Κώστας Τσιαμπάς: Οι θεομηνίες είναι έργα του ανθρώπου, όχι του Θεού

mapΤο νερό είναι έργο του Θεού ή εν πάση περιπτώσει της Φύσης. Όμως η διέξοδος του νερού προς την θάλασσα είναι ευθύνη του ανθρώπου και, εν προκειμένω, του Κράτους, δηλαδή της κεντρικής Κυβέρνησης και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της, των Περιφερειών και των Δήμων.


tsiampasΣχεδόν καθημερινά το κράτος αποδεικνύεται ανεπαρκές. Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας το κεντρικό κράτος διοικείται από τρείς παράλληλες εξουσίες την εκτελεστική (κυβέρνηση) , την νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στην πραγματικότητα διοικείται μόνο από την εκτελεστική, η οποία διαθέτει και την πλειοψηφία της νομοθετικής ψηφίζοντας όποια την συμφέρουν πολιτικά και η δικαστική η οποία εφαρμόζει τους νόμους της πλειοψηφίας δηλαδή της κυβέρνησης. Συνεπώς για ότι καλό ή κακό συμβαίνει υπεύθυνη είναι αποκλει-στικά η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση και αντίστοιχα η Περιφέρεια ή ο Δήμος.


Για αυτό το σκοπό έχει εκχωρήσει μέρος των εξουσιών στις Περιφέρειες και τους Δήμους και διαθέτοντας το Στρατό, την Πυροσβεστική, την ΕΛΑΣ και γενικά το δημόσιο τομέα τον οποίο οφείλει να οργανώνει, να εκπαιδεύει και να τον έχει σε ετοιμότητα προς όφελος των πολιτών εκτελεί την αποστολή της . Οφείλει να τους ανταμείβει υλικά και ηθικά όταν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να τους ελέγχει όταν κάνουν λάθη ή όταν αδιαφορούν. Δυστυχώς η εκτελεστική εξουσία χρησιμοποιεί τον δημόσιο τομέα ως άλλοθι: όταν γίνεται κάτι καλό τρέχει με περισσή υποκρισία και δειλία να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ενώ όταν συμβαίνει κάτι κακό, όπως οι πλημμύρες στην Μάνδρα, να του επιρρίπτει τις ευθύνες. Αυτός είναι ορισμός της αναποτελεσματικής και καταστροφικής διοίκησης.


Η εγκατάλειψη της Μάνδρας και άλλων πολλών περιοχών στην τύχη τους, αποτελεί λίπασμα για ακρότητες τις οποίες εκμεταλλεύονται οι πολιτικά φυγόπονοι και ιδεολογικά ακατάληπτοι που εφήμερα βρίσκονται στην εξουσία, παρέα με κάτι άλλους περίεργους που επιτρέψτε μου να μην κατονομάσω καν.


Ερχόμαστε στην Περιφέρεια. Ποιος εχέφρων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί το σκοπό της μηνυτήριας αναφοράς της Κυρίας Δούρου όταν:




  • Πρόσφατα ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι η Αττική είναι πανέτοιμη για πλημμύρες. Με 19 νεκρούς θαμμένους ζωντανούς μέσα στη λάσπη, είναι να απορεί κανείς τι είδους «ετοιμότητα» ήταν αυτή και τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν ήμασταν τόσο… «έτοιμοι».

  • Έχει συντάξει και υλοποιήσει τρείς Προϋπολογισμούς και τρία Τεχνικά Προγράμματα, 2015, 2016 και 2017 και ετοιμάζεται για το τέταρτο.

  • Το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 που ψήφισε το περιφερειακό συμβούλιο μετά από πρόταση της ίδιας της Περιφερειάρχη περιελάμβανε έργα 1,55 δισ. και τα οποία κατά τη διάρκεια του έτους με συνεχείς αναμορφώσεις αυξήθηκαν στα 2 δις, όταν η περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει έργα ύψους 25 εκ. περίπου το χρόνο και διαθέτει, σύμφωνα με δική της ενημέρωση, περί τα 300 εκ. που βρήκε από τη διοίκηση του Κυρίου Σγουρού.

  • Δεν έχει υπόψη της ότι η ελπίδα είναι ένα όνειρο που δίνει ζωή όταν όμως διαψεύδεται τότε έρχεται η απογοήτευση, ο λήθαργος και η καταστροφή, όπως στη Μάνδρα. Με τη ζωή και τα όνειρα των ανθρώπων κανείς δεν δικαιούται να παίζει.


Δεν είναι κακό να θεσπίζεις «ημέρες πένθους» στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας για την παρηγοριά των οικείων τους. Καλλίτερο όμως θα ήταν να προλάβεις την καταστροφή και μάλιστα όταν έχεις προειδοποιηθεί για αυτή από τους επιστήμονες.


Η πρόβλεψη και η αποτελεσματικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης. Τα επικοινωνιακά παιγνίδια και η προπαγάνδα δεν έχουν θέση σε καμιάς μορφής διοίκηση. Οι επιπτώσεις πολλές φορές αποδεικνύονται ιδιαίτερα σκληρές.


Με την παρούσα παρέμβαση, ήθελα να επισημάνω ότι ο εντοπισμός των επικίνδυνων για πλημμυρικά φαινόμενα περιοχών δεν είναι θέμα ούτε «έμπνευσης» ούτε «οράματος». Είναι θέμα στοιχειώδους τοπογραφίας που διδάσκεται στο πρώτο έτος του πολυτεχνείου και των στρατιωτικών σχολών.


Για την ενημέρωση των δημοτών, κοινοποιώ συνημμένα τον χάρτη που ζήτησα να συντάξει ο συμπολίτης μας Κώστας Κουρούνης έμπειρος πολεοδόμος, με τις περιοχές του Δήμου Αγίας Παρασκευής οι οποίες λόγω υψομετρίας και ποσοστού κλίσεων είναι επιρρεπείς σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, εάν φυσικά συντρέξουν και άλλες επιβαρυντικές συνθήκες όπως γειτνίαση με ενεργά ρέματα, περιοχές με προβληματική απορροή βρόχινων υδάτων κ.τ.λ.


Οι κίτρινες περιοχές είναι οι λιγότερο επικίνδυνες και οι πορτοκαλί αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο, ειδικά αν συνορεύουν με μη διευθετημένο ρέμα. Αυτό που προσφέρει ο χάρτης είναι ένας οδηγός για τις περιοχές όπου οι έχοντες την αντίστοιχη αρμοδιότητα, οφείλουν κατά προτεραιότητα να εστιάζουν και να φροντίζουν για την καθαριότητα των συλλεκτών φρεατίων και την απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων με τους απαραίτητους καθαρισμούς και διευθετήσεις και να προγραμματίσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα .


Επειδή κανείς δεν μπορεί προβλέψει την επόμενη καταστροφή και με δεδομένη την ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου στην αρμονία της φύσης, η πρόβλεψη αποτελεί την φρονιμότερη οδό.


Όσο για τους φλύαρους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Αγίας Παρασκευής, ας διοικούν ή ας διεκδικούν την εξουσία έχοντας σαν οδηγό το κοινό συμφέρον και όχι τον αχόρταγο εγωισμό και το πάθος τους για εξουσία. Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν να μην αυτοανακηρύσσονται κάθε τόσο «σωτήρες» διότι προξενούν μια ευχάριστη μεν, αλλά περιττή θυμηδία.


Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Δημοτικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Οικ. Επιτροπής
Υποστράτηγος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη