικού Προγράμματος με 14 ψήφους, η Ελισάβετ, οι απόντες, οι σπόντες, οι άγκυρες και ο...Καμμένος

Ψηφίστηκε χθες με καθυστέρηση, σε σχέση με όσα ορίζει ο νόμος, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2018 σε μια θυελλώδη αλλά γεμάτη πολιτικά νοήματα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Του Στρατή Μαζίδη

Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι πλέον εγείρεται ένα μείζον πολιτικό θέμα καθώς ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκαν με μόλις 14 ψήφους. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι, όταν είχαν περάσει με 15 ψήφους.

Η ψήφιση των παραπάνω αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για τη σωστή λειτουργία του Δήμου Αγίας Παρασκευή, ωστόσο για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Δημοτική Αρχή δεν καταφέρνει να έχει παρούσα σύσσωμη τη δημοτική της ομάδα για να περάσει τα θέματα και επαφίεται στην αδυναμία συνεννόησης των άλλων παρατάξεων οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, τόσο πέρυσι όσο και φέτος με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν. Αυτό οφείλεται ιδίως τόσο στη χαλαρότητα ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνήθως δεν καταφέρνει να έχει παρούσα ολόκληρη την ομάδα της αλλά τμήμα της όσο και στην ελάσσονα αντιπολίτευση (Συμμαχία Ευθύνης) η οποία εσχάτως μιλά για ανοίγματα δεξιά κι αριστερά, συνεργασίες και συμπορεύσεις αναζητώντας μια θέση στο αύριο.


Στα των οικονομικών λεπτομερειών δε θα εισέλθουμε ιδιαίτερα αλλά φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αφού:

1. Η κ. Πετσατώδη στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της σημείωσε κάτι που δε διαψεύστηκε:

Σήμερα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Προκειμένου να ενημερωθώ εγκαίρως ήμουν παρούσα στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης στις 14-11-17. Προς μεγάλη μου απογοήτευση διαπίστωσα την ανεπάρκεια των εισηγούντων να καταθέσουν μια πρόταση ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Περιορίστηκαν πάλι σε υποσχέσεις και αοριστολογίες, έχοντας αφαιρέσει κωδικούς έργων κρίσιμους για την πόλη, παρουσιάζοντας αδικαιολόγητα αυξημένους ίδιους πόρους χρηματοδότησης του τεχνικού προγράμματος, με προχειρότητα και λάθη. Σχέδιο του προϋπολογισμού λάβαμε μόλις πριν 6 μέρες καθώς στον Δήμο αναζητούσαν 1,2 εκ ευρώ που έλειπαν για να ισοσκελιστεί. Θα έχουμε την ευκαιρία όμως να τα συζητήσουμε διεξοδικά όλα αυτά κατά τη σημερινή συνεδρίαση και όχι μόνο.


Δηλαδή είχαμε αρχικά έναν ελλειματικό προϋπολογισμό λόγω της επικείμενης αγοράς της βίλας Ιόλα, η οποία αποτελεί τη μοναδική περίπτωση πώλησης ακινήτου στην Ελλάδα των μνημονίων όχι με ελάχιστη χασούρα, όχι στα χρήματα που αγοράστηκε από τον πωλητή αλλά με κέρδος που υπερβαίνει το 100% κι ενώ το ακίνητο είναι δεσμευμένο.


2. Για να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός χρησιμοποιήθηκε δημιουργική λογιστική μηδενίζοντας κωδικούς όπως το Summertime που αποτελεί το καμάρι της Δημοτική Αρχής είτε περιορίζοντας δραστικά τα χρήματα σε κωδικούς όπως οι επιχορηγήσεις Συλλόγων, Σωματείων και ιδίως των Σχολικών Επιτροπών όπου η μείωση προσεγγίζει το 70%. Είναι προφανές ότι το 2018 θα μετρήσουμε αρκετές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού. Όμως πέρα από τις αναμορφώσεις και τις λογιστικές τακτοποιήσεις, αυτά τα 1,2 εκ. ευρώ από κάπου θα λείψουν.


3. Δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων


4. Όπως είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λογοθέτης, οι αριθμοί ευημερούν αλλά η πόλη όχι.


5. Για πρώτη φορά, από ότι ακούσαμε στη συνεδρίαση, το κολυμβητήριο δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής με το Γιάννη Μυλωνάκη να θέτει το θέμα και να ακούμε πάλι για πρώτη φορά ότι και αυτό θα μας το κάνει η Περιφέρεια με τη σημαντική...λεπτομέρεια πως αυτό δεν υπάρχει πουθενά γραπτά στα της τελευταίας.


Στα πολιτικά συμπεράσματα υπάρχουν πολλά περισσότερα να ειπωθούν:

1. Η ανεξαρτητοποίηση της Ελισάβετ Πετσατώδη είναι πλέον και επίσημη. Μια ακόμη πολύτιμη μονάδα χάνεται από το Δήμαρχο διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η Νίκη ξεκίνησε με 20 και προς ώρας συνεχίζει επίσημα με 17, αλλά και το ποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος. Λογοθέτης, Ρεμπούτσικα, Πετσατώδη είναι άτομα με προσωπικότητα, λόγο και άποψη. Μπορεί ακριβώς για αυτό να είναι ίσως δύσκολοι στο χειρισμό αλλά αυτή είναι η πολιτική.

2. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν ο κ. Χατζηανδρέου και η κ. Φωτεινού. Επίσης ενώ ήταν παρών ο κ. Μποσταντζόγλου, είχε αποχωρήσει πριν από την ψήφιση! Ο κ. Χατζηανδρέου είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, τον φέραμε, υποτίθεται, στο Δήμο να μεταλαμπαδεύσει τεχνογνωσία, έφυγε όπως έφυγε (αναφέρομαι στο λυπηρό μήνυμά του όταν παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος) και πριν μια εβδομάδα δήλωσε ότι άφησε τη θέση του γιατί διαφώνησε με τον τρόπο άσκησης της διοίκησης και πως ακολουθεί μοναχική πορεία. Ο κ. Χατζηανδρέου θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει απαντήσεις διότι ο κόσμος τον ψήφισε και κάποια πράγματα πρέπει να επεξηγούνται. Αυτό είναι το σωστό και για να μπορεί κι η άλλη πλευρά να απαντήσει. Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι ο κ. Χατζηανδρέου δεν προσήλθε στη συνεδρίαση όχι στα πλαίσια μιας χαλαρότητας αλλά επειδή διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική και δεν επιθυμούσε να τον ψηφίσει.  Αυτό ήταν ίσως πιο σημαντικό πλήγμα από την ανεξαρτητοποίηση της κ. Πετσατώδη. Ωστόσο κι η αποχώρηση του κ. Μποσταντζόγλου πριν την ψηφοφορία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

3. Η κ. Ψύλλα που συνήθως δε μιλά στις συνεδριάσεις διαμαρτυρήθηκε δημόσια για το γεγονός πως εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να φέρει δωρεάν στο δήμο ένα όχημα από τον ΟΔΔΥ κι ενώ όλα προχώρησαν πολύ γρήγορα από τα τέλη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, κόλλησαν εντός Δήμου για μια υπογραφή. Αυτή η τοποθέτηση φανερώνει δύο σημεία. Το πρώτο το πόσο...γρήγορα και αποτελεσματικά λειτουργεί η δημοτική μηχανή και το δεύτερο ότι για να φτάσει η δημοτική σύμβουλος να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα αντί να λυθεί εντός των τειχών, είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο επιμονής κι υπομονής. Υπο φυσιολογικές συνθήκες δε θα έπρεπε να είχε συμβεί αυτό.

4. Ο κ. Γιαννακόπουλος ζήτησε την απομάκρυνση του...Καμμένου του κ. Σταθόπουλου κι αφήνοντας ανοικτά όλα τα περιθώρια μετά συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή κάνοντας αναφορές στην πιθανή απλή αναλογική των επόμενων εκλογών. Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πιο προσεκτικά και ο...νέος του συγγενής όπως αυτοπροσδιορίστηκε χθες.  Ο κ. Γιαννακόπουλος προφανώς αισθάνεται πίεση και για αυτό τόσο χθες όσο και στη συνεστίασή του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, από την αυτόνομη κάθοδο έως τη συνεργασία προς τα δεξιά ή αριστερά. Τώρα τι εικόνα δίνει προς τα έξω, είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως το γάντι το σήκωσε δημοτικός σύμβουλος ρωτώντας το αυτονόητο έχοντας ακούσει την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου με τον κ. Γιαννακόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Σταθόπουλο. Ωστόσο υπάρχει και το βίντεο όπου στο 30:59 αναφέρει ότι:

Ξεφορτωθείτε τον Καμμένο [...] και θα μπορείτε να τραβήξετε εμάς ή κάποιους άλλους [...] και να μας έχετε και μας εν δυνάμει συνεργαζόμενους [...]  πιθανόν η απλή αναλογική να διαμορφώσει άλλου τύπου συνειδήσεις και πιθανόν κάποιοι να έχουν δίκιο που λένε ας συνεργαστούν 2-3 παρατάξεις και να πάμε καλύτερα βάζοντας έναν στόχο, ένα πρόγραμμα, μια ενοποίηση



Αναρωτιέμαι ποια να είναι η άποψη του κ. Κρητικίδη για όλα όσα γίνονται από τον περασμένο Ιούλιο και μετά. Άλλωστε και η κ. Πετσατώδη σημείωσε γλαφυρά:

Έχω πια χάσει κάθε εμπιστοσύνη και για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να στηρίζω τις επιλογές τους. Η ατζέντα της Δημοτικής Αρχής είναι από καιρό διαμορφωμένη και προχωρούν χωρίς εμάς. Δεν είμαι καν σίγουρη ότι χρειάζονται πια τη στήριξή μας καθώς έχουν ήδη θεμελιώσει τα κατάλληλα «στηρίγματα». Ίσως γι’ αυτό δεν αναρωτήθηκαν ποτέ γιατί απομακρύνονται οι άνθρωποί τους, εδώ και ενάμιση χρόνο. Ίσως γι’ αυτό ο Δήμαρχος δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους μήνες για να διαφυλάξει, ως όφειλε, την ενότητα της παράταξης.

5. Υπήρξε μια αυστηρή κριτική από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και περιβάλλοντος, Γιάννη Σιδέρη (1:24:30 στο παραπάνω βίντεο) ο οποίος δήλωσε μη ευχαριστήμενος από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του προϋπολογισμού λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπήρξε συμμετοχή ούτε από τα μέλη της δημοτικής ομάδας στη σύνταξη του προϋπολογισμού, και πρέπει να συμμετέχουν όλοι για να γίνει επιτέλους ομάδα και η Δημοτική Αρχή».

6. Ο κ. Μυλωνάκης στόχευσε σε συγκεκριμένα σημεία βγάζοντας μάλιστα λαβράκι τόσο με το κολυμβητήριο που είχε...διαφύγει να συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα όσο και με το Δήμαρχο που δεν ήξερε να απαντήσει σχετικά με την πορεία των εσόδων ενώ σημείωσε πως ο κ. Σταθόπουλος ως μαέστρος αποδεικνύεται πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Σε κάθε περίπτωση οι ανεξάρτητοι (Μυλωνάκης, Λογοθέτης, Ρεμπούτσικα και πλέον κι η Πετσατώδη) φαίνεται ότι συγκροτούν μια πραγματική ουσιαστική αντιπολίτευση δίχως κραυγές και εκφράσεις του συρμού, με στοχευμένες παρεμβάσεις, ανάδειξη ζητημάτων και το βασικότερο, επιχειρήματα αντί για προσβολές και προσωπικές επιθέσεις.

7. Τελευταία παρατηρώ μια πιο διακριτή παρουσία του δημοτικού συμβούλου Κώστα Τσιαμπά με θετικές αναφορές στους ανεξάρτητους

8. Υπάρχει ένας προϋπολογισμός που ψήφισαν μόνο 14 στους 33 δημοτικούς συμβούλους, ήτοι χοντροκομμένα κάτι παραπάνω από 1 στους 3. Τίθεται ή όχι ζήτημα;

Νεότερη Παλαιότερη